Informații utile despre certificatul energetic pentru clădiri aflate în proprietatea sau administrarea autorităților publice

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Certificat-Energetic-1

Certificatul de performanță energetică al unei clădiri, cunoscut și sub denumirea de certificat energetic, este un document obligatoriu în situația închirierii, vânzării sau renovării unei clădiri. Acesta este obligatoriu pentru mai multe categorii de clădiri (blocuri, restaurante, hoteluri, instituții de învățământ etc.), dar există și excepții (lăcașuri de cult, clădiri provizorii, clădiri cu valoare istorică etc.) 

În rândul categoriilor de clădiri pentru care se eliberează certificate de performanță energetică se află inclusiv clădirile care se află în proprietatea/administrarea autorităților publice și instituțiile care asigură servicii publice. 

ADVERTISING

Va recomand să citiți și articolul pe tema certificatului energetic: "La ce folosește certificatul de performanță energetică".

Eliberarea certificatului și afișarea acestuia pentru public

Certificatul de performanță energetică sau certificatul energetic este realizat la solicitarea deținătorului clădirii de către auditorul energetic pentru clădiri. În ceea ce privește perioada de valabilitate a certificatului energetic, aceasta este de 10 ani (cu excepția situațiilor în care se efectuează renovări majore care vor aduce modificări în consumul de energie al clădirii respective, cum ar fi aplicarea recomandărilor formulate în conținutul certificatului energetic). 

ADVERTISING

Clădirile care se se află în proprietatea/administrarea autorităților publice și cele care furnizează servicii de ordin public au obligația de a afișa într-un loc accesibil și vizibil publicului certificatul energetic, aflat în perioada de valabilitate. Conducătorii instituțiilor din această categorie vor solicita elaborarea certificatului și ulterior îl vor afișa publicului. 

Certificatul trebuie afișat de clădirile publice și de alte categorii de clădiri care sunt vizitate în mod frecvent de public. Obiectivul acestei acțiuni este de a informa vizitatorii cu privire la consumul energetic al clădirii de interes public și în același timp, de determinare a proprietarilor/administratorilor acestor clădiri să aplice măsurile recomandate, care sunt incluse în certificatul energetic solicitat pentru clădirea respectivă. 

certificat-energetic

Aplicarea măsurilor recomandate în certificat 

Proprietarii/administratorii clădirilor publice vor lua măsuri pentru a pune în aplicare sugestiile incluse în certificatul de performanță energetică, în perioada de valabilitate a acestuia. În linii mari, aceste recomandări vizează auditul energetic al clădirii, expertizarea tehnică și structurală a acesteia, acționarea în conformitate cu actele normative și reglementările tehnice în vigoare. 

ADVERTISING

Finanțare pentru aplicarea măsurilor recomandate

Există două modalități de finanțare pentru lucrările și activitățile pe care le implică punerea în aplicare a măsurilor recomandate în conținutul certificatului energetic:

  • bugetul propriu al autorității administrației publice;
  • fonduri structurale și de coeziune UE.

Fondurile Uniunii Europene pot fi accesate în conformitate cu regulamentele și procedurile aferente acestui tip de finanțare. De asemenea, se ține cont de o serie de condiții puse la punct prin documente procedurale. 

Măsurile cuprinse în certificatul energetic fac referire la diferite acțiuni și modificări prin care se poate îmbunătăți performanța energetică a unei clădiri. Punerea în aplicare a acestor recomandări va reduce consumul de energie. 

De asemenea, în certificat este inclusă și o estimare a economiei de energie care poate fi atinsă odată cu implementarea măsurilor sugerate. Documentul face precizări și cu privire la modul în care pot fi obținute detalii suplimentare despre anumite aspecte, cum ar fi rentabilitatea aplicării recomandărilor formulate în certificat. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇