Firmele de curierat vor da la Fisc date despre clienții care plătesc ramburs. Reacţia FAN Courier

Firmele de curierat vor da la Fisc date despre clienții care plătesc ramburs. Reacţia FAN Courier

Firmele de curierat sunt obligate să transmită ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs (la livrare) pentru produsele comandate online. FAN Courier, liderul serviciilor de curierat din România, consideră că măsura e benefică şi nu va îngreuna activitatea.

Ce date vor ajunge la Fisc

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern prevede că furnizarea datelor se va face prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere.

Ce informații cere Fiscul de la firmele de curierat:

  • numărul de înregistrare și data trimiterii poștale;
  • datele de identificare a expeditorului;
  • numele și prenumele în cazul persoanelor fizice și denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare;
  • adresele de expediție respectiv livrare;
  • contravaloarea bunului livrat.

Datele vor fi stocate timp de cinci ani, perioadă calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca acestea să fie șterse automat după împlinirea termenului.

ADVERTISING

Potrivit ordonanței de urgență, furnizorul de servicii poștale informează persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora către organul fiscal central.

De ce vrea ANAF să știe cine plătește ramburs

ANAF susține că prevederea vizează prevenirea și combaterea evaziunii fiscale din domeniul comerțului online, precum și protejarea intereselor cumpărătorilor.

"Prin actul normativ sunt aduse o serie de modificări și completări Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală necesare pentru reglementarea obligației de raportare de către furnizorii de servicii poștale a informațiilor specifice referitoare la trimiterile poștale pentru care destinatarul achită expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, contravaloarea bunului livrat", se arată într-un comunicat al ANAF.

"Prin stabilirea realității relației comerciale dintre cumpărătorul și vânzătorul implicați în comerțul online, ANAF poate avea acces la confirmarea cel puțin a beneficiarului, care are interesul direct să primească factură fiscală și să beneficieze astfel de garanția legală și indirect să determine plata taxele și impozitele aferente veniturilor încasate de vânzător din comercializarea produselor respective", precizează ANAF.

ADVERTISING

Nu vor fi date explicații despre conținutul coletelor

Fiscul subliniază că datele colectate respectă normele constituționale privind viața intimă, familială și privată, precum și secretul corespondenței, fără a se referi la conținutul coletului.

"Mai mult, potrivit articolului 11 din Codul de procedură fiscală, personalul ANAF este obligat să păstreze secretul asupra informațiilor de care a luat cunoștință ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu, iar aceste informații se referă inclusiv la cele obținute din declarații ori documente prezentate de contribuabili/plătitori sau terți", se arată în comunicatul ANAF.

Cea mai mare firmă de pe piaţă susţine măsura

FAN Courier consideră că măsura adoptată este benefică pentru toate părțile implicate și apreciază că "prin aceasta autoritățile nu doresc altceva decât să asigure un circuit economic corect", se arată într-un punct de vedere transmis SpotMedia.ro.

ADVERTISING

"Nu se poate vorbi despre o îngreunare a activității de curierat, deoarece am avut si pana acum obligativitatea de a colecta aceste date. În consecință, nu va exista niciun impact direct asupra termenelor de livrare și nici asupra destinatarilor finali", a explicat Adriana Manu, marketing & PR manager al companiei FAN Courier.

"Clientul final va achita ca și până acum contravaloarea mărfurilor achiziționate online, fără a fi afectată în vreun fel tranzacția", a adăugat reprezentanta companiei de curierat, pentru SpotMedia.ro.

Statul vrea încasări mai mari din taxe

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat miercuri că obligarea firmelor de curierat de a transmite către ANAF detalii despre persoanele care plătesc ramuburs vizează o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor.

"Avem în România, după cum aţi văzut, o creştere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe şi impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine, ca atare eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă şi în conformitate cu obligaţiile pe care le are la nivel european şi în conformitate cu potenţialul pe care România îl deţine în acest sens să facă toate demersurile legale astfel încât taxele şi impozitele să fie plătite de toată lumea", a explicat Cărbunaru, la finalul şedinţei de guvern.

Briefing de presă

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 18 mai susținut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Cărbunaru

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 18 mai 2022

"Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul Mărfurilor. Practic, reglementarea în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele şi impozitele de care este nevoie ca bugetul naţional să poată furniza serviciile pe care cetăţenii români le aşteaptă", a adăugat purtătorul de cuvânt.

El a mai spus că există o diferenţă destul de mare între taxele pe care Guvernul ar urma să le încaseze şi cele încasate.

Întrebat despre protecţia datelor, Cărbunaru a răspuns: "Ca fiecare act normativ pe care îl discutăm în Guvernul României, toate avizele necesare sunt luate de la iniţiatorii care fac acest demers. Din câte cunosc, nu sunt observaţii pe acest proiect nici de la Ministerul Muncii, nici de la Ministerul Justiţiei, nici de la Consiliul Legislativ. Avem, de asemenea, avize de la Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Autoritatea Naţională de Supraveghere a prelucrării Datelor cu Caracter Personal, inclusiv Consiliul Economic şi Social".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇