Povestea Bose și revoluția industriei audio în România: cum a fost introdus unul dintre cele mai celebre branduri americane pe piața națională

Povestea Bose și revoluția industriei audio în România: cum a fost introdus unul dintre cele mai celebre branduri americane pe piața națională
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fie că vorbim despre un proiect de amenajare a locuinței, fie a birourilor, a unor spații comerciale sau de agrement, sunetul este o componentă esențială. Importanța acestuia pentru concentrare, relaxare, chiar și pentru vindecare a fost demonstrată și argumentată de știința modernă, dar este cunoscută din timpuri mult mai vechi.

Povestea Bose a început în SUA, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când un tânăr de 13 ani, pasionat de electronică, a început să repare radiouri pentru prietenii săi pentru a completa veniturile familiei. Ulterior, a devenit unul dintre cei mai străluciți studenți ai MIT, iar mai târziu profesor, timp de 45 de ani, tot la renumitul institut american. 

Dr. Bose a revoluționat percepțiile vremii asupra sunetului și asupra modalității de evaluare a echipamentelor audio - într-o zi, a cumpărat un set de boxe strict după specificațiile tehnice, așteptându-se ca acestea să fie de top. Odată ajuns acasă, a fost profund dezamăgit de felul în care se auzeau. Așa a început să construiască incinte acustice și, odată cu aceasta, au apărut inovațiile marca profesorului Bose. Tehnologiile patentate care fac posibil ca boxe mici cât palma să își sfideze propriile dimensiuni, incinte care umplu camera cu experiența unui veritabil home cinema, căștile cu anularea zgomotului, inovațiile din domeniul auto, al aviației sau militar sunt doar o parte din contribuția adusă de dr. Bose acestui domeniu de-a lungul vieții. 

ADVERTISING

Devotat atât carierei de cercetător, cât și celei de profesor, Bose s-a asigurat că inclusiv după moartea sa cea mai parte parte a profitului companiei va fi investit în cercetare și în educație, chiar către MIT, institutul care a făcut totul posibil.

Pornind de la ideea de cercetare și perfecționare continuă, compania Datasoft (All Audio) și-a propus, în calitate de partener și unic importator Bose în România, să ducă și la noi în țară mai departe această viziune asupra sunetului și asupra lucrurilor care pot fi făcute din ce în ce mai bine.

„Facem tot posibilul să ascultăm ce își doresc clienții noștri și încercăm, deopotrivă, să îi ajutăm să repereze ce este mai important atunci când doresc să facă o alegere potrivită. 

Așadar, ne dorim să obținem un sunet cât mai fidel, mai clar, o senzație de spațialitate care să nu necesite neapărat difuzoare și incinte de dimensiuni mari, materiale premium, rezistență și durabilitate, ușurință în utilizare și, ceea ce a devenit un must, cel puțin în segmentul boxelor de dimensiuni mici, portabilitate.

ADVERTISING

Apoi, pornind de la aceste aspecte care țin de utilizarea produsului, ne dorim integrarea acestuia într-un sistem - boxe portabile, home cinema, de exterior și căști, toate se leagă pentru a reda o experiență completă de audiție, din orice încăpere a casei, de pe terasă, de lângă piscină, cu posibilitatea de a asculta la unison în modul Party sau conținut și volum diferit pentru fiecare echipament, în funcție de preferințele fiecărui utilizator.

Ne dorim ca, prin seriozitate și pasiune pentru ceea ce facem, să aducem în slujba clienților noștri cea mai bună tehnologie, produse premium și, deopotrivă, soluții personalizate pentru fiecare proiect, de orice dimensiune, de la proiecte rezidențiale, până la sectorul retail, HoReCa, sonorizarea de săli sportive și stadioane, integrând toate aspectele care țin de obținerea unui sunet de cea mai bună calitate - de la evaluarea inițială, la proiectarea de soluții, consilierea în alegerea produselor celor mai potrivite, implementarea și oferirea de suport pe toată perioada de utilizare.” - afirmă reprezentanții All Audio cu privire la căștile și sistemele audio premium pe care le comercializează în exclusivitate în România.

ADVERTISING

Ce ar trebui să fie luat în considerare în alegerea unui sistem audio, conform experților?

Fie că vorbim despre o boxă portabilă Bluetooth, fie despre un sistem home cinema sau despre un pachet de extindere a sunetului la exterior, trebuie să ținem cont de dimensiunea spațiilor sau încăperilor care se doresc a fi sonorizate, de destinația de utilizare, de caracteristicile amenajărilor existente - suprafețe vitrate, înălțimea încăperilor, tipul pardoselilor (mochetă, parchet, marmură etc.), dar și de stadiul în care se află acestea (înainte de construcție, în timpul construirii sau amenajării ori ulterior acestora, când sunt de dorit intervenții minime în designul încăperii).

Partenerul All Audio dorește să le ofere românilor sisteme audio de calitate superioară, care să îi ajute să lupte împotriva poluării fonice și să-și sporească astfel confortul și productivitatea. Dar cum poți lupta împotriva sunetului…cu sunet? Aici intervine, conform experților All Audio, o diferențiere extrem de importantă: cea dintre sunet și zgomot

„Pe măsură ce societatea modernă evoluează, aglomerația din marile orașe, traficul, construcțiile, amenajările, renovările și multe alte semne ale progresului, îmbucurător, de altfel, vin și cu reversul monedei - un nivel de stres mai crescut, o grabă și o nerăbdare aproape permanente și, desigur, poluare atât prin noxe, cât și prin zgomot.” 

Ce putem face, prin urmare, pentru a controla nivelul de zgomot? Pe lângă anumite grade și măsuri impuse și aplicate de lege, soluția o reprezintă și o abordare integrată a anumitor elemente, printre care acustica (folosirea de suprafețe ce absorb sunetul pentru a reduce erorile de înțelegere a mesajului și gradul de stres), dar și sistemele audio. Un sistem audio potrivit spațiului în care urmează să fie utilizat duce la îmbunătățirea rezultatelor și la satisfacția angajaților și a clienților. De asemenea, folosirea de muzică ambientală în birourile de tip open-space induce o stare de calm, siguranță și crește capacitatea de concentrare.

Rezultatele? La birou - o mai mare productivitate, în sălile de clasă - un nivel crescut al educației, în sistemul de sănătate - o recuperare mai rapidă.

A face cu adevărat performanță înseamnă a oferi mai mult decât un produs: înseamnă a oferi o întreagă experiență. Ghidându-se după acest principiu, brandul Bose le oferă utilizatorilor o experiență de calitate superioară, indiferent de locație sau de domeniul de utilizare. Sunetul este cu siguranță unul dintre cele mai importante elemente ale vieții de zi cu zi. În prezent, pasionații de tehnologii de ultimă generație se pot bucura inclusiv în România de experiența de „imersiune” în lumea fascinantă a sunetului prin intermediul produselor premium Bose, disponibile pe all-audio.ro, în showroom-ul All Audio și în rețeaua partenerilor din întreaga țară.