Jonas Kjellberg, co-fondator Skype, a creat un nou startup pe care vrea să-l transforme în cea mai mare companie de mobilă din lume, dar care nu produce si nici nu deține mobilă

Jonas Kjellberg, co-fondator Skype, a creat un nou startup pe care vrea să-l transforme în cea mai mare companie de mobilă din lume, dar care nu produce si nici nu deține mobilă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Jonas Kjellberg este coautorul cărții „Gear Up: Test Your Business Model Potential and Plan Your Path to Success” prin care și-a propus să facă mai accesibilă literatura de business 

Jonas Kjellberg, investitorul care și-a dobândit celebritatea după vânzarea Skype către eBay, produs preluat ulterior de Microsoft, a fondat în pandemie Nornorm, un startup care își propune să vândă clienților-companii mobilă reciclată (folosită anterior de alții) sub forma unui abonament lunar. Partener îi este Anders Jepsen, un fost manager IKEA, si chiar IKEA ca si companie.

Kjellberg a vorbit recent despre Nornorm și ale investiții pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași (foto), în cadrul IQ Digital Summit, organizat de George, aplicația de banking inteligent a BCR și Upgrade 100. 

De altfel, retailerul de mobilă suedez este și investitor în startup, deținând 18% din acțiuni, potrivit unei declarații făcută de un oficial al companiei pentru ediția germană a Business Insider, în luna mai. 

ADVERTISING

IKEA face astfel un pas indirect pe piața mobilierului pentru companii. 

Modelul de business revoluționar i-a adus startup-ului danez cu sediul la Copenhaga, supranumele de un „Netflix al mobilei”. 

Fondatorii au pornit de la premisa că tot mai mulți angajatori vor prefera (mai ales cei în fază de startup) să plătească un abonament pentru mobilerul de birou în loc să-l achiziționeze. 

Mai ales după ce pandemia a forțat companiile să accepte stilul de lucru hibrid, realitate care tinde să se permanentizeze.

Fără scaune, birouri sau canapele 

Kjellberg s spus că vrea să facă din acest startup „cea mai mare firmă de mobilier din lume”, care însă nu va deține niciun scaun, toate piesele urmând să fie închiriate de la producători, precum Hay sau Herman Miller. În această perioadă el se află într-o căutare asiduă pentru a convinge mai mulți investitori să i se alăture în proiect – proces pe care îl descrie drept unul foarte dificil. 

ADVERTISING

Adevărul că actualul context este neprielnic: declinul masiv al acțiunilor companiilor de tehnologie de pe bursa americană a îngreunat mult și viața startup-urilor în căutare de finanțare. 

Cei doi cofondatori ai Nornorm au fost tot timpul reținuți în furnizarea de detalii financiare, cum ar fi rezultatele din 2021. Nici suma la care ar trebui să se ridice actuala rundă de finanțare nu a fost făcută publică de Kjellberg. „Când a venit Covid, i-am convins (pe cei din managementul IKEA) să investească o sumă uriașă în noul meu stratup care vinde ideea de birou ca abonament”, s-a rezumat acesta să afirme la evenimentul de la Iași.  

Ce putem deduce e însă ordinul de mărime al valorii de piață vizată de co-fondatorul Skype. 

Doar brandul IKEA – astăzi, cea mai mare firmă de mobilier din lume – valorează aproape 18 miliarde de dolari, conform celor mai recente estimări. De altfel, și IKEA, care a a încheiat anul fiscal 2021 cu venituri de aproape 42 de miliarde de euro, nu este o companie publică, activitățile sale desfășurându-se prin intermediul unei fundații. 

ADVERTISING

Ce probemă rezolvă și cât costă

Ca filosofie, Nornorm „eliberează” numerarul clienților care nu mai sunt nevoiți să blocheze sume importante în mobilier, chiar la începutul activității, într-o perioadă în care au cea mai mare nevoie de bani. De asemenea, clienții se pot răzgândi și cere alt mobilier fără ca prețul abonamentului să se modifice.  

Conform site-ului Nornorm, tariful perceput pentru serviciile companiei este de 3 euro/ mp de birou/ lună, fiind necesară și achitarea unei taxe inițiale de 15 euro/ mp.

Abonamentul acoperă design-ul spațiului de lucru, livrarea și asamblarea corpurilor de mobilier, precum și gestionarea acestora prin intermediul unei aplicații. Design-ul este realizat cu ajutorul algoritmilor. Nornorm avea în luna mai 300 de clienți în special din țările nordice și Europa de Vest, cu sute de mii de metri pătrați de birouri. 

Pe lângă accesibilitate și flexibilitate, Nornorm aduce și un plus pentru mediu, având în vedere că mobilierul va „circula” între clienți, pe măsură ce nevoile acestora se modifică, subliniază Kjellberg. Doar în Europa, 10 milioane de tone de mobilă pentru birouri ajung deșeuri în fiecare an, siliconcanals.com.

Startup-ul lui Kjellberg nu este singura de pe piață de acest fel. De exemplu, pe piața germană pe care a intrat recent, concurează cu Lendis, companie care închiriază mobilier pentru 800 de clienți precum Lufthansa sau Volkswagen. Spre deosebire de restul jucătorilor, Nornorm se concentrează mai mult pe design și pe conceptul de economie circulară. 

Principiul care a călăuzit majoritatea investițiilor lui Kjellberg de până acum a fost revoluționarea modelelor de business tradiționale prin eliminarea (aproape totală) a cheltuielilor inutile. 

Este o filosofie a „costurilor zero”, după cum spune el. În afară de Skype, câteva dintre proiectele în care s-a implicat au fost Campuz Mobile (cumpărat de Vodafone), iCloud (preluat de Apple), Keneth Works, Nonoba și Player.io (toate trei cumpărate de Yahoo!). În prezent, mai are acțiuni și la retailerul de pantofi și haine Zalando (proaspăt intrat pe piața locală) și este într-un board de transformare digitală al IKEA.

Mai multe fragmente din prezentarea susținută de antreprenor în România sunt aici iar un fragment selectat de organizatori pentru publicul larg a fost publicat pe Youtube:

O LECȚIE DE GÂNDIRE NECONVENȚIONALĂ ÎN BUSINESS. Cu Jonas Kjellberg - co-fondator SKYPE