Cum să alegi separatorul de grăsimi potrivit pentru afacerea ta

Cum să alegi separatorul de grăsimi potrivit pentru afacerea ta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În HoReCa, separatoarele de grăsimi sunt esențiale pentru a menține funcționarea optimă a sistemelor de canalizare, dar și pentru a preveni posibilele riscuri de poluare. Conform studiilor, grăsimile și uleiurile utilizate în procesele culinare pot cauza daune semnificative instalațiilor de apă, crescând astfel costurile de reparație.În plus, dacă ai un business în HoReca ce implică furnizarea de produse alimentare, este necesar să montezi în bucătării separatoare de grăsimi, ce pot minimiza impactul activității prestate asupra mediului înconjurător. Află care sunt criteriile de care să ții cont în alegerea unui astfel de produs, alături de alte informații importante despre acesta!

Ce este un separator de grăsimi și cum funcționează?

Un separator de grăsimi alimentare este un dispozitiv instalat în bucătăriile restaurantelor și ale altor unități alimentare, pentru a reține și elimina grăsimile și uleiurile din apele uzate, înainte de a fi evacuate în sistemul de canalizare. Principiul de funcționare al unor separatoare de grăsimi pentru HoReCa este unul foarte simplu de înțeles:

ADVERTISING
  • apa uzată, ce conține grăsimi sau uleiuri alimentare, ajunge în separator (montat în funcție de spațiul disponibil, tipul de produs sau recomandările producătorului); 
  • deoarece grăsimile și uleiurile utilizate în procesul gastronomic au o densitate mai mică decât cea a apei uzate, se vor ridica la suprafața acesteia;
  • reziduurile de natură alimentară vor fi reținute într-un compartiment special din structura separatorului, în timp ce apa purificată se va scurge către canalizare;
  • grăsimile și uleiurile trebuie colectate periodic și eliminate într-o manieră sigură pentru mediul înconjurător, conform reglementarilor în vigoare. 

Care sunt beneficiile unor separatoare de grăsimi pentru HoReCa?

Separatoarele de grăsimi alimentare sunt dispozitive esențiale pentru bucătăriile unor spații comerciale ce activează în HoReca, datorită numeroaselor beneficii oferite: 

ADVERTISING

Protejează mediul înconjurător

Grăsimile și uleiurile din apele uzate pot contamina sursele de apă, provocând daune semnificative vieții marine și ecosistemelor acvatice. Separatoarele de grăsimi rețin aceste substanțe nocive, contribuind la siguranța mediului înconjurător.

Previn blocajele în rețeaua de canalizare

Grăsimea solidificată se poate acumula în conductele de canalizare, ducând la blocaje costisitoare. Separatoarele de grăsimi previn formarea acestora, asigurând o scurgere fără probleme a apei uzate și reducând la minimum riscul de inundații.

Blocajele și inundațiile provocate de grăsimile din apele uzate pot genera costuri semnificative de reparație și / sau curățare. Utilizarea unor separatoare de grăsimi performante previne aceste probleme, reducând necesitatea unor intervenții costisitoare și asigurând astfel economii pe termen lung.

ADVERTISING

Utilizarea lor este conformă cu legea

Instalarea unor separatoare de grăsimi alimentare pentru afaceri HoReCa respectă cadrul legal, după cum urmează:

În România:

  • Legea nr. 466/2001 privind calitatea apei stabilește principiile de gestionare a apei, incluzând obligația de a preveni poluarea apelor cu ape uzate din unități alimentare;
  • Ordinul nr. 84/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind evacuarea apelor uzate provenite de la unitățile alimentare specifică detaliile tehnice privind instalarea și funcționarea separatoarelor de grăsimi alimentare;
  • alte reglementări locale - unele localități pot avea propriile reglementări suplimentare, privind separatoarele de grăsimi alimentare, ce completează legislația națională.

În Uniunea Europeană:

  • Directiva 91/271/CEE privind tratarea apelor uzate urbane prevede ca statele membre să ia măsurile necesare pentru a preveni poluarea apelor cu grăsimi și uleiuri provenite din unități alimentare.

Cum alegi cel mai bun separator de grăsimi pentru afacerea ta?

Alegerea separatorului de grăsimi potrivit pentru bucătăria locației tale HoReCa implică raportarea la o serie de factori:

Capacitatea și fluxul separatorului

  • capacitatea: alege un separator cu o capacitate suficientă pentru a gestiona cantitatea de grăsimi și uleiuri produsă în bucătărie; totalul cantității depinde de tipul de restaurant, numărul de mese și dimensiunea chiuvetelor;
  • fluxul: asigură-te că separatorul poate gestiona fluxul maxim de apă uzată pe care îl generează activitatea în bucătărie; calculul fluxului poate fi realizat cu ajutorul unui specialist, sau utilizând formule simple bazate pe dimensiunile chiuvetelor.

Tipul de instalare 

  • instalare sub chiuvetă: astfel de echipamente sunt ideale pentru bucătăriile mici sau medii;
  • instalare subterană: separatoare de grăsimi cu capacitate mai mare, ideale pentru bucătării cu flux intens de apă uzată.

Materialul separatorului

În oferta Vodaland găsești acum o gamă variată de separatoare de grăsimi, realizate din polietilenă, inox și fibră de sticlă, destinate provocărilor de zi cu zi din HoReCA. 

Caracteristici suplimentare

Unele separatoare au caracteristici suplimentare, cum ar fi alarmele care indică necesitatea golirii sau sistemele automate de decantare. Aceste caracteristici pot fi utile pentru a reduce nevoia de intervenție umană și pentru a asigura o funcționare eficientă.

Certificările echipamentului

Optează pentru echipamente certificate de organizații independente, ce confirmă respectarea standardelor de performanță.

Pentru o dimensionare corectă și o alegere optimă a unor separatoare de grăsimi pentru HoReCa, solicită suportul unui specialist cu experiență în acest domeniu. Sfaturile și recomandările sale te pot ajuta să evaluezi corect nevoile bucătăriei și să comanzi online echipamente ce respectă cadrul legal.