Lucrările de șantier sunt, pe cât par de rapide, pe atât de minuțioase. Pentru a realiza de la zero o construcție este nevoie de timp, bani și forță de muncă, dar și de utilaje care să automatizeze anumite procese. Iată cum poți eficientiza procesul de lucru pe un șantier și care sunt cele mai bune sfaturi care te vor ajuta să efectuezi lucrările.
Folosește utilaje de șantier, pentru a câștiga timp
Dacă vrei să îți atingi obiectivele cât mai repede, folosește utilaje profesioniste. Pe piață există o gamă largă de excavatoare, miniîncărcătoare pe roți, buldozere sau încărcătoare frontale pentru a realiza lucrările de care ai nevoie.
Săparea, acoperirea săpăturilor, compactarea sau încărcarea deșeurilor din construcții nu trebuie să îți ocupe timp prețios, pe care îl poți dedica lucrărilor de construire.
Angajează operatori pentru fiecare utilaj
Chiar dacă pare a fi o cheltuială în plus, un operator specializat te poate scuti de costuri ulterioare de reparare a lucrărilor sau a utilajelor, pe care le-ai putea întâmpina dacă ai apela la o persoană care nu are experiență în mânuirea utilajelor profesioniste.
Închiriază utilajele
Nu trebuie să îți blochezi banii în utilaje de construcții, mai ales dacă nu intenționezi să mai deschizi și alte șantiere. Aceste mașinării profesioniste au prețuri considerabile. Închiriază utilajele de la firme specializate, cunoscute pentru seriozitate și bucură-te și de o eficientizare a costurilor de lucru.
Organizare temeinică
Dacă lucrezi haotic s-ar putea să comiți erori considerabile. Cel mai indicat ar fi să păstrezi o etapizare a lucrării. Dacă știi că vei avea nevoie de săpătură, planifică apariția în șantier a utilajelor la timpul potrivit sau dacă betonul turnat nu e uscat, atunci lucrează la elemente separate (magazii, debarale etc). O bună organizare va eficientiza întreg procesul de construcție.
Nu pierde niciodată timpul pe șantier
Dacă plouă atunci când ai de efectuat lucrări la exterior, nu pierde timpul și realizează lucrări de interior. În acest fel procesele de lucru sunt echilibrate, iar timpul este folosit în mod eficient.
Apelează la specialiști
Epoca omului bun la toate a apus, iar în prezent putem alege specialiști pe diferite segmente. În acest fel îți vei proteja investiția, iar lucrările vor fi garantate, fiind efectuate de profesioniști. Angajează sudori, electricieni, faianțari, sau orice tipuri de specialiști, în funcție de specializarea lor.
Stabilește câte un obiectiv, pentru fiecare perioadă
Setarea obiectivelor îți oferă motivația de a termina un anumit lucru în timp util. Stabilește obiectivele în funcție de tipul lucrărilor: construirea planșeului, izolarea pereților exteriore, dar și de planul de implementare și durata acestora.
Firme de intermediere
Pentru a cumpăra materialele de construcții poți folosi firmele specializate. Acestea vor putea obține prețuri mai bune, prin negociere. Aceste firme cumpără materiale în cantități considerabile, așadar discount-ul lor va fi mai mare decât ceea ce ai putea obține tu, dacă soliciți o ofertă în regie proprie.
Dincolo de lucrările de șantier te vei lovi și de birocrație. De la avize, la obținerea unor documentații specifice de șantier, fiecare dintre aceste lucruri îți vor fi necesare, iar dacă lucrezi cu firme profesioniste care se ocupă de acest lucru, vei putea depăși momentele mai ușor.
Planifică bugetul
Este important să știi de la început cât te vor costa lucrările de construcție. Alege să faci inițial devizele, pentru ca mai apoi să urmărești costurile reale ale lucrării.
Urmărește procesele verbale de recepție
Cele mai importante momente pe șantier sunt procesele de recepție, pe categorii de lucrări. Atunci vei putea vedea ce s-a lucrat, vei evalua și vei verifica.
Eficiența pe șantier nu înseamnă doar angajarea unui diriginte de șantier și a echipelor potrivite, ci și urmărirea îndeaproape a lucrărilor. Fii atent și lucrează cu angajații tăi pentru ca lucrările să fie realizate simplu, eficient și fără costuri suplimentare.