Investiții mici pentru randamente mari: 3 idei practice

Investiții mici pentru randamente mari: 3 idei practice

Bugetele mici pot fi descurajante, însă, folosite într-un mod strategic, ele pot genera randamente considerabile. Descoperă în cele ce urmează trei exemple de investiții care nu necesită un capital consistent, dar care îți pot aduce profituri semnificative.

Investițiile pe bursă

Contrar percepției tradiționale, investițiile pe bursă nu necesită un buget consistent. Prin alegerea instrumentelor potrivite și adoptarea unor strategii responsabile, ai posibilitatea de a obține randamente mari în urma unor investiții mici. 

De exemplu, unele platforme de tranzacționare permit investitorilor să cumpere acțiuni fracționate, adică să investească în companii de top fără să fie nevoie să achiziționeze o acțiune întreagă. Poți să te folosești de această oportunitate și, după o cercetare riguroasă și o analiză a companiilor de care ești interesat, să achiziționezi diverse acțiuni fracționate ale companiilor din mai multe domenii. Poți obține profit fie prin dividende, fie prin vânzarea acțiunilor fracționate la un preț mai mare decât cel al achiziției. În cazul în care alegi opțiunea din urmă, acțiunile fracționate diversificate pot scădea nivelul de risc la care te supui deoarece, în timp ce prețul unei acțiuni ar putea să scadă, prețul alteia ar putea crește.

ADVERTISING

O modalitate care poate fi și mai eficientă, dar care, în același timp, implică și un grad mult mai mare de risc este folosirea efectului de levier. Acest efect de levier îți permite să finanțezi o investiție mult mai mare, în timp ce tu, practic, deții doar un anumit procent din investiția totală. Totuși, trebui să fii atent și să analizezi riscul pe care ești dispus să ți-l asumi folosind această strategie. În timp ce efectul de levier îți permite, de exemplu, să obții un randament de 30% raportat la capitalul tău propriu, dacă piața se mișcă în defavoarea ta, poți pierde 30% din capital.

Achiziționarea de titluri de stat

Un alt tip de investiție care nu necesită un buget considerabil este achiziționarea titlurilor de stat. Deși, față de investițiile pe bursă, acest tip de investiție oferă de obicei randamente mai mici, comparativ cu depozitele la termen, de exemplu, investițiile în titluri de stat se pot dovedi a fi mai avantajoase. 

ADVERTISING

Randamentul obținut în urma investițiilor în titluri de stat nu este impozitat, iar câștigul este considerat a fi unul sigur deoarece este garantat de către stat.

În funcție de obiectivele tale financiare, poți alege titluri de stat pe termen scurt, cu o maturitate mai mică de un an, sau titluri de stat pe termen mediu și lung, cu o maturitate mai mare de un an. Valoarea nominală a unui titlu de stat este mai mult decât accesibilă: 1 leu în cazul emisiunii Tezaur, cu o dobândă care pornește de la 6,10% pe an și 100 de lei în cazul emisiunii Fidelis, cu o dobândă care pornește de la 6% pe an.

Investiții în imobiliare

O altă investiție care, la prima vedere, pare să necesite un buget considerabil este cea în imobiliare. Însă, abordată pe termen lung, aceasta îți permite să obții un randament considerabil și stabil pe o perioadă îndelungată.

ADVERTISING

Mai exact, atunci când dispui de un buget redus lunar și îți dorești să investești în imobiliare, poți să optezi pentru investiția în REIT-uri pentru a beneficia de expunere pe piața imobiliară, dar te poți gândi și la achiziția propriului imobil. Dacă optezi pentru cea de-a doua variantă, atunci ai nevoie de o abordare pe termen lung a investițiilor mici lunare. De exemplu, poți să depui suma de bani de care dispui lunar într-un depozit la termen sau un cont de economii pentru a-ți genera dobândă. Poți să iei în considerare și folosirea economiilor pentru investiții, iar profitul obținut să-l folosești pentru achiziția imobilului, însă, în acest caz, este important să fii conștient de nivelul de risc la care te supui.

Concluzionând, metodele prezentate în acest articol te pot ajuta să-ți îndeplinești obiectivele financiare chiar dacă dispui de un buget limitat pentru investiții. Totuși, este important să știi că nu există o strategie general valabilă care să-ți garanteze câștiguri considerabile, motiv pentru care trebuie să ții mereu cont și de riscurile la care te supui atunci când îți investești propriile resurse financiare.