Din păcate, având în vedere războiul în curs din Ucraina, 2022 s-a încheiat cu cea mai mare inflație din ultimii ani. Repercusiunile acestor evenimente afectează oamenii din întreaga Europă.
Care sunt prognozele experților?
Potrivit experților, situația de pe piața economică europeană se va îmbunătăți abia în 2024.
Printre numeroasele opinii ale economiștilor din UE, reiese un singur aspect: 2023 va fi anul de vârf pentru inflație în Europa. Economiile din Europa Centrală (inclusiv Lituania, Letonia, Estonia, Republica Cehă, Polonia și Ungaria) vor fi cel mai puternic afectate. Creșterea va încetini, de asemenea, în Germania și Suedia (țările puternice ale economiei europene).
În plus, dacă vorbim despre rata șomajului, piața va experimenta un fel de stagnare. În următorii câțiva ani, este probabil ca rata șomajului fie să rămână aceeași, fie să crească ușor. Acest lucru se datorează în principal creșterii prețurilor, ceea ce determină creșterea cererii de măriri salariale, pe care, din păcate, nu orice angajator și-o poate permite cu inflația actuală.
În această situație, vorbim aici de o scară paneuropeană.
Căutați un loc de muncă în Europa pe europa.jobs
Inflația în Europa și munca în străinătate - situația din fiecare țară
Franţa
Nivelul inflației în Franța este foarte ridicat, dar, în ciuda acestui fapt, angajatorii se confruntă cu o penurie de muncitori calificați. Nevoia de muncitori este încă mare.
Germania
Germania este încă cea mai populară țară atunci când vine vorba de munca în străinătate. Cu toate acestea, acest lucru nu schimbă faptul că Germania se luptă și cu inflația. În același timp, cererea de lucrători temporari din Germania este de așteptat să rămână neschimbată.
Olanda
Olanda sau Țările de Jos - inflația procentuală își bate propriile recorduri. În ultimele luni s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor la alimente și ale ratelor inflației din ultimii 30-40 de ani. Situația se va schimba în următorii doi ani. Cererea de forță de muncă (în special primăvara și vara) va rămâne ridicată.
Irlanda
Inflația din Irlanda a determinat scăderea producției industriale (aproximativ 30% până în 2021). Situația poate duce la creșterea procentului de șomaj și, în consecință, la o scădere a nevoii de lucrători temporari.
Belgia
Nici Belgia nu face excepție aici. Inflația în această țară a atins niveluri record. Prognozele pentru 2023 nu presupun o scădere a cererii de muncitori străini.
Țările scandinave: Norvegia, Suedia și Danemarca
Ele sunt, de asemenea, țările cu cele mai stabile economii din lume. Toate țările scandinave sunt printre primele 5 cele mai bune și mai fericite țări.
A schimbat ceva inflația?
Chiar și economiile stabile se luptă cu inflația care se apropie de vârf. Desigur, inflația în țările scandinave este de câteva ori mai mică decât, de exemplu, în Polonia. Cu toate acestea, creșterea procentuală a prețurilor la alimente față de anul precedent este de 13% în medie.
Regatul Unit
Primul val al crizei din Marea Britanie vine odată cu Brexit. Odată cu părăsirea Angliei din UE, mulți oameni au decis să părăsească țara. Următorul val al crizei are loc chiar acum.
În Marea Britanie, numărul angajaților a scăzut cu aproape 52.000 între iulie și septembrie, contribuind la creșterea ratei șomajului. Prognozele experților pentru 2023 nu sunt foarte promițătoare: o creștere continuă a procentului șomajului, creșterea prețurilor și lipsa locurilor de muncă în industria alimentară și hotelieră.
Lituania, Letonia, Estonia, Italia, Spania, Croația
Din păcate, inflația din țările de mai sus va contribui la un val semnificativ de migrație în perioada 2022-2024. Economiile mai puțin stabile (unde, de exemplu, o mare parte a bugetului depinde de sectorul turismului, care a scăzut brusc în timpul inflației) vor avea de suferit cel mai mult. Rezidenții acestor țări (conform datelor de mai sus de la europa.jobs) au început deja să caute un loc de muncă în străinătate.
Munca în străinătate și inflația - sumar
- Germania - cerere stabilă de lucrători temporari
- Franța - creșterea cererii de angajați
- Olanda - cerere constantă de lucrători temporari
- Belgia - situația privind angajarea lucrătorilor temporari rămâne neschimbată
- Irlanda -cea mai mare scădere a producției industriale în ultimii ani, creșterea ratei șomajului
- UK - scăderea record a numărului de angajați, creșterea % șomajului, lipsa locurilor de muncă în industria hotelieră/gastronomică
- Tările scandinave - cerere mare de lucrători temporari
- Lituania, Letonia, Estonia, Italia, Spania, Croația - faza de migrare preconizată în Germania, Belgia și Olanda