Cum verifici dacă firma la care lucrezi are datorii sau își plătește contribuțiile la timp

Cum verifici dacă firma la care lucrezi are datorii sau își plătește contribuțiile la timp
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fiecare angajat are obligația de a verifica, sub o formă sau alta, dacă firma pentru care lucrează îi plătește contribuțiile la stat și impozitul datorat. Procedura este mai simplă decât se crede.

Salariatul are obligația și este în interesul lui să verifice la timp, dacă firma la care lucrează îi plătește contribuțiile la stat și anume asigurările sociale, asigurarea medicală și impozitele datorate.

Primul pas, pentru a verifica dacă angajatorul tău este corect, este acela de a adresa o simplă întrebare către departamentul de Contabilitate sau de Resurse Umane. Colegii din aceste departamente te pot informa dacă sunt plătite la timp contribuțiile necesare sau dacă sunt întârzieri.

ADVERTISING

Fiecare angajat trebuie să își verifice contribuțiile

Mulți angajați din domeniul privat, mai ales din firmele mici din orașele de provincie, precum cei care au locuri de muncă în Vaslui sau locuri de muncă în Dej, se confruntă cu probleme din cauza întârzierilor la plata contribuțiilor. Chiar dacă lucrezi într-o firmă foarte mică, cu 5 sau 10 angajați, sau într-o firmă cu sute de angajați, patronul este obligat să plătească toate contribuțiile la timp și să nu existe întârzieri mai mari de două luni.

Salariații care nu primesc un răspuns satisfăcător de la departamentul de Resurse Umane sau de la Contabilitate, este bine să verifice constribuțiile sociale și de sănătate direct la instituțiile abilitate. Spre exemplu, cei care au locuri de muncă în Constanța, trebuie să se se deplaseze la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și la Casa Județeană de Pensii Constanța. Cu o simplă cerere, cu buletinul și CNP-ul, poți afla imediat care este situația ta, cât de corect este angajatorul tău și ce vechime în muncă ai acumulat.

ADVERTISING

La Casa Județeană de Pensii poți solicita și accesul on-line la contul tău, unde poți verifica vechimea în muncă, stagiile de cotizare, contribuția la Pilonul II de pensii și chiar istoricul firmei la care ai lucrat. Ulterior, cu un singur click de acasă poți verifica de-a lungul anului contribuțiile plătite de angajator, fără să te mai deplasezi la Casa de Pensii.

Cum verifici la ANAF situația firmei la care lucrezi

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) publică în fiecare trimestru o listă cu firmele care își plătesc la timp taxele și impozitele către stat. În luna ianuarie 2024, ANAF va publica și o listă cu firmele care au mari datorii la stat, astfel că îți poți verifica angajatorul, dacă bănuiești că acesta nu se achită de toate obligațiile.

ADVERTISING

Pe lista firmelor cu datorii vor apărea companii care au datorii mai mari de 100.000 de lei și care au acumulat aceste datorii în ultimul trimestru din anul 2023.

Sunt publicate pe site-ul ANAF companiile cu obligaţii fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:
a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil; 
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu; 
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.

Pentru a verifica situația firmei tale, trebuie să știi numele companiei complet și să îl introduci pe site-ul ANAF la secțiunea Obligații Fiscale Restante la data de 30.09.2023. Este o procedură simplă care te ajută să verifici situația firmei și totodată să verifici corectitudinea patronatului.

Numele exact al firmei se poate obține  din contractul individual de muncă sau, dacă firma are website, din pagina de contact a acesteia.