Gala Regista 2023 a premiat cele mai digitalizate instituții publice din România

Gala Regista 2023 a premiat cele mai digitalizate instituții publice din România

Regista, soluția pentru automatizarea și eficientizarea proceselor din instituțiile publice și companiile private din România, parte a grupului Zitec, a desfășurat în luna februarie 2023 cea de-a doua ediție a Galei Regista, evenimentul național de recunoaștere a progresului digital.

În cadrul acestui eveniment, Regista a premiat primăriile și alte instituții publice din țară care au făcut progrese remarcabile în această direcție. Tot în cadrul galei, a avut loc și o dezbatere cu privire la oportunitățile de digitalizare pe care le are România în 2023.

În contextul curentului european de digitalizare accelerată, Regista, prin gala anuală de recunoaștere și recompensare a eforturilor depuse de instituțiile publice pentru digitalizare, atrage puternic atenția asupra importanței accelerării acestui progres în dezvoltarea României moderne.

Totodată, Gala Regista oferă celor interesați, de la instituții publice și companii private, până la cetățeni, o perspectivă aplicabilă și din prisma oportunităților create prin intermediul progresului digital, care poate fi valorificată atât la nivel individual, prin îmbunătățirea proceselor interne și a relației cu cetățenii sau utilizatorii, dar și la nivel macro, prin creșterea indicelui DESI la nivel de țară.

ADVERTISING

Pentru a evidenția oportunitățile de digitalizare pe care o instituție publică le are la dispoziție, în cadrul Galei Regista 2023 au fost definite șapte categorii de premiere, ai căror câștigători sunt:

  • Primăria orașului Năvodari, Constanța pentru Instituția cu cea mai bună prezență pe rețelele de socializare;
  • Primăria comunei Cristian, Brașov pentru Instituția cu cea mai bună interacțiune digitală cu cetățenii;
  • Spitalul Municipal Aiud, Alba pentru Cea mai digitalizată instituție;
  • Primăria comunei Bârnova, Iași pentru Cea mai digitalizată primărie de comună;
  • Primăria orașului Breaza, Prahova pentru Cea mai digitalizată primărie de oraș;
  • Liceul Teoretic Grigore Moisil, Timișoara pentru Cea mai digitalizată instituție de învățământ;
  • Primăria orașului Moinești, Bacău pentru Cel mai important progres digital.

Premiile acordate în cadrul Galei Regista 2023 au fost oferite în mod obiectiv, iar determinarea câștigătorilor a fost realizată prin extragerea automată a datelor din rapoartele interne ale aplicației, în funcție de module, documente rulate, utilizatori și solicitări.

Premiul special, Cel mai important progres digital, oferit de Regista în semn de mulțumire pentru contribuția semnificativă adusă la dezvoltarea aplicației, prin informațiile puse la dispoziție, cât și la digitalizarea spațiului public, a mers anul acesta către Primăria municipiului Moinești, Bacău.

ADVERTISING

Pe parcursul anului 2022, instituția a oferit cetățenilor din comunitate, prin intermediul aplicației Regista, posibilitatea de identificare la sediul instituției, acces în timp real la obligațiile de plată locale și plata online a acestora. Eficientizând totodată și activitățile pe care funcționarii obișnuiau să le efectueze manual, precum actualizarea rolului fiscal prin înregistrarea automată a încasării și reconcilierea banilor direct prin conturile specifice de trezorerie.

”Devine din ce în ce mai clar că digitalizarea este calea pe care trebuie să mergem pentru a putea progresa în multe aspecte ale vieții, mai ales în cele referitoare la zona administrativă, care ajută cetățenii în interacțiunea cu instituțiile publice. Astfel, ne bucură că tot mai mulți decidenți din teritoriu aleg să digitalizeze alături de Regista instituțiile pe care le conduc, fie că vorbim de primării, de școli sau de spitale. Iar scopul Galei Regista este tocmai acesta de a recompensa eforturile unor oameni care aleg să parcurgă acum acest drum al digitalizării, unul despre care știm că nu este întotdeauna ușor”, a declarat Edward Crețescu, General Manager Regista.

ADVERTISING

În ultima perioadă, interesul crescut pentru digitalizare s-a extins și către alte categorii de instituții publice. Doar în 2022 Regista a înregistrat o creștere masivă în portofoliu în rândul instituțiilor de învățământ, de la 2 la 117 unități. Aplicația Regista oferă acestei categorii un potențial de digitalizare enorm și face interacțiunile dintre cadrele didactice și elevi mult mai facile. În consecință, acest fenomen s-a reflectat prin adăugarea unei noi categorii de premiere în cadrul galei anuale: Cea mai digitalizată instituție de învățământ

Pentru oamenii care aduc schimbarea, celebrați în cadrul Galei Regista, este esențială menținerea unei tendințe ascendente în procesul de modernizare început. Astfel, tot în cadrul evenimentului, a avut loc o dezbatere despre oportunitățile de digitalizare în 2023.

Invitații care au luat cuvântul au fost Dragoș Tohănean, vicepreședinte Autoritatea pentru Digitalizarea României, Cătălin Teniță, parlamentar REPER, Radu Puchiu, Co-Founder H.appy Cities, Andrei Nicoară, expert e-guvernare și Founder Anse Info, Andreea Paul, Dr. Economist, Conf. Univ. ASE, Președinte INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, România, Alexandru Lăpușan, CEO & Founding Partner Zitec, și Edward Crețescu, General Manager Regista. Discuțiile au fost moderate de către Gabriel Kolbay, reporter special Spotmedia.ro, iar gala a fost prezentată de Teddy Păun, jurnalist și moderator radio.

Dezbaterea din cadrul Galei Regista a avut ca scop trasarea unor direcții privind progresul digital în 2023. Identificarea de oportunități a fost punctul central al discuției, dar pentru a le valorifica, este nevoie de depășirea unei serii de obstacole. Unul dintre acestea îl reprezintă o problemă cu care se confruntă în prezent multe instituții care au început în trecut procesul de digitalizare, iar Radu Puchiu, co-fondator H.appy Cities, a explicat mai multe despre interoperabilitatea ce încă lipsește: ”Apropo de identitatea electronică, toate guvernele care au început acest drum al e-guvernării și al transformării digitale a serviciilor publice au început cu niște lucruri de bază. Iar un lucru de bază în această zonă îl reprezintă identitatea electronică. Fără aceasta, este greu să construiești servicii digitale.”

În completarea acestuia, Andrei Nicoară, expert e-guvernare și Founder Anse Info, a explicat de ce România nu a beneficiat mai devreme de cărțile electronice de identitate: ”Resursa urmează piața, iar principalul motiv a fost că nu am avut destule sisteme de e-guvernare care să necesite autentificare electronică, așa că nu a existat nici o presiune foarte mare să fie emise aceste cărți de identitate. Ne-a salvat un regulament european care ne-a impus să emitem aceste documente, iar noi am făcut eforturi mari ca ele să fie folosibile și în zona de e-guvernare.”

Un alt aspect punctat la Gala Regista a fost că, dincolo de digitalizare, este nevoie și de pregătirea cetățenilor care vor beneficia de aceste noi tipuri de servicii oferite de către instituțiile publice. ”Punctul de bază la care trebuie să facem referire este reprezentat întâi de competențele digitale; dacă acestea sunt larg răspândite, atunci toate elementele digitalizării vor câștiga o încredere mult mai mare, pentru că limbajul transmis al acestor soluții este treptat înțeles de toată lumea”, a explicat Dragoș Tohănean, vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României.

Astfel, educația și școlile au jucat un rol important și în cadrul dezbaterii, iar invitații au căzut de acord cu privire la unul dintre cele mai importante aspecte privind eliminarea obstacolelor din calea digitalizării, anume pregătirea tinerilor pentru a face față noilor provocări ale societății moderne.

”Școlile rămân în responsabilitatea exclusivă a finanțării autorităților publice locale, fie ele primării sau consilii județene. Proiectul SmartLab este cel în care învățarea se schimbă radical, este un spațiu de experimentare, este un spațiu de inovare, de creație, de acumulare de competențe digitale. De ce-ul acestui laborator în fiecare unitate de învățământ este următorul: Dragi primari, vă doriți cetățeni smart pentru orașe sau sate smart, ca să construim o națiune smart? Pentru că scopul digitalizării nu este altul decât a ne îmbunătăți calitatea vieții, a afirmat Andreea Paul, Dr. Economist, Conf. Univ. ASE, Președinte INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, România.

A doua ediție a Galei Regista a fost urmărită online de peste 12.000 de persoane, iar evenimentul a fost posibil cu sprijinul companiei Zitec și Namirial și a fost organizată în colaborare cu Spotmedia. Înregistrarea integrală a Galei Regista 2023 este disponibilă pe pagina evenimentului.

Despre Regista

Regista este o soluție care se adresează atât instituțiilor publice, cât și companiilor private din România care doresc să își digitalizeze procesele interne. Aplicația transformă procesele birocratice și administrative, astfel încât angajați și cetățenii să poată beneficia de servicii online eficiente și moderne.

Aplicația Regista este folosită de peste 1.000 de instituții și companii din toate județele României. Acestea folosesc cel puțin unul dintre modulele disponibile: registratură electronică, managementul documentelor, verificare stare solicitări, formulare electronice, sesizări online, programări online, plăți online (taxe locale cu debit, taxe locale fără debit, amenzi, impozite), contul cetățeanului sau Monitorul Oficial Local

Soluțiile Regista sunt dezvoltate de către Zitec, lider pe piața IT și digital marketing în România. Compania este partener Microsoft Gold și are certificările ISO 9001: 2015 și ISO 27001:2017.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇