Ministrul Finanţelor: Nu vom avea nevoie de FMI în acest an. Vom obţine bani de pe pieţele financiare

Ministrul Finanţelor: Nu vom avea nevoie de FMI în acest an. Vom obţine bani de pe pieţele financiare

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat că România nu va avea nevoie de împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi banii vor veni de pe pieţele financiare.

„Nu vom avea nevoie de FMI. În 2020 am reuşit o premieră: suntem singura ţară care nu este în zona euro, care are un deficit ce se va duce spre 7% şi să nu aibă nevoie de finanţare de la o instituţie financiară cum este FMI. Banii îi vom obţine de pe pieţele financiare. Avem încrederea finanţatorilor privaţi.

Am avut cea mai de succes emisiune de obligaţiuni în perioadă de criză, cu un interes de 13 miliarde de euro, din care am luat 3,3 miliarde. În criză ne-am împrumutat pe perioade lungi, de 15-20 de ani şi bineînţeles că ne uităm în continuare să ne finanţăm atât de pe piaţa internă.

ADVERTISING

Mai pregătesc o surpriză pentru români în ceea ce priveşte împrumuturile. Dobânzile sunt în jos, în jur de 3% la lei, depinde de scadenţă. Aici lucrăm foarte bine şi cu banca centrală", a spus Cîţu, luni seara, la Digi 24.

În iulie va fi lansată o emisiune de obligațiuni pentru români

Potrivit ministrului, alte surse de finanţare sunt emisiunile de obligaţiuni, o astfel de iniţiativă destinată persoanelor fizice urmând să fie lansată pe data de 1 iulie 2020.

"Pe 1 iulie cred că emitem o emisiune în lei pentru români. Sunt ordine semnate de mine, dar ştiţi că birocraţia are o inerţie mai mare. Pentru persoanele fizice, scadenţele vor fi până la 5 ani. Este un program mai flexibil. Înainte puteai să pui bani în acest program şi nu puteai să-i mai scoţi 5 ani.

ADVERTISING

Noi vom da şi nişte bonificaţii, dar este un program prin care sperăm ca românii, dacă au încredere să investească în acest Guvern, bani aceia vor fi folosiţi pentru investiţii, pentru a reconstrui România. Va fi o dobândă bună, competitivă", a precizat oficialul MFP.

Pe de altă parte, Florin Cîţu a declarat că, "la sfârşitul anului, mă voi uita la modul în care au fost construite bugetele", iar în cazul în care se va constata supradimensionarea anumitor proiecte va solicita sancţionarea directorilor economici.

ADVERTISING

"Nu putem să mergem mai departe fără să fim responsabili. Acest truc se face în fiecare an. Se creează, se aruncă tot felul de proiecte în buget ca să se aloce resurse ca apoi acele resurse să fie redirecţionate", a avertizat ministrul Finanţelor.

Citește și:

Cât ne-a costat pandemia de coronavirus. Ce spune Cîțu

Cîţu: România va avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în 2020. Contracţia economică va fi de 2,2% din PIB

Cîţu spune că dacă Guvernul crește investiţiile în acest an va putea plăti pensii şi salarii mărite și în anii viitori


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇