Lovitură pentru Ucraina. Uniunea Europeană îi taie din facilități pentru a-și proteja fermierii

Lovitură pentru Ucraina. Uniunea Europeană îi taie din facilități pentru a-și proteja fermierii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Uniunea Europeană va retrage o parte dintre facilitățile comerciale acordate Ucrainei în timpul războiului, urmând să reintroducă tarifele și cotele vamale pentru unele produse agricole, în încercarea de a proteja fermierii europeni.

Comisia Europeană pregătește revenirea, începând cu 6 iunie, la regimul tarifar dinainte de război pentru o serie de importuri ucrainene, după expirarea măsurilor excepționale adoptate în 2022.

Potrivit unui proiect de act normativ consultat de Politico, Bruxelles-ul intenționează să reinstituie limitele cantitative pentru restul anului în cazul unor produse considerate sensibile, cum ar fi ouăle, porumbul, carnea de pasăre, lactatele, carnea de vită, porc și grâul.

După invazia Rusiei în Ucraina, UE a adoptat un set de reguli speciale, cunoscute sub numele de Măsuri Autonome de Comerț, care au suspendat taxele vamale și cotele pentru o gamă largă de produse agricole ucrainene, pentru a susține economia Kievului.

Aceste măsuri vor expira pe 5 iunie, iar Comisia vrea să le înlocuiască cu un sistem ajustat, în cadrul actualului Acord de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), pentru a evita reînnoirea lor anuală, devenită tot mai dificilă politic.

Presiuni politice din Polonia și Franța

În ultimele luni, acordarea acestui acces preferențial a devenit imposibilă din punct de vedere politic, mai multe guverne – inclusiv cele ale Poloniei și Franței - cerând controale mai stricte, sub presiunea fermierilor nemulțumiți de competiția produselor ucrainene.

În Polonia, apropierea alegerilor prezidențiale a accentuat această presiune, complicând extinderea accesului fără taxe al Ucrainei pe piața europeană.

Conform propunerii Comisiei, Ucraina va avea acces la 7/12 din cota anuală prevăzută de DCFTA pentru fiecare linie de produs afectată, reflectând cele șapte luni rămase din 2025.

Critici privind riscul unei „aterizări dure”

Însă eurodeputata Karin Karlsbro (Renew), raportor principal pe Ucraina în Parlamentul European, a criticat planul, afirmând că acesta riscă să provoace o „aterizare forțată” pentru economia ucraineană într-un moment extrem de dificil.

„Reintroducerea unor restricții comerciale mai dure acum ar dăuna economiei Ucrainei și ar transmite un mesaj politic greșit despre angajamentul UE”, a declarat ea.

Documentele fac parte dintr-un set de „măsuri de tranziție” pregătite de Comisie pentru perioada de după expirarea actualelor facilități.

Purtătorul de cuvânt pe comerț al Comisiei, Olof Gill, a declarat săptămâna trecută că executivul UE caută o soluție temporară care să ofere timp pentru actualizarea acordului de liber schimb cu Kievul, în timp ce cele două părți renegociază termenii DCFTA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇