Parlamentul a modificat Codul Muncii: Toate firmele vor fi obligate să angajeze specialiști în resurse umane, ca măsură de combatere a muncii la negru

Parlamentul a modificat Codul Muncii: Toate firmele vor fi obligate să angajeze specialiști în resurse umane, ca măsură de combatere a muncii la negru

Camera Deputaților a adoptat marți, decizional, proiectul de lege prin care este modificat Codul Muncii. Astfel, dacă legea va fi promulgată de președinte, angajatorii vor fi obligați să angajeze persoane calificate în resurse umane pentru toate activitățile care țin de angajare și salarizare.

În cazul în care vor alege să externalizeze acest serviciu, acest lucru se va putea face doar sub coordonarea unui expert în legislația muncii.

În plus, prin modificările aduse este introdusă concilierea în cazul conflictelor individuale de muncă, precum și posibilitatea ca, la negocierile cu angajatorul, salariatul să poată fi asistat de un expert în legislația muncii.

ADVERTISING

Proiectul a fost adoptat cu 206 voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și 26 de abțineri. Un deputat a ales să nu voteze. Cei care au votat majoritar ”pentru” sunt deputații PNL și PSD, în timp ce USR s-a abținut.

Ce speră inițiatorii că schimbă specialiștii de HR

Proiectul a fost inițiat de senatorul UDMR Derzsi Akos și susținut de alți șase parlamentari UDMR și tot atâția de la PSD. El a trecut tacit de Senat anul trecut.

Potrivit expunerii de motive, a fost nevoie de această modificare pentru că nu era ”reglementată activitatea de resurse umane și prin urmare orice persoană, chiar și fără pregătire în domeniu, putea completa în registru (REVISAL), și, mai mult decât atât, orice firmă, indiferent dacă era sau nu autorizată, indiferent dacă deținea sau nu angajați competenți, putea să presteze servicii de resurse umane”.

ADVERTISING

”În practică, această activitate există la nivelul fiecărui angajator, organizată intern sau externalizată către prstatori de servicii, dar fără a avea un cadru legislativ adecvat și fără a putea atrage răspunderea persoanelor care comit erori cu consecințe deosebit de grave ce afectează dreptul la pensii și alte asigurări sociale ale salariaților.

În acest context, se impune stabilirea condițiilor în care se pot presta aceste activități. Astfel, angajatorul va organiza aceste activități cu proprii angajați care dețin competențe certificate în resurse umane sau poate contracta servicii externe specializate.

ADVERTISING

Serviciile externe de resurse umane se pot presta individual sau în societăți constituite potrivit legii, care au ca obiect principal de activitate clasificat CAEN 783 'servicii de furnizare și management a forței de muncă' și sunt coordonate de către un expert în legislația muncii”, se mai arată în expunerea de motive.

Inițiatorii au arătat că, potrivit raportului de activitate al Inspecției Muncii, în anul 2018 au fost depistate 14.568 de persoane angajate fără forme legale de muncă și alte 4.500 pentru care nu s-a transmis registrul. Amenzile date au fost în total de aproximativ 29.000.000 de euro, însă nu este precizat care a fost prejudiciul adus astfel statului.

Tot în expunere se precizează însă că petițiile au fost de 3 ori mai multe în același an, oamenii sesizând neplata salariilor și a orelor suplimentare, transmiterea eronată a REVISAL, reconstituirea vechimii în muncă saă refuzul angajatorilor de a elibera adeverințe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇