În premieră, ANAF verifică potențialele exporturi de profituri. A cerut date de la peste 2.700 de societăți

În premieră, ANAF verifică potențialele exporturi de profituri. A cerut date de la peste 2.700 de societăți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fiscul a demarat, în premieră, verificarea potenţialelor exporturi de profituri, fiind solicitate date de la peste 2.700 de societăţi comerciale înregistrate în România. Oficialii ANAF spun că nu este vorba de un control, ci doar de colectarea de date care nu au fost disponibile anterior şi care nu vor duce la obligaţii suplimentare de plată.

„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat săptămâna aceasta procedura verificării potenţialelor exporturi de profituri, la un număr de 2.768 societăţi comerciale înregistrate în România.

Astfel, ANAF colectează în perioada 17 iulie - 29 august informaţii defalcate privind tipul şi cuantumul cheltuielilor companiilor în perioada 2020–2024, în scopul actualizării analizei de risc fiscal”, a anunțat, joi, ANAF, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, demersul are ca obiectiv asigurarea unui tratament fiscal transparent şi echitabil pentru toţi contribuabilii.

„Astfel, ANAF vizează centralizarea şi consolidarea datelor globale disponibile cu informaţiile defalcate declarate direct de către contribuabilii mari şi mijlocii, pentru o mai bună înţelegere a mecanismelor de transfer în cadrul grupurilor multinaţionale”, a mai transmis ANAF.

Conformarea voluntară evită iniţierea de controale sau solicitări de dosare de preţuri de transfer

Instituţia precizează că solicitările, transmise prin intermediul SPV, se bazează pe dispoziţiile generale prevăzute de art. 58 alin. (1) şi art. 64 din Codul de procedură fiscală, care permit autorităţii fiscale să solicite informaţii în scopul determinării stării de fapt fiscale.

Aceste activităţi sunt complementare procesului de adaptare la cerinţele de raportare (precum SAF-T) şi vizează completarea şi detalierea acestor date.

„ANAF a iniţiat un proces amplu de transformare care, alături de digitalizare, include o direcţie strategică de asigurare a unui tratament fiscal echitabil pentru toţi contribuabilii. În acest context, modul în care companiile declară profiturile obţinute în România şi îşi achită obligaţiile fiscale este o prioritate majoră de analiză.

Obiectivul nostru este să analizăm în mod riguros şi structurat datele disponibile, înainte de a demara acţiuni de control în cazurile în care există suspiciuni privind transferul nejustificat de profituri în afara ţării.

Apreciem efortul contribuabililor de conformare SAF-T, însă pentru aceasta analiză, datele colectate până acum prin SAF-T nu sunt suficient de detaliate. Alternativa ar fi fost un exerciţiu mai complicat – verificări care ar fi presupus iniţierea de controale documentare sau solicitări de dosare de preţuri de transfer”, a declarat Adrian Nica, preşedintele ANAF.

Potrivit acestuia, maniera voluntară şi deschisă „este mai puţin intruzivă, fără perturbarea activităţilor curente”.

„Companiile deţin deja informațiile în dosarele preţurilor de transfer şi, ca atare, efortul nu ar trebui să fie unul considerabil pentru acei contribuabili care deja s-au conformat prin elaborarea acestor dosare.

Ne dorim, în continuare, aplicarea consecventă a aceloraşi reguli fiscale pentru toţi actorii economici care operează şi obţin venituri în România,” a mai declarat preşedintele ANAF.

ANAF precizează că informaţiile disponibile la acest moment, în urma altor tipuri de raportări realizate de contribuabili la ANAF, sunt incomplete faţă de obiectul prezentei analize,  prima de acest tip realizată în România.

„De aceea, pentru un tratament fiscal transparent, corect şi echitabil, este necesară consolidarea datelor transmise defalcat de către contribuabili, în formatele de date solicitate. Informaţiile colectate vor fi utilizate exclusiv în scopuri analitice”, precizează reprezentanţii agenţiei.

Nu este un control și nu generează obligații de plată suplimentare

Aceştia explică și că procedura nu reprezintă un control fiscal şi nu generează obligaţii fiscale suplimentare pentru contribuabili.

„Acestora li se solicită, prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, completarea online a unor declaraţii în format standardizat şi urmăreşte validarea şi alinierea informaţiilor globale existente în bazele de date ANAF (ex: bilanţuri contabile, declaraţii fiscale, fişiere SAF-T) cu structuri standardizate şi analizabile automat.

Concret, contribuabililor li se solicită declararea cheltuielilor realizate în perioada 2020 – 2024 sub o formă defalcată, care nu rezultă din alte declaraţii anterioare depuse la ANAF (ex: cheltuieli cu serviciile de marketing, cu serviciile de management, de vânzări, consultanţă, know-how, etc.)”, se mai arată în comunicatul de presă.

ANAF mai precizează că, în măsura în care contractele intragrup nu includ detalii specifice cu privire la fiecare tip de serviciu prestat sau tipologia drepturilor de proprietate intelectuală pentru care se plătesc redevenţe, contribuabilii au posibilitatea de a menţiona valoarea totală a cheltuielilor înregistrate în baza contractelor în cauză.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇