Dacă în anul 2020 prețurile la energie – inclusiv la combustibili fosili – au ajuns la valori foarte scăzute din cauza scăderii de moment a consumului, în contextului perioadelor de lockdown din pandemie, începând cu anul 2021 s-a consemnat o creștere fabuloasă a prețurilor la curent electric și gaze naturale pe piețele globale. România nu poate face excepție într-o lume a globalizării, în care totul este integrat în producție și comerț.
Așa s-a ajuns la situația în care populația și firmele au ajuns să primească din partea furnizorilor de energie electrică și gaze naturale oferte tot mai ridicate, creșteri masive ale prețurilor. Furnizorii nu au acționat în sensul creșterilor de profit, ci pentru a-și acoperi la rândul lor costurile. Motivul: prețurile au explodat la producătorii de curent electric și gaze naturale. Spre exemplu, doar de la începutul anului 2022 și până acum, prețul gazelor s-a dublat pe piața internațională de tranzacționare.
Ce se va întâmpla mai departe?
Vor avea parte românii de o oferta energie electrica și gaze naturale mai avantajoasă decât în prezent? Pe termen scurt, totul depinde tocmai de aceste prețuri internaționale, care oscilează în funcție de mai mulți factori. Este vorba inclusiv de factori politici, iar războiul din Ucraina are un impact semnificativ asupra prețurilor globale. Totul depinde de marii producători și de deciziile unor state puternice. Lipsa unor noi valuri de pandemie Covid-19 ar putea ajuta, însă nu trebuie ignorat faptul că acest pericol din sănătatea publică nu este încă de domeniul trecutului, China se confruntă în prezent cu cele mai aspre măsuri de lockdown.
Pe termen lung, prețurile la energie în România ar putea depinde și de creșterea producției naționale. Statul român caută soluții în acest sens și există speranțe atât pentru exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră, cât și pentru creșterea producției de energie electrică, inclusiv energie regenerabilă (prin noi proiecte de panouri solare).
Partea bună este că românii se pot proteja cel puțin parțial de creșterea de prețuri la energie. În primul rând, există plafonarea de prețuri la energie electrică și gaze naturale, schemă transpusă în legislație și valabilă pentru consumatorii casnici și pentru firme, pe termen de un an de la adoptare. Este practic intervenția statului pentru a compensa creșterile de prețuri din piață. Dincolo de această facilitate, românii trebuie să profite și de piața liberă la energie, care permite oricărei persoane să transfere contractul de energie electrică sau / și gaze naturale la orice furnizor dorește, atât timp cât acesta este acreditat ANRE.
Pe website-ul instituției care reglementează și supraveghează piața energiei în România se pot consulta chiar ofertele la zi ale furnizorilor de curent electric și de gaze naturale și se pot face comparații de prețuri. Astfel, dincolo de protecția oferită de intervenția statului, există și avantajul de a avea un preț cât mai bun în contractele cu furnizorii. Schimbările de contracte se pot face simplu, chiar online, fără costuri și fără intervenții de ordin tehnic la instalațiile de furnizare.