Cum să economisești? Sfaturi simple, ușor de pus în practică

Cum să economisești? Sfaturi simple, ușor de pus în practică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ți se pare că oricât te-ai strădui este imposibil să economisești? Vrei să cheltui mai puțin, însă parcă mereu apare ceva nou. Mașina are nevoie de anvelope, copilul de o pereche de bascheți, acoperișul garajului trebuie renovat și tot așa. 

Din fericire, nu trebuie ca totul să fie perfect înainte de a începe să economisești. Dacă aștepți momentul potrivit, acesta nu va apărea niciodată. Cel mai bun moment de a începe să economisești este chiar acum. Iată câteva modalități simple de a economisi.

Economisește bani automat

Poți economisi fără prea mare efort. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este ca atunci când îți intră salariul în cont să transferi un anumit procent, stabilit de tine, într-un depozit bancar

ADVERTISING

Dacă acest transfer are loc lunar, la sfârșitul anului vei fi economisit o sumă importantă fără prea mare efort. Procentul ales depinde de venitul tău, de nevoi și de motivul pentru care economisești. În general, poate fi între 5 și 20% din veniturile tale.

Fii atent la cumpărături

Foarte multă lume este șocată atunci când vede cât de mulți bani cheltuie lunar la supermarket. Este foarte ușor să fii purtat de val și să cumperi când un pachet de biscuiți, când o eșarfă, ca să nu mai spunem de bunătățile minuscule de la casă. Toate acestea se adună, iar la sfârșitul zilei ai factura. Toate aceste cheltuieli mici se adună și dau o sumă semnificativă la sfârșitul lunii. 

ADVERTISING

Înainte de a pleca la supermarket, fă-ți o listă cu tot ce ai nevoie, de la produse neperisabile (orez, făină, mălai, paste) la alimente pentru mesele zilnice (pâine, legume, unt, condimente etc). O altă variantă de a evita cumpărăturile impulsive este să cumperi online cu ridicare din magazin sau livrare la domiciliu. Multe supermarketuri oferă această opțiune, iar unele chiar plusează cu transport gratuit. 

De asemenea, când mergi la magazin, cumpără produse generice așa cum sunt cele cu eticheta magazinului. Fasolea, conservele, șervețelele sau chiar și produsele de curățenie generice au un cost mai mic decât al produselor din aceeași categorie, dar de la un brand recunoscut. 

ADVERTISING

Anulează abonamentele pe care nu le folosești

Dacă ești abonat la mai multe servicii de streaming pentru filme, muzică sau chiar la sală, poate fi o idee bună să renunți la acele abonamente pe care nu le folosești regulat. 

Dacă te uiți la un film pe săptămână, probabil că poți anula acest serviciu care poate ajunge până la 30-50 de lei în fiecare lună. O altă recomandare este să anulezi opțiunea de autoactivare a anumitor plăți. Dacă ai anulat un serviciu de acest fel și descoperi că îți lipsește mai mult decât te așteptai, îl poți reactiva. 

În ceea ce privește abonamentul la sală, dacă îți dorești să economisești și un procent semnificativ din bugetul tău merge în această direcție, te poți gândi la alternative: sportul acasă, activități diverse în parc, mers pe bicicletă etc. 

Economisește la utilități

Poți economisi la facturile de utilități dacă pui în aplicare câteva schimbări în casă:

  • Redu temperatura la termostat cu 1-2 grade Celsius;
  • Redu timpul dedicat dușului;
  • Repară țevile cu probleme;
  • Spală hainele la o temperatură de 20-30 de grade Celsius;
  • Înlocuiește becurile clasice cu LED-uri;
  • Când trebuie să îți schimbi mașina de spălat sau frigiderul, alege modele cu un consum energetic mai mic;
  • Alege un abonament la cablu mai ieftin sau renunță cu totul, dacă nu te uiți prea mult la televizor;
  • Alege un abonament de internet accesibil;
  • Renunță la abonamentul la telefon în favoarea unei cartele ieftine (4-5 euro).

Limitează ieșirile în oraș și ia la pachet prânzul

Prânzul la birou de câteva ori pe săptămână pare o cheltuială destul de inocentă. Însă, aceste cheltuieli se adună. Poți economisi foarte ușor dacă îți pregătești prânzul de acasă. Astfel, vei economisi și te vei bucura de mâncare sănătoasă pregătită chiar de tine. 

Economisirea poate părea complicată, însă, dacă faci câteva schimbări precum cele de mai sus, nu vei influența calitatea vieții. Succes la economisire!