Pandora Papers scoate la iveală bogații din cercul lui Putin, inclusiv o femeie misterioasă

Pandora Papers scoate la iveală bogații din cercul lui Putin, inclusiv o femeie misterioasă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O presupusă amantă și alți oameni din cercul lui Putin s-au îmbogățit considerabil în ultimii ani, iar ultimele date descoperite de jurnaliștii de investigație din întreaga lume în Pandora Papers fac lumină în multe dintre cazurile rămase nerezolvate de-a lungul anilor.

În septembrie 2003 avea loc o tranzacție secretă, își începe investigația publicația The Guardian.

Locația era în Monaco, un paradis fiscal de care se leagă multe dintre averile bogaților din întreaga lume. Mai exact, un bloc exclusivist aflat în spatele unui cazino luxos, unde un notar a parafat o achiziție de 3,6 milioane de euro pentru întregul bloc de apartamente de patru etaje, două locuri de parcare, un spațiu de depozitare și o piscină din complexul Monte Carlo Star.

De la balcon, noul proprietar poate să vadă strălucitorul port din Monaco, împânzit vara cu iahturi, elicoptere și turiști.

Identitatea cumpărătorului a rămas un mister, oficial fiind vorba despre o companie offshore listată în Insulele Virgine Britanice, Brockville Development Ltd. Aceasta este deținută, la rândul său, de alte două entități înregistrate în Panama, Sefton Securities și Radnor Investments SA.

ADVERTISING

Sistemul tip matrioșca ascundea, strat după strat, proprietarul real.

Mulțumită documentelor din Pandora Papers, The Guardian a identificat cumpărătorul: O femeie în vârstă de 28 de ani în 2003, necunoscută la momentul respectiv.

Numele ei este Svetlana Krivonogikh și, între timp, a devenit foarte bogată. A cumpărat un bloc într-o zonă rezidențială de lux în orașul ei natal Sankt Petersburg, proprietăți în Moscova și alte active estimate la o valoare de 100 de miliarde de dolari.

Cum se explică evoluția sa de basm? Potrivit informațiilor din presă, Svetlana Krivonogikh are un trecut modest. A crescut într-un apartament comunal, împărțind baia și bucătăria cu alte cinci familii.

Krivonogikh are studii în domeniul afacerilor, dar a lucrat ca femeie de serviciu într-un magazin. Apoi, la sfârșitul anilor 90, încep să apară legături ale sale cu Vladimir Putin.

În 2020, site-ul rus de investigații Proekt - una dintre puținele instituții independente rămase în Rusia - scria despre prietenia dintre Krivonogikh și Vladimir Putin, pe vremea când acesta era primar în Sankt Petersburg.

Indiferent de natura relației lor, însă, ei păreau oricum foarte apropiați. Au existat dovezi clare ale călătoriilor lor împreună în același avion, spre exemplu, de-a lungul ascensiunii lui Putin către putere. În 1998, el devenea șeful agenției de spionaj FSB (fostul KGB), apoi prim ministru și, în 2000, succesor al lui Boris Elţin la peședinție.

ADVERTISING

Trei ani mai târziu, în martie 2003, Krivonogikh devenea mama unei fete: Elizaveta. I se spune Luiza. Potrivit jurnaliștilor locali, ea ar fi fiica nelegitimă a lui Putin.

Kremlinul a evitat să comenteze aceste afirmații. Nici Putin nu discută viața sa personală. El a divorțat în 2013 de soția sa Ludmila, împreună cu care are două fete: Mașa și Katerina.

Desigur, și persoanele publice au dreptul la viață privată, dar povestea acestei femei nu este doar despre romantism, ci despre bani și despre cum, potrivit Pandora Papers, unii oameni din cercul apropiat lui Putin au folosit Monaco pentru a-și crea propriul hub discret de afaceri.

Problema mai este și una de geopolitică, având în vedere că prințul Albert de Monaco este în relații bune cu Putin.

În ultimele decenii, influența Rusiei asupra Monaco a crescut.

”A devenit un fel de Moscova pe Mare. Mentalitatea acolo este dată de necesitatea de a epata”, spune Dominique Anastasis, un avocat local.

Străini printre care și bogătași ruși au fost atrași de climatul cald și lipsa taxelor, spune avocatul.

”Nimeni nu întreabă de unde vin banii tăi. Nu există această cultură a verificării. Nu faci declarații fiscale”, mai spune el.

ADVERTISING

Acea tranzacție secretă a devenit și unul dintre miturile Rusiei moderne: cum a reușit un grup bine închegat de ofițeri KGB să se folosească de un paradis fiscal pentru a se îmbogăți.

În căutarea discreției

Dincolo de cazino se află hotelul de cinci stele Hotel de Paris, înconjurat de Rolls-Royce și Lamborghini, apoi strada Rue de Lilas, unde e sediul firmei de contabilitate Moores Rowland, cu legături cu o serie de firme de avocatură și furnizori de servicii offshore din întreaga lume.

Firma este condusă de britanicul Eamonn McGregor, cel care ar fi înființat compania Brockville Development Ltd, cea folosită în achiziția pe numele Krivonogikh. Nu se stie sigur cum a ajuns acest britanic contabil, neavând studii în domeniu, dar se stie că în 1998 prințul Rainier l-a făcut cavaler al ordinului St. Charles.

Pandora Papers a dezvăluit și care au fost clienții bogați din Monaco ai acestui contabil. Printre ei se numără și Ghenadie Timchenko (cu o avere estimată de 22 miliarde de dolari), de ale cărui afaceri s-a îngrijit contabilul britanic în ultimii 20 de ani.

Timchenko și Putin sunt prieteni încă de la începutul anilor '90 când Timchenko era trader pe piața petrolului, iar Putin era un politician în plină ascensiune. În 1991, Putin - aflat în poziția de șef al comitetului de relații internaționale din oraș - i-a dat lui Timchenko licență de exportator de petrol.

Astfel, Timchenko a înființat Gunvor, o companie de tranzacționare cu afaceri de câteva miliarde de dolari, care are sediul în Elveția și care exportă petrol rusesc.

În 2007, expertul rus în științe politice Stanislav Belkovsky susținea că Putin ar fi beneficiarul direct al activităților acestei companii, acuzație respinsă de compania Gunvor. Aceasta neagă orice legătură a lui Putin cu afacerile sale.

Chiar și Putin insistă că nu a avut nicio legătură cu evoluția lui Timchenko.

În 2014, administrația Obama impunea sancțiuni împotriva lui Timchenko și a altor membri ai ”cercului apropiat al liderului rus”. Potrivit acuzațiilor, toți aceștia ar fi acționat în beneficiul lui Putin.

Documentele făcute publice duminică seara scot în evidență o mulțime dintre aranjamentele din acest cerc de apropiați ai lui Putin.

Și mai aflăm că Timchenko a intrat în afaceri cu alți doi parteneri de afaceri de la Leningrad, înregistrați ca proprietari ai International Petroleum Products (IPP), o companie privată cu rădăcini în era sovietică.

Moores Rowland, firma de contabilitate din Monaco, este cea care manageriază această companie.

Dar prietenia dintre Putin și Timchenko s-a stricat odată ce Putin a devenit președinte. Trio-ul de la Leningrad s-a destrămat, iar conducerea companiei a fost preluată de un anume Petr Kolbin. El nu avea prea multe calificări pentru acest post, dar era un vechi prieten de familie de-ai lui Putin.

Averile din umbră

În 2006, Putin apărea la lansarea stațiunii sale favorite de schi, Igora. Numită după un lac din regiune, stațiunea se află foarte aprope de comunitatea Ozero, unde în anii '90 Putin și cercul său de prieteni și-au construit câteva case de vacanță.

Unul dintre membrii acestei comunități este și Yuri Kovalchuk, cel mai mare acționar al Bank Rossiya, o bancă din Sankt Petersburg înființată în 1990 cu fonduri de la Partidul Comunist.

Casa Albă susținea că Bank Rossiya aparține grupului Ozero și l-a numit pe Kovalchuk ”bancherul personal” al lui Putin.

Printre activele deținute de Kovalchuk se numără și Igora Resort, care aparține unei companii numite Ozon LLC.

Restul de 75% este deținută de Lowbrook Trading, o firmă înregistrată în Cipru.

În 2016, Panama Papers a făcut lumină și în acest caz. Între 2009 și 2011, Ozon a primit împrumuturi negarantate de 8 milioane de dolari. Banii veneau de la o companie offshore, Sandalwood Continental, cu legături directe la un alt vechi prieten al lui Putin, Serghei Roldugin.

În 2020, publicația Proekt a identificat-o pe Svetlana Krivonogikh drept cealaltă proprietară a stațiunii Igora.

Iar Putin nu s-a sfiit să-și arate interesul față de stațiune.

Potrivit Reuters, aici s-a desfășurat în 2013 nunta fiicei lui Putin, Katerina, cu Kirill Shamalov, fiul lui Nikolai Shamalov, alt acționar al Bank Rossiya.

Pandora Papers dezvăluie o altă rețea de afaceri din umbră

Îmbogățirea prietenilor lui Putin a început deja de la primul mandat al său ca președinte al Rusiei, un moment la care el declara război oligarhilor. S-a arătat împotriva oamenilor de afaceri care și-au făcut averile în anii '90 și care ”se consideră zei”. De fapt, Putin s-a tot plâns în ultimii ani despre mișcările lor lipsite de patriotism de a-și ascunde banii în paradisurile fiscale.

Apartamentul presupusei sale amante din Monte Carlo, însă, pare să fie parte dintr-un alt portofoliu amplu de averi din umbră. De unde a avut acești bani gheață pentru a face achiziția, cum a reușit ea să devină client al lui Moores Rowland sau dacă firma știa de legăturile sale politice din Moscova rămân încă întrebări fără răspuns.

Niciun reprezentant al companiilor menționate nu a vrut să stea de vorbă cu jurnaliștii britanici despre acest subiect.

Dar adevărul scos la iveală de Pandora Papers arată cum Putin nu a reușit să îi ”îmblânzească” pe oligarhi și cum, în schimb, s-a format un alt sistem feudal, în care prieteni săi și oameni cu legături cu KGB-ul au fost principalii beneficiari.

Kremlinul respinge acuzaţiile Pandora Papers

Kremlinul a respins pur şi simplu, luni, aceste acuzații, relatează AFP, citat de News.ro.

”Nu înţelegem cum pot fi considerate aceste informaţii drept fiabile”, a declarat, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al preşedinşiei ruse, Dmitri Peskov.

”Avem pur şi simplu de a face cu un ansamblu de acuzaţii întru totul nefondate (...). Atunci când se vor publica lucruri serioase, fondate, despre lucruri şi care trimit la lucruri serioase, atunci vom lua cunoştinţă cu interes”, a continuat el.

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇