De la leasing de personal la retenție: 5 metode de integrare a muncitorilor asiatici

De la leasing de personal la retenție: 5 metode de integrare a muncitorilor asiatici

În lumea business-ului, angajarea personalului extracomunitar s-a dovedit de-a lungul timpului ca fiind o strategie care poate aduce noi perspective, idei inovative și productivitate ridicată. De asemenea, procesul de integrare a lucrătorilor asiatici este adesea însoțit de o serie de provocări, cărora business-urile le fac față abordând câteva reguli inteligente. 

Durata de adaptare a lucrătorilor asiatici este influențată de o planificare strategică a business-ului 

Care sunt acele soluții prin care firmele sprijină procesul și scurtează durata de integrare a asiaticilor în echipe? 

ADVERTISING
  • Susținerea unui mediu de lucru orientat către progres și formare profesională 

Pe parcursul unui contract temporar, precum leasingul de personal pe durată determinată, angajații asiatici nu au dispus de timp suficient pentru a se familiariza cu noul mediu de lucru. Atunci când firmele identifică în echipă acei angajați cu potențial pe termen lung, o idee interesantă pentru o colaborare permanentă ar fi organizarea cursurilor de formare sau de avansare profesională, în cazul celor care dețin experiență. 

ADVERTISING

În acest fel, lucrătorii se simt apreciați pentru munca depusă și experiența pe care au dovedit-o pe parcursul contractului de angajare temporară și vor fi motivați să învețe mai multe despre cultura și obiceiurile lucrătorilor din România. 

  • Facilități de transport și cazare 

După ce perioada de leasing de personal a expirat și s-a încheiat un contract de muncă pe durată nedeterminată, angajații asiatici vor fi preocupați de găsirea mijloacelor de transport și a opțiunilor de cazare cele mai potrivite. În acest sens, prin solicitarea agențiilor focusate pe servicii de integrare a muncitorilor asiatici, precum Work-Finder.eu, firmele angajatoare le pot asigura noilor veniți variante de cazare, precum și accesul la diferite mijloace de transport.  

ADVERTISING
  • Încurajarea integrării sociale 

Firmele ar trebui să susțină activități menite să faciliteze interacțiunea și relațiile interpersonale între membrii echipei, mai ales când aceasta include persoane dintr-un context cultural diferit. În acest sens, angajatorii pot organiza evenimente de grup, activități sociale, schimbul de interese și de experiențe, astfel încât oamenii să se cunoască între ei așa cum sunt în afara mediului formal de la muncă. 

  • Oferirea accesului la mentori 

Majoritatea lucrătorilor asiatici care preferă să vină la muncă în România sunt tineri, deci procesul lor de integrare la altă cultură a muncii poate necesita soluții suplimentare. De exemplu, un mentor poate fi o strategie valoroasă pentru a-i face pe noii muncitori să se simtă mai confortabili în noua echipă. 

  • Solicitarea periodică a feedback-urilor 

Când lucrătorul extracomunitar are oportunitatea de a-i comunica permanent angajatorului ceea ce experimentează în relațiile cu colegii sau cum se simte în noul mediu de muncă, atunci cresc șansele ca firma să beneficieze pe viitor de o echipă unită. Oamenii care simt că părerile le sunt luate în serios devin mai productivi și mai motivați să mențină o colaborare cordială cu șefii și colegii. 

Aceste modalități de integrare a asiaticilor pot duce la consolidarea unei echipe diversificate și unite, care să contribuie la succesul pe termen lung al business-ului respectiv.