Cumpărarea unui apartament într-o zonă centrală, ori într-o parte liniștită a orașului: 3 sfaturi

Cumpărarea unui apartament într-o zonă centrală, ori într-o parte liniștită a orașului: 3 sfaturi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Achiziționarea unei locuințe reprezintă un pas important pentru orice persoană sau familie. Criteriile ce trebuie luate în calcul pentru alegerea celei mai bune variante se referă la bugetul disponibil, la tipul de apartament și la cartierele preferate de viitorii proprietari.

Cele mai căutate zone sunt în centrul orașului, în apropierea instituțiilor și centrelor de afaceri sau în cartierele mai liniștite, de la periferie, cu mai multe spații verzi și oportunități de relaxare. Vă prezentăm în continuare câteva sfaturi care să vă ajute în alegerea celei mai bune variante.

Realizați o listă de priorități, în funcție de stilul vostru de viață

Înainte de a vă decide asupra zonei unde veți locui, întocmiți o listă cu cele mai importante criterii pe care să le luați în considerare la alegerea propriu-zisă. Este vorba despre una dintre cele mai importante decizii pe care le veți lua pentru viitorul familiei voastre, așa că puneți în balanță nevoile de carieră, traseul zilnic spre serviciu, distanța față de grădinițe, școli, centre comerciale, unități medicale, spații     de joacă pentru copii.

ADVERTISING

Completați lista și stabiliți care vă sunt prioritățile pe termen scurt, mediu și lung. Astfel veți decide în mod matur și chibzuit care este varianta potrivită și veți alege o locuință adecvată, într-o zonă cu potențial.

În acest stadiu trebuie să stabiliți și tipul de apartament pe care vi-l doriți: numărul de camere, etajul, facilitățile obligatorii și opționale (lift, loc de parcare, servicii de pază ș.a.). În funcție de bugetul disponibil veți alege să achitați locuința prin credit ipotecar fără avans sau prin alte forme de finanțare.

Solicitați sprijin din partea firmelor specializate în imobiliare

Aveți la dispoziție o gamă largă de oferte pentru apartamente cu vânzare direct de la proprietar, de la dezvoltatori imobiliari sau prin agenții imobiliare. Chiar dacă știți exact ce vă doriți, nu luați decizia de cumpărare fără să consultați firme specializate în real estate.

ADVERTISING

Aveți nevoie de consultanță imobiliară și de asistență din partea băncii, pentru a identifica varianta optimă de creditare și pentru a beneficia de o evaluare corectă și profesionistă a apartamentului pe care urmează să-l cumpărați. 

Multe blocuri din zonele centrale ale orașelor sunt clădiri vechi, pe care trebuie să le evalueze specialiști în construcții, pentru a stabili nivelul de siguranță și rezistență la seisme. În cazul ansamblurilor rezidențiale noi, aflate în zone liniștite de la marginea orașelor, este necesară verificarea infrastructurii și a calității materialelor utilizate pentru finisaje.

ADVERTISING

Vizitați cartierele din oraș înainte de a alege zonele preferate

Sunteți conectați în permanență la informații online, site-uri cu oferte imobiliare, grupuri pe platformele sociale, forumuri de pe blogurile de real estate. V-ați format o părere despre diferite cartiere din oraș și chiar aveți un top personal cu zone favorite.

Nu este suficient. Oricât de bune ar fi fotografiile pe care le găsiți pe internet, descrierile locuitorilor din zonă și review-urile de la proprietari, trebuie să vizitați efectiv cartierele respective și să vă formați propria părere.

Astfel veți simți atmosfera, veți putea parcurge traseele pe care urmează să le străbateți zi de zi către metrou, mall, școală sau grădiniță. Copiii se vor obișnui cu locurile noi, veți afla dacă le place ideea de a sta într-un apartament situat în acea parte a orașului.

Luați în considerare sfaturile prezentate și nu uitați că achiziționarea unui apartament reprezintă o decizie importantă, iar locația viitorului cămin este foarte importantă pentru calitatea vieții voastre în anii ce vor urma.