Cum să diversifici culturile și să maximizezi profitul

Cum să diversifici culturile și să maximizezi profitul

Diversificarea culturilor este o strategie importantă pentru un fermier, prin care acesta alege să cultive o varietate de plante pe aceeași suprafață de teren. Prin această metodă, fermierii se protejează în fața riscurilor din agricultură și contribuie la sustenabilitatea mediului. În plus, diversificarea culturilor este și o cale importantă către maximizarea profitului, pentru că se reduc costurile de producție și crește randamentul.

Implementarea diversificării culturilor necesită însă cheltuieli suplimentare pentru un fermier. Accesul la finanțări în agricultură poate sprijini fermierii în acest scop. Află în continuare cum poți să atragi un astfel de credit, dar și alte metode eficiente de a avea o afacere profitabilă în acest domeniu.

ADVERTISING

În ce constă diversificarea culturilor și cum ajută o finanțare agricolă 

Cultivarea unui singur tip de plantă pe aceeași suprafață de teren, an de an, fără rotație sau diversificare, poate avea efecte negative importante asupra mediului și climei prin: epuizarea nutrienților din sol, degradarea structurii solului, pierderea biodiversității, riscul crescut de dăunători și boli, emisii crescute de gaze cu efect de seră, din utilizarea intensivă a fertilizatorilor chimici sau prin descompunerea reziduurilor de pesticide.

De aceea, diversificarea culturilor se numără printre practicile agricole cu efecte benefice.  Aceasta constă în existența a două sau mai multe culturi pe un teren arabil. Acest principiu implică și rotația culturilor pe aceeași parcelă, în locul plantării consecutive, pe aceeași suprafață, a aceluiași tip de plantă. 

ADVERTISING

Pentru a putea pune în aplicare această strategie de diversificare este nevoie însă de fonduri suplimentare, pentru achiziția de: semințe, fertilizatori, tratamente, erbicide, pesticide sau insecticide. În multe cazuri de diversificare este nevoie și de investiții în echipamente și tehnologie, pentru că unele culturi au nevoie de sisteme de irigație eficiente, de utilaje agricole specializate sau de tehnologii de monitorizare a solului. Fermierii care nu dispun de fondurile necesare pentru a putea susține toate aceste achiziții pot accesa un credit agricol.  

Există numeroase tipuri de credite pentru fermierii români, care pot fi accesate în acest scop: AgroInput, Flux Constant, Avans Forward, Creditul pentru Irigații, Utilaj Instant etc. Aceste credite se acordă pentru ferme de dimensiuni mai reduse sau mai mari, după caz, iar condițiile de rambursare sunt convenabile pentru fermieri.

ADVERTISING

Metode de diversificare a culturilor

Sunt câteva strategii care se practică de ani buni în România în materie de diversificare a culturilor:

  • Rotația culturilor – presupune schimbarea culturilor, pe același teren, de la un sezon la altul. Acest proces previne acumularea de dăunători și boli specifici unei anumite culturi.
  • Intercalarea culturilor – constă în plantarea a două sau mai multe culturi simultan pe același teren. Un exemplu ar fi plantarea porumbului și a fasolei împreună, culturi care se ajută una pe cealaltă. Fasolea poate utiliza tulpina porumbului ca suport, în schimb, prin capacitatea sa de fixare a azotului din atmosferă și eliberarea lui în sol, ajută porumbul, care este un mare consumator de azot. 
  • Agrosilvicultura – implică integrarea copacilor și a arbuștilor în culturile agricole. Aceasta vegetație aduce numeroase beneficii pentru culturi: protejarea împotriva vântului, diversificarea surselor de venit, prin producția de fructe sau lemn, și îmbunătățirea microclimatului.
  • Culturile de acoperire – acestea sunt plante care se cultivă în afara perioadei în care solul este acoperit cu o anumită cultură. Se mai numesc și „covoare vegetale” și au numeroase beneficii: fixarea azotului în sol, îmbunătățirea structurii și porozității solului, creșterea randamentului următoarei culturi, încurajează activitatea polenizatorilor și pot fi utilizate în hrana animalelor. Alegerea culturilor de acoperire se face în funcție de necesitățile solului și de nevoile fermei, dintre: trifoi roșu, mazăre, lupin, ovăz, grâu, secară, iarbă de Sudan, hrișcă etc.

În concluzie, cultivarea repetată a unei singure plante pe aceeași suprafață are efecte negative asupra mediului și climei. Pentru a preveni aceste probleme și pentru a maximiza profitul fermei, este necesar ca agricultorii să adopte diverse măsuri de rotație și diversificare a culturilor, care contribuie la menținerea sănătății și a productivității terenurilor agricole pe termen lung. Un ajutor important pentru fermieri, astfel încât să poată susține financiar aceste măsuri, sunt creditele agricole de la instituții financiare cu experiență în acest domeniu, care se obțin rapid și ușor.