Iulian Dinu, antrenorul care învață sportivii să își transforme pasiunea în business

Iulian Dinu, antrenorul care învață sportivii să își transforme pasiunea în business

Înainte să investești într-o idee de afacere cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să investești în tine, iar acest concept în sine este la rândul său o idee de business. Dovadă stă Iulian Dinu, antreprenorul care a învățat peste 6.000 de sportivi cum să-și transforme pasiunea în business.

Mizând pe acest concept și-a construit propria școală de fitness, unde poți învăța nu doar cum să fii un antrenor personal ci și cum să-ți faci propria sală de sport sau propriul cabinet de kinetoterapie. Școala sa e prezentă astăzi în 14 orașe din țară și, pe același model, construiește acum și o școală de business.

”M-am apucat de sport încă din copilărie, practicam diverse sporturi, mi-au plăcut cel mai mult sporturile de contact dar nu am făcut de performanță. Pur și simplu făceam ca să mă simt bine, ca să fiu sănătos. Am făcut fotbal, baschet, kickbox, aikido și puțin judo, începusem să devin pasionat de asta”, își începe povestea Iulian Dinu, CEO Fitness Academy, Fitness Education School și Business Education School, într-un interviu acordat spotmedia.ro.

Care a fost momentul în care ai văzut potențialul tău în zona de fitness?

Am participat la primul curs de instructor de fitness în clasa a 11-a, un stagiu de pregătire la Iași. Am stat acolo zece zile și de acolo am început. După ce am făcut acest curs m-am întors în București și am început să merg cu prietenii la sală. Eu mergeam deja de un an, făceam pentru mine pentru a-mi mări capacitatea de efort la sport, în general. Când am început să merg cu prietenii, să-i antrenez, mi-am dat seama că a început să-mi placă să vorbesc cu oamenii. De aici am deprins primele noțiuni despre ce înseamnă a fi antrenor. Să stai să le explici oamenilor, să le arăți, să-i înțelegi, să le personalizezi antrenamentul.

După ce am terminat liceul m-am hotărât să dau la facultatea de Kinetoterapie și Motricitate Specială. Aici am învățat mai bine ce înseamnă să ai grijă de corpul tău, cum să previi diverse accidentări și cum să recuperezi în caz că îți vin diverși clienți cu diverse patologii. După facultate am făcut un master de Managementul Activităților Sanitare în cadrul ASE. Atunci am fost pentru prima dată tentat să-mi deschid un business.

Eu încă din liceu cochetam cu ideea de a fi antrenor personal, toată facultatea am lucrat ca antrenor personal angajat. Munceam de la 7 la 3 și de la 4 la 8 seara mergeam la facultate. În trei ani de zile n-am stat o secundă. După ce am terminat facultatea am început masterul și mi-am dat seama că nu mai este de mine să fiu angajat, ci să devin antreprenor. De fapt, în meseria asta ca antrenor personal eram pe cont propriu oricum. Pentru că eu eram colaborator la mai multe săli și antrenam clienții care îmi solicitau serviciile.

După ce am terminat și masterul, deja eu aveam vreo 5-6 ani experiență ca antrenor și făcusem cam toate cursurile de instructor din România, mi-am dat seama că există o necesitate în piață pentru un curs cât mai complex în domeniu. Și de aici mi-a venit ideea de a lansa propria școală de fitness.

Astfel, acum opt ani am lansat școala de fitness alături de alți câțiva antrenori cu care mai colaborasem și până atunci.

Am acreditat cursurile la Ministerul Muncii, am organizat cursuri de instructor de fitness și personal trainer, cursuri de nutriție, cursuri de psihonutriție acum și am dezvoltat un ultim curs, un curs de managementul afacerilor sportive care e și el la acreditare la Ministerul Muncii, pentru zona de competențe antreprenoriale.

Îi învățăm pe antrenori sau pe nutriționiști cum să-și deschidă propriul business. Îi învățăm noțiunile necesare de la A la Z: cât de important este să-ți faci o firmă, să fii atent la avize, cum să-ți organizezi departamentul de marketing, cum să te promovezi, cum să-ți faci achizițiile de aparate. Este singurul curs de pe piață care are menirea să-i învețe cum să își dezvolte propria afacere.

Eu cum am învățat? Am învățat din greșeli. Cât am fost angajat vedeam ce greșeli se fac în sălile de fitness, la partea de managment mă refer și, separat, ce greșeli fac antrenorii, de ce-ți pleacă clienții, de ce-ți vin clienții, cum te aleg clienții șamd.

În acest moment intrăm în al 9-lea an de când organizăm cursuri, am format peste 6.000 de oameni si am o echipă de peste 30 de formatori în 14 orașe din România.

Ce a însemnat asta ca investiție?

Investiția inițială a fost de aproximativ 50.000 de euro. Bani pe care i-am investit în acreditări, creare de materiale, cărți, profesori, materiale didactice. De aici a început businessul în care anual investim în dezvoltare.

Cât ai investit pe parcurs?

După opt ani de activitate, cred că am 100.000 de euro investiți în această afacere. Am investit 90.000 de euro doar în propria noastră sală de fitness în București acum și în ultimii ani am deschis și Școala de Business prin care oferim cursuri de antreprenoriat, comunicare și relații publice, cursuri de marketing management și cursuri de specialist în activitățile de coaching.

Există o cerere în piață pentru astfel de cursuri?

Mai ales după perioada de pandemie, oamenii au devenit tot mai interesați cursuri în perspectiva în care unii dintre ei vor să acceseze fonduri europene și-și dau seama că fără aceste cursuri de antreprenoriat nu au cum.

WhatsApp-Image-2022-10-04-at-15.55.48

O dată pentru că ele sunt obligatorii să fie făcute și, în al doilea rând, pentru că vin să învețe ce înseamnă a-ți construi o afacere de la zero și să ai grijă să nu te duci într-o greșeală numită faliment. Chiar asta îi învățăm. Chiar în weekend am terminat cu o grupă destul de mare, de 20 de persoane, pe care i-am învățat cum să-și facă un plan de afaceri, cum să-și facă o analiză a afacerii lor, o analiză a concurenților, cum să-și facă un calcul pentru o investiție inițială, cum să-și calculeze costurile lunare raportat la încasări ca atunci când avem încasările minus cheltuieli să dea profit.

Tot în această perioadă de incertitudine dată de pandemie voi ați înființat și o asociație. Spune-ne mai multe despre ea.

Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness este un proiect de suflet. Am dorit să creez acest ONG prin care ne dorim inclusiv să legăm parteneriate cu Ministerul Sportului, cu diverse entități prin care să ajutăm la dezvoltarea programelor care deja există, la combaterea obezității, la creșterea interesului populației către sport la nivel general, conștientizarea a ce înseamnă o alimentație sănătoasă.

Prin nutriționiștii pe care-i avem și prin doctorii cu care colaborăm ne dorim să facem diverse workshop-uri și cursuri prin care astăzi să-i putem învăța pe oameni cum să facă combinațiile sănătoase de mâncare, cum să facă asocierile de sport+odihnă+relaxare=viață fericită.

Dar și separat să venim cu o cultură nutrițională prin care să-i ajutăm pe oameni să învețe cum să mănânce mai sănătos. În perspectiva aceasta am pus la dispoziția tuturor o serie de resurse gratuite.

Noi în pandemie, ca oricare, am suferit, afacerile au fost închise, n-am putut să facem nimic. În schimb, am zis să lucrăm proactiv să ajutăm oamenii. I-am ajutat, am creat patru broșuri, una de kinetoterapie, una de exerciții cu greutatea propriului corp sau cu două gantere – cele două gantere pot fi înlocuite cu două sticle de apă – și două broșuri de nutriție.

Toate aceste broșuri pot fi descărcate de pe site-ul nostru. În prezent știm că au fost peste 1.000 de descărcări, feedback-ul a fost foarte bun. De exemplu, la broșura de kinetoterapie toți oamenii care au făcut această broșură timp de trei săptămâni, în proporție de 80-90% ne-au spus că durerile de spate s-au redus considerabil sau chiar au dispărut pentru că aici sedentarismul își spune cuvântul. Stăm opt ore pe scaun, nemișcați, automat când ne ridicăm începe parcă să ne doară spatele sau să te simți anchilozat.

Este educația alimentară și fizică o nișă bună de exploatat în România, ca business?

Noi organizăm cursurile de nutriție dar separat noi ne dorim și astfel de parteneriate cu entitățile statului. A fost recent evenimentul ”Zilele europene ale sportului”. A fost un eveniment foarte mic, din punctul meu de vedere, abia am auzit de el, organizat de Ministerul Sportului. Dacă noi am fi auzit din timp de el cu siguranță am fi putut să dăm o mână de ajutor să facem în 14 orașe un seminar de nutriție și un concurs sportiv.

De asta ne dorim să legăm astfel de parteneriate, pentru a putea oferi cât mai multe informații.

Una dintre inițiativele voastre recente este legată de cei care dau admitere la Academia de Poliție. Spune-ne despre asta.

De 4-5 ani de zile vin la noi foarte mulți copii care vor să devină polițiști.

În ultimii ani s-a introdus un traseu utilitar aplicativ format din 12 elemente destul de complexe. Distanța traseului este de 400 de metri iar el trebuie urmat într-un timp anume. Pentru nota 10 – 2 minute și 0,5 secunde iar pentru nota 5 – 3 minute și 20 de secunde. În funcție de acest barem se iau notele.

Noi facem o pregătire temeinică, suntem o echipă de trei antrenori plus un nutriționist: Eu, colegul meu Alexandru Bratu (multiplu campion la karate), Denisa Știrbulescu (care este și polițistă și multiplă campioană la atletism), împreună cu colega noastră psiholog Elena Ungureanu dăm pieței tot ce are nevoie pentru a se pregăti: teste psiholgice, antrenament în sală (unde amenajăm acest traseu utilitar aplicativ), antrenamente specifice – forța, rezistența, detenta. Pregătim toți viitorii candidați pentru a lua această probă.

Proba nu este foarte ușoară, mai ales în cazul fetelor care au o înălțime mai mică și ele trebuie, prin săritură la detentă, să ajungă la 2,35 metri înălțime sau să escaladeze o ladă de gimnastică de 1,30 metri sau să târască un manechin care are 60 de kilograme. Toate aceste elemente sunt făcute fără pauză în cei 400 de metri cât are traseul pe acel barem de timp. De aceea noi venim cu exerciții specifice. Creștem forța, creștem rezistența, lucrăm tehnic pe elemente și ei se pregătesc. Plus acele elemente de traseu utilitar aplicativ pe care noi le organizăm periodic.

Ce alte planuri mai aveți?

La Școala de fitness vrem să organizăm cursuri de nivelul următor pentru cei care deja sunt antrenori să vină cu o specializare în plus. La fel și pe nutriție, un curs de psihonutriție: după ce învățăm, căutăm să aflăm motivele pentru care nu ne putem ține de un plan alimentar și ce putem face să creștem motivația și să revenim pe planul cel sănătos.

Pe parte antreprenorială ne dorim să lansăm Școala de business în cât mai multe orașe, să creștem numărul de formatori.

Ce sfat ai avea pentru cei care vor să își deschidă un business în zona antreprenorial-sportivă?

Ca antreprenor tu trebuie să riști niște bani, niște nopți nedormite, doar așa te poți propulsa printre cei mai buni. Necesită timp, necesită investiție.

Regula principală e să investești în tine. Nu este an în care eu să nu fac chestia asta. Am făcut facultatea de kinetoterapie, master la ASE de Management Saniar, au urmat câțiva ani în care m-am concentrat pe Școala de fitness, ulterior am făcut un master de Psihologie Sportivă, apoi am făcut și un master de Comunicare și Relații Publice pe care l-am finalizat vara trecută. În paralel cu masterul am început doctoratul la ANEFS pe zona de sport – am zis că este cea mai înaltă treaptă de învățământ și m-am ambiționat să-l încep – și anul acesta sunt boboc la facultatea de Comunicare și Relații Publice.

Financiar, ca antreprenor, în ultimii cinci ani am investit peste 25.000 de euro în dezvoltare personală. Că altfel, fără a învăța tot timpul ceva nou, nu poți.

În marketing, spre exemplu, apar tot felul de tertipuri, tot felul de variante noi, tot felul de platforme noi – Instagram, TikTok – care nu erau acum câțiva ani și atunci noi suntem obligați cumva să nu rămânem în urmă și să facem aceste lucruri pentru a ne scala afacerea și să trecem la nivelul următor. Pentru că, altfel, în orice domeniu concurență există și dacă nu faci ceva pentru tine, concurenții tăi te pot depăși cu ușurință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇