Obiectivul Veolia, după 25 de ani de transformări durabile: România, lider în inovație și sursă de inspirație pentru alte țări

România este parte din Europa, iar companiile europene care au venit și au investit în România sunt un motor permanent al evoluției țării noastre, nu doar din punct de vedere economic, ci și al mentalităților.

Principiile, valorile, etica pe care le respectă aceste companii, reziliența lor în vremuri dificile sunt un pilon al dezvoltării sănătoase a societății românești, un reper și o susținere în momente inerente de derapaj democratic, într-o țară în tranziție.

spotmedia.ro celebrează contribuția esențială a acestor companii la dezvoltarea României cu ocazia Zilei Europei și vă prezintă poveștile, planurile, reușitele și angajamentele pentru viitor aici, în România, ale unora dintre cele mai importante companii europene care fac deja parte din istoria țării noastre.

Din 9 mai, 9 zile, 9 companii reper pentru destinul european al României.
Obiectivul Veolia, după 25 de ani de transformări durabile: România, lider în inovație și sursă de inspirație pentru alte țări

Veolia a venit în România acum 25 de ani, odată cu parteneriatul public-privat cu Apa Nova București, primul de acest tip din țară și printre primele din Europa. Obiectivul era clar: modernizarea serviciilor esențiale de apă și canalizare pentru Capitală.

De atunci, compania a construit mult mai mult decât infrastructură – a construit încredere, standarde, comunități.

De la modernizarea rețelelor de apă ale Capitalei până la implementarea unor soluții inovatoare de energie verde, Veolia și-a pus amprenta pe infrastructura vitală a României.

A devenit un partener de încredere nu doar pentru autorități, ci și pentru comunități, un motor al progresului care operează cu aceeași rigoare în București, Chiajna sau Glina.

Cu investiții strategice, o echipă de peste 3.000 de angajați și un angajament constant pentru sustenabilitate, Veolia nu doar că aduce Europa în România, ci arată cum poate arăta viitorul european construit aici, de la zero.

Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România, într-un interviu acordat spotmedia.ro.

România, un centru important pentru Veolia în Europa Centrală și de Est

Când ați intrat pe piața din România și ce v-a determinat să faceți acest pas? Care a fost strategia inițială și cum s-a adaptat de-a lungul timpului? Cum vedeți astăzi rolul României în portofoliul regional sau global al companiei?

Grupul Veolia a intrat pe piața locală în urmă cu 25 de ani, prin intermediul companiei Apa Nova București, în urma câștigării unei licitații internaționale pentru un contract de concesiune derulat de Primăria Capitalei.

Acest parteneriat public-privat a fost chiar primul de acest fel în sectorul apei și canalizării din România și unul dintre primele din Europa, având ca scop modernizarea și eficientizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare din București.

Investițiile, rezultatele, dar și implicarea de care compania a dat dovadă în parteneriatul cu Primăria Municipiului București au condus la prelungirea contractului de concesiune până în anul 2037.

Încă de la început, strategia a vizat investiții majore în rețelele municipale, iar de-a lungul anilor ne-am adaptat constant, integrând soluții digitale avansate, sisteme de monitorizare și management, diversificându-ne activitatea și spre alte proiecte inovatoare în domeniul eficienței energetice și al producției de energie verde.

Astăzi, România reprezintă un centru important pentru Veolia în Europa Centrală și de Est, având un cadru optim pentru dezvoltarea și implementarea de soluții inovatoare în domeniul gestionării resurselor de apă și energie.

Care sunt cele mai importante investiții realizate în România? Ce tip de impact aveți în economia locală?

Doar în ultimul an, Veolia România a investit peste 68,3 milioane de euro, destinate modernizării infrastructurii locale de apă și canalizare, precum și pentru dezvoltarea soluțiilor sustenabile de energie verde.

Impactul acestor investiții anuale consecvente este evidențiat prin accesul crescut la servicii de utilități publice esențiale, la standarde de ultimă generație, astfel că infrastructura gestionată de Veolia deservește în prezent peste 2,1 milioane de locuitori, numai în 2024 fiind produși aproape 180 milioane m³ de apă potabilă.

De asemenea, avem proiecte în energie termică și electrică, prin care am livrat anul trecut 7,8 GWh energie termică și 88 GWh energie electrică.

În plus, gestionăm un obiectiv strategic major pentru București: stația de epurare a apelor uzate de la Glina, finalizată în urma unui proiect de investiții de 650 de milioane de lei, susținut din fonduri europene (POIM), care preia integral și tratează după cele mai moderne standarde disponibile toate apele uzate generate de locuitorii Bucureștiului, dar și de o parte importantă a zonei metropolitane.

Având în vedere anvergura operațiunilor noastre locale, impactul în economie este considerabil: în anul 2024 am generat o cifră de afaceri de 438,9 milioane euro, locuri de muncă stabile pentru peste 3.189 de angajați, cu salarii anuale însumând 79 milioane euro, precum și taxe și impozite cu o valoare de 51 milioane euro virate la bugetul de stat.

GeoExchange, o soluție Veolia pentru o dezvoltare urbană sustenabilă

Ne puteți oferi un exemplu concret de proiect local? Cum promovați diversitatea, incluziunea și echitatea în cadrul echipelor din România?

Un proiect care pentru noi contează foarte mult este cel de extindere a rețelei de apă și canalizare din comuna Chiajna, unde obiectivul nostru este să ajungem la peste 90% din populație conectată, în linie cu standardele europene. Aici, fiecare gospodărie și familie conectate reprezintă o îmbunătățire directă a calității vieții. 

În ceea ce privește oamenii din echipa Veolia, promovarea diversității, incluziunii și echității este parte fundamentală a culturii noastre organizaționale, atât la nivel local, cât și la nivel global, fiind unul dintre pilonii de bază ai Grupului Veolia.

Avem programe clare și active care susțin egalitatea de șanse, echilibrul de gen și integrarea profesională, pentru că știm că diversitatea echipei noastre ne face mai puternici, mai inovatori și mai conectați la nevoile reale ale comunității.

Totodată, investim semnificativ în educație și în pregătirea specialiștilor de mâine, prin parteneriate cu instituții importante de învățământ, parteneriate prin care acoperim întregul spectru educațional: de la școli profesionale, la liceu și, mai recent, chiar prin programe de licență și masterat în sistem dual, care oferă până la 50% practică directă în locațiile noastre – ceea ce le oferă tinerilor oportunitatea de a învăța de la cei mai buni specialiști, dar și de a avea un job imediat după terminarea studiilor.

Astfel, contribuim la creșterea unor generații întregi de specialiști în domenii tehnice, care au astfel șansa să rămână și să lucreze în România, în condiții similare celor din țările vestice.

Dezvoltarea durabilă a României este, în esență, un proiect european la care ne asumăm un rol activ

Cum a influențat apartenența României la UE decizia companiei de a investi aici? Ați beneficiat de proiecte, reglementări sau fonduri europene? Ce valori europene considerați că vă definesc?

Decizia de a investi în România a fost asumată de Veolia odată cu câștigarea contractelor de concesiune locale. Este o implicare necesară de la început.

Bineînțeles, intrarea României în Uniunea Europeană a contribuit la un cadru mai stabil, predictibil și aliniat valorilor noastre, iar acest lucru a influențat pozitiv proiectele de investiții care au urmat. Nu doar din punct de vedere al creșterii disponibilității sau surselor de finanțare, ci și prin setarea unui cadru legal potrivit.

Așa că directiva-cadru privind apa, politicile europene de mediu sau reglementările legate de serviciile publice, dar și cele mai recente, care vizează parteneriatul public-privat, ne-au permis să dezvoltăm proiecte moderne, sustenabile și conforme cu cele mai înalte standarde.

Suntem o companie europeană, avem un specific local puternic, ancorat în amprenta operațiunilor noastre, și ne definesc sustenabilitatea, responsabilitatea față de comunitate și transparența. Valori pe care le integrăm în fiecare decizie operațională și strategică – pentru că dezvoltarea durabilă a României este, în esență, un proiect european la care ne asumăm un rol activ.

Care sunt reperele care vă ghidează deciziile în vremuri complexe și impredictibile? Cum se menține etica în afaceri atunci când presiunile externe cresc? Ce rol joacă valorile companiei și structurile interne în a vă ajuta să rămâneți rezilienți?

Într-un context marcat de volatilitate economică, schimbări legislative și provocări climatice, ne ghidăm deciziile după trei repere principale: responsabilitatea față de comunitate, sustenabilitatea pe termen lung și transparența în relația cu partenerii noștri.

Iar etica în afaceri este un principiu nenegociabil. Chiar și în momente dificile, cum a fost perioada pandemiei sau creșterea accelerată a costurilor energetice, am continuat să oferim servicii esențiale fără întreruperi și să investim constant în infrastructură.

Avem politici și proceduri interne clare, care asigură un cadru decizional solid, ceea ce ne permite să menținem ritmul lucrărilor și de implementare a proiectelor pentru infrastructura de apă și canalizare, chiar și în perioade marcate de incertitudini macroeconomice, pentru a garanta sustenabilitatea serviciilor pe termen lung.

Ce planuri aveți în România pentru următorii ani? Ce vă doriți de la mediul economic, social sau instituțional pentru a sprijini aceste planuri? Dacă ați transmite un mesaj publicului din România, de Ziua Europei, care ar fi acela?

În următorii ani, prioritatea noastră este clară: să continuăm investițiile în infrastructura esențială de apă și canalizare și să accelerăm tranziția către soluții de energie verde și eficiență energetică.

Ne concentrăm pe extinderea rețelelor, modernizarea tehnologică a instalațiilor existente și integrarea soluțiilor durabile, precum sistemele de tip GeoExchange, reutilizarea apei și producerea de energie regenerabilă la nivel local.

Pentru a putea susține aceste planuri, avem nevoie de un mediu instituțional stabil, de reglementări clare și aplicabile, precum și de parteneriate responsabile între sectorul public și cel privat. Este esențial ca autoritățile și investitorii să colaboreze într-un cadru și cu o viziune comună pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților.

România are un potențial extraordinar în mai multe domenii esențiale: energia geotermală de adâncime, care exploatează condițiile geologice unice ale țării, tehnologia avansată a pompelor de căldură și extinderea centralelor hidroelectrice de mică și medie putere instalată, care furnizează energie curată și fiabilă.

În ce privește apa, accelerarea reutilizării apei uzate tratate pentru irigații și creșterea producției de biogaz din nămol reprezintă oportunități excepționale pentru economia circulară.

Istoricul și expertiza Grupului Veolia în implementarea soluțiilor de ultimă generație, combinate cu resursele naturale ale României, creează o fundație perfectă pentru tehnologiile transformatoare care vor poziționa România ca un lider în inovația durabilă și o sursă de inspirație pentru alte țări.

De Ziua Europei, mesajul nostru este consecvent: Construim împreună un viitor mai curat, mai sigur și mai echitabil. România are nevoie de servicii publice la standarde europene, iar noi ne angajăm să fim parte activă din această transformare, prin fiecare proiect care aduce progres real în comunități.

EP4 | Educatie de calitate | Romania Unfolds

Promisiunea de viitor

„Suntem aici pe termen lung, pentru o Românie conectată, curată și pregătită pentru viitor. Investim în infrastructură vitală, care crește calitatea și standardul vieții din România, și creăm încrederea că Europa se dezvoltă prin fiecare comunitate care are acces la servicii publice moderne.”

Veolia este parte din România de azi și din Europa de mâine.

10 lucruri prin care Veolia schimbă România

  • Sprijină sistemul medical, prin contribuția de peste 1,4 milioane euro pentru modernizarea Secției II Chirurgie a Spitalului Floreasca și a unui salon post-operator ultramodern.
  • A redus cu peste 80% pierderile de apă în rețea, comparativ cu anul 2000 – una dintre cele mai mari performanțe de acest fel din Europa Centrală.
  • A transformat stația de epurare a apelor uzate de la Glina în cel mai mare producător de energie verde din zona Capitalei, un model de economie circulară care produce 100% din necesarul propriu de energie termică și 50% din cel electric.
  • A modernizat și reabilitat Fântânile Urbane din Piața Unirii, cel mai lung șir de fântâni coregrafice sincronizate din lume, admirate anual de sute de mii de vizitatori.
  • A format, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, peste 190 de elevi prin sistemul dual de învățământ și susține, în parteneriat cu USAMV, primul program de licență în sistem dual din România.
  • Promovează educația ecologică, implicând peste 1.500 de elevi din București și Ilfov în competiția anuală despre biodiversitate, Olimpiada „Natura dintre Ape”.
  • Protejează activ biodiversitatea, prin gestionarea și protecția a peste 200 de hectare de spațiu verde la stațiile de captare și tratare a apei Arcuda și Crivina, unde trăiesc peste 250 de specii, inclusiv rare sau protejate.
  • Asigură servicii esențiale pentru peste 2,1 milioane de locuitori din București, Ploiești, Otopeni, Chiajna, Chitila și Popești Leordeni.
  • A realizat peste 148.000 de analize doar în 2024, pentru a monitoriza constant calitatea apei potabile furnizate populației.
  • A investit 7,7 milioane euro în soluții de energie verde, care produc anual peste 10.500 MWh.