Joburi de acasă – Când este permisă monitorizarea angajaților la domiciliu

Joburi de acasă – Când este permisă monitorizarea angajaților la domiciliu

Joburi de acasă sunt greu de găsit, deși perioada actuală este propice. Totuși, există companii care au adoptat telemunca sau munca la domiciliu. Numai că monitorizarea celor care ocupă joburi de acasă este mai dificilă.

Angajații pe joburi de acasă se confruntă cu o problemă delicată. Este vorba despre supravegherea acestora de către angajatori. Trebuie menționat însă că monitorizarea angajaților este legală, dar numai în anumite condiții.

De ce se monitorizează cei cu joburi de acasă

Firmele pot demonstra interese legitime pentru a supraveghea angajații care lucrează în joburi de acasă. Cel mai important lucru este însă ca supravegherea să fie anunțată. Mai exact, angajatul trebuie să știe acest lucru și să fie de acord cu el.

ADVERTISING

Unele măsuri pot fi însă excesive raportat atât la protecția datelor lor personale, cât și la dreptul la intimitate. Chiar dacă angajații lucrează de acasă, nu intră, în timpul programului de lucru, într-un spațiu în care li se anulează drepturile personale.

Pe de altă parte. angajatorii au atât dreptul, cât şi obligaţia de a monitoriza activitatea salariaţilor care lucrează pe joburi de acasă în această perioadă. Mai ales dacă utilizează echipamente puse la dispoziție de către angajatori.

Potrivit legii, fiecare angajator trebuie să ţină o evidenţă a orelor de muncă prestate zilnic de către salariaţi. Și asta pentru a pune informațiile la dispoziţia inspectorilor de muncă în eventualitatea unui control. Lipsa acesteia poate atrage amendarea.

ADVERTISING

Angajații au drepturi

Totuşi, monitorizarea telesalariaţilor nu se poate face fără asigurarea protecţiei datelor cu caracter personal. Altminteri, atrage responsabilităţi şi provocări suplimentare pentru angajatori. Căci poate duce la afectarea confidențialității angajaților, dacă activităţile de monitorizare sunt excesive sau nelegitime, echilibrate și motivate.

De cele mai multe ori, conectarea la reţeaua companiei se face printr-un serviciu VPN aprobat şi agreat. Acesta oferă acces la resursele companiei, dar e posibil ca nu tot traficul generat să fie rutat prin reţeaua companiei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇