Fermierii care au avut culturile distruse de secetă acuză că au primit de la guvern de trei ori mai puțini bani decât li s-a promis

Fermierii care au avut culturile distruse de secetă acuză că au primit de la guvern de trei ori mai puțini bani decât li s-a promis
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fermierii care au avut culturile distruse din cauza secetei sunt nemuțumiți de banii pe care îi vor primi de la Guvern, sumele fiind de trei ori mai mici decât cele promise.

Mai exact, inițial li s-a spus că vor primi despăgubiri de 1.000 de lei pe hectar, iar acum au fost anunțate sume între 100 și 335 de lei, în funcție de suprafața calamitată, potrivit Digi24.

Fermierii se plâng că banii nu sunt suficienți pentru a remedia problemele și multe ferme se vor închide.

„Pe lângă faptul că sunt extrem, extrem de puțini și nici nu vin la timp, sumele astea sunt ridicole și vor contribui la închiderea unei bune părți din fermele afectate de secetă” , a declarat Daniel Ciuhureanu, fermier.

ADVERTISING

Un alt fermier care deține un teren agricol de 900 de hectare în judetul Galaţi, spune că tot porumbul cultivat a fost distrus de secetă, iar floarea soarelui a fost calamitată în proporție de 60%.

„În discuțiile care au fost s-a pornit de la 1.000 de lei pe ha, la un procent de 100% afectare, ar fi fost puțin, dacă am ajuns la 300 deja e și mai puțin”, a declarat Cătălin Ionescu.

Chiar dacă anul acesta a fost o primăvară cu ploi, sunt zone unde deficitul de apă din sol este în continuare mare.

La finalul lunii mai, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înfiinţate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie - septembrie 2022.

ADVERTISING

Schema de ajutor de stat va fi acordată pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30% până la 100%, conform proceselor-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor:

  • porumb;
  • floarea - soarelui;
  • soia;
  • mazăre.

Potrivit datelor centralizate din procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi agricole, peste 148.000 de fermieri au fost afectaţi de seceta pedologică, iar o suprafaţă cultivată de peste 1.110.000 ha a fost calamitată în diferite grade de afectare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇