Inovația devine disciplină obligatorie pentru profesioniștii de marketing care vor să obțină o certificare recunoscută internațional. Pe 7 noiembrie debutează primul și singurul curs intensiv de inovație desfășurat interactiv, online, dedicat exclusiv specialiștilor din România, organizat de Institutul de Marketing și accesibil unui număr limitat de 15 de participanți.
Cursul este parte dintr-un programul certificat avansat care include module de marketing, strategie și experiență digitală, management de brand și resurse și continuă cu o serie de cursuri intensive și webinare de-a lungul a opt săptămâni.
Se aprofundează noțiuni și instrumente teoretice, urmate de realizarea unui plan concret de management al inovației pe care cursanții îl realizează cu sprijinul unor de tutori din Marea Britanie.
În funcție de calitatea acestui proiect, evaluată la standarde internaționale, absolvenții pot obține sau nu o certificare internațională.
Pentru a fi acceptați în acest program, cursanții trebuie să îndeplinească criterii precise de admitere care includ experiență profesională, academică și un nivel avansat de limba engleză.
Anual, doar 100 de profesioniști sunt admiși în programe de certificare internațională de marketing în România și doar o parte dintre aceștia obțin și recunoaștere internațională.
Inovația este pe agenda companiilor mari sau mici din România de mulți ani, iar progresele, inițiativele și saltul în know-how sunt mari. În egală măsură există și potențial neexploatat, capcane de evitat și oportunități de dezvoltare, în special în această perioadă în care existența multor firme depinde de competențele și experiența în managementul inovației. Companiile riscă fie să inoveze prea puțin și să nu mai fie relevante, fie să inoveze prea mult și să nu poată converti aceste eforturi în profituri pe termen lung.
„Recunosc că m-a surprins inițial decizia Chartered Institute of Marketing (CIM) de a transforma cursul de inovație în modul obligatoriu - explică Oana Sav, Center Manager Oxford College of Marketing și trainer la Institutul de Marketing, însă în aceste vremuri pandemice o înțeleg și mai bine. Inovația nu mai e tichie de mărgăritar, ci instrument de supraviețuire, chiar dacă adesea este vorba de inovații mai mici și mai puțin spectaculoase, de proces, de produs, de inovație incrementală și nu neapărat radicală. Și mă bucur să văd că antreprenori curajoși au pariat și pe aceasta, ca strategie de redresare în acest an.”
Cursul sprijină participanții să includă inovația în toate funcțiile și procesele de marketing, să identifice oportunitățile de a genera profit și să creeze un plan robust de management al proiectelor de inovație în companii.
Urmând cursul de inovație în marketing, participanții pot aprofunda metode și instrumente cu ajutorul cărora să poată capitaliza oportunități generatoare de valoare adăugată pentru companie și acționari în actualul mediu în care competiția acționează disruptiv.
Institutul de Marketing a construit, în cei aproape zece ani de existență, o comunitate de peste 8.000 de membri și fani, cu peste 2.000 de absolvenți, dintre care mai mult de 500 alumni ai programelor de certificare internațională CIM.
Institutul a fost creat în parteneriat cu Oxford College of Marketing și More Marketing Solutions, pentru a oferi sprijin local în România, tuturor oamenilor de marketing interesați de performanță profesională la standarde internaționale prin certificări CIM (Chartered Institute of Marketing). Periodic, Institutul oferă acces la resurse de marketing, dar și webinare pe teme de interes din domeniu. Cei interesați pot găsi mai multe informații pe site-ul dedicat, www.institutuldemarketing.ro, dar și pe portalul de resurse Marketing Focus, www.marketingfocus.ro.
Chartered Institute of Marketing (CIM)
Este cea mai mare organizaţie profesională în domeniu, cu peste o sută de ani de existență, care trasează standardele profesionale de marketing şi dezvoltă permanent programele de studiu în funcție de dinamica pieței muncii și de cerințele venite din partea angajatorilor.