Ghinea anunță că nu va aloca bani europeni instituțiilor centrale, dacă nu au în plan autostrăzile digitale

Ghinea anunță că nu va aloca bani europeni instituțiilor centrale, dacă nu au în plan autostrăzile digitale

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, afirmă că îşi doreşte punerea la punct a unei infrastructuri centrale care să lege informatic marile instituţii ale statului. El susţine că nu îşi doreşte „cârpeli” pe partea de software sau hardware, aşa cum s-a făcut până acum pe fonduri europene.

„Nu vreau să repetăm povestea de la cum s-a făcut digitalizarea pe fonduri europene până acum, în sensul în care s-au cârpit diverse software, s-a cumpărat hardware, dar noi cetăţenii suntem în continuare ăia care mutăm informaţii de la o instituţie la alta, pe hârtie”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, într-un interviu pentru Europa FM.

ADVERTISING

Acesta a explicat că este nevoie de realizarea unei infrastructuri centrale care să permită transferul de informaţii între instituţii.

„Nu vom da bani pentru soft la instituţiile centrale decât dacă văd acea arhitectură de autostrăzi digitale, le-am spus noi, prin care ANAF-ul să fie legat de Registrul Comerţului, Registrul Comerţului de Cadastru şamd, totul să poată comunica.

Altfel, am foarte multe cereri de la primării, Consilii Judeţene care vor să-şi facă digitalizarea acolo.

Să fie foarte clar: nu depindem de ţinta digitală de dorinţa unor instituţii centrale de a face ceva cu banii ăştia. Dacă nu îmi arată harta prin care se leagă unele de altele, o să mă orientez pe digitalizarea pe partea de administraţie locală”, a adăugat ministrul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a reclamat că „oamenii cooperează greu unii cu alţii, trebuie să-i forţezi”. Cristian Ghinea consideră de asemenea că „în mod cert digitalizarea este un domeniu în care trebuie crescută alocarea”.

Bani din PNRR pentru împăduririUna dintre reformele pe care le vom propune Comisiei pentru a fi cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se referă la împăduriri, și în special la crearea de perdele forestiere. Am ajuns la un consens în urma discuțiilor tehnice interministeriale și a celor cu reprezentanții societății civile pentru a crește alocarea bugetară pentru acest domeniu la un miliard de euro.Vom aloca acești bani după ce vom face mai întâi o reformă a legislației în domeniu, pentru că acesta este obiectivul PNRR, să genereze în primul rând reforme. În acest moment, legislația din România este atât de încâlcită încât eforturile de până acum s-au blocat de cele mai multe ori în birocrație și legi contradictorii. Nu era niciodată clar cine trebuie, cine poate și cine are voie să facă împăduriri. Și mereu ieșea fie nimeni, fie mai mulți care se călcau pe picioare și atunci nu făcea nimeni. Ăsta este unul dintre motivele pentru care noi, ca stat, am avut o performanţă absolut catastrofală în ultimii 15 ani, s-au plantat 50 de hectare de perdea forestieră. Iar unii dintre primarii care au făcut chestia asta au fost amendaţi de instituţii ale statului pentru că nu au respectat nu ştiu ce normative.După lămurirea legislativă, punem la dispoziție banii, etapizat, pe ani, pe care îi pot folosi oricare dintre instituțiile care pot livra aceste ținte de etapă – de exemplu, împădurirea a 10.000 de hectare pe an. Nu alocăm banii unei singure entități, cum se face în logica fondurilor europene clasice. PNRR ne dă flexibilitatea de a da acești bani oricărei instituții care poate implementa reforma vizată. Fie că e vorba de ministerul X , Y sau agenția Z. Cine livrează obiectivul asumat primește banii direct în buget. Plătim performanța, o abordare la care administrația de stat mai ales trebuie să se obișnuiască rapid.

Posted by Cristian Ghinea on Friday, February 19, 2021

Citește și:

Ghinea va cere de la UE un miliard de euro pentru împăduriri

Fondurile din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar putea fi accesate şi de ONG-uri sau companii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇