Izolația pereților din exterior permite învelirea fațadelor reci ale unei clădiri cu un strat protector, fără a provoca pierderea spațiului locativ. Această metodă are ca scop eliminarea podurilor termice, astfel încât să se prevină pierderea de căldură. Nu doar că vei avea un confort sporit, dar vei face și economii semnificative de energie pe termen lung. Variantele de izolație cel mai des întâlnite sunt produse stabile și originale, precum polistirenul expandat sau extrudat, vata bazaltică sau cea de sticlă. Descoperă mai jos câteva soluții eficiente pentru care poți opta.
Polistirenul expandat sau extrudat
Polistirenul expandat sau extrudat este una dintre cel mai des întâlnite soluții și este de înțeles, având în vedere că prezintă foarte multe avantaje, printre care:
- are un preț convenabil;
- are o conductibilitate termică redusă, rezultatul direct fiind economia de energie, altfel spus, facturi mai mici;
- are o densitate omogenă;
- are rezistență mecanică;
- este stabil și durabil;
- este un material care respiră și astfel poți economisi costul barierei de vapori;
- oferă un aspect final îngrijit;
- reduce nivelul de zgomot din locuință;
- este ușor de montat.
Anumite placi de polistiren expandat pentru termoizolatii exterioare pot avea aspectul unei tencuieli granulate, altele sunt netede, așadar poți alege în funcție de dorințele tale. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat să apelezi la o echipă de profesioniști care să îți izoleze locuința.
Vata de sticlă pentru izolația locuinței
Vata de sticlă face parte din categoria materialelor izolatoare minerale și este unul dintre cel mai des utilizate tipuri de izolație. La fel ca și polistirenul expandat sau extrudat, este accesibilă și economică, având un preț foarte atractiv. Vata de sticlă oferă o excelentă izolare termică și fonică.
Elastică și flexibilă, este ușor de instalat și se adaptează tuturor spațiilor, inclusiv celor mai restrânse. Vata de sticlă este un material neinflamabil. Este un izolator ideal și pentru mansarde, poduri sau subsoluri, fiind rezistent la rozătoare și la alți dăunători, dar și la putrezire, ceea ce are ca rezultat o durată mai lungă de viață.
Sensibilitatea sa la apă face din vata de sticlă un material potrivit în special încăperilor complet etanșe, fără umezeală extinsă. Pentru a regla mai bine umiditatea din locuința ta, se recomandă instalarea ei cu o barieră de vapori.
Vată bazaltică pentru izolația casei
Vata bazaltică este, de asemenea, o opțiune pentru termoizolarea locuințelor. Este unul dintre cele mai curate materiale din punct de vedere ecologic. După cum poți deduce din numele ei, este fabricată din bazalt, o rocă vulcanică, ceea ce face posibilă reciclarea ei. Limitează emisiile de gaze cu efect de seră din clădirile pe care le izolează.
Datorită structurii sale unice cu rezistență mecanică excelentă și rigiditate, acest izolator suportă foarte bine compresiile.
Alte avantaje ale acestui izolator:
- Vata bazaltică este necombustibilă. Poate rezista la căldură de peste 1000°C și nu emite substanțe toxice. Este special căutată pentru protecția clădirilor împotriva incendiilor.
- Fibra de bazalt, indiferent de densitatea sa, prezintă o permeabilitate excelentă la vapori.
- Este un material cu proprietăți hidrofobe. Nu absoarbe apa, are permeabilitate la vapori, astfel izolarea nu permite apariția condensului și a mucegaiurilor.
- Este un izolator fonic, fiind capabilă să diminueze undele sonore verticale care se propagă în interiorul pereților. Așadar, locuința este bine izolată de zgomotul exterior.
- Durabilitatea proprietăților sale mecanice îi permite să-și păstreze forma și dimensiunile în toate condițiile de utilizare.
Dacă are un acoperiș sau pardoseli de calitate, dar nu este bine izolată, casa ta poate va fi oarecum protejată de intemperii și factori exteriori, dar ocupanții ei nu se vor simți la fel de confortabil. Alege tipul de izolație potrivit pentru casa și bugetul tău, pentru a te putea bucura pe deplin de căldură și bunăstare.