Când trebuie să alegi între un credit ipotecar cu dobândă fixă în primii 3 ani și ulterior variabilă și unul cu dobândă variabilă pe toată perioada acestuia , comparațiile te vor duce spre costuri și predictibilitate. Așadar, fixă în primii 3 ani și ulterior variabilă sau variabilă de la început? Întrebarea este complexă în momentul în care alegi că soliciți un credit ipotecar pentru achiziția căminului confortabil. Pentru un trai liniștit și fără griji, am pregătit informațiile pe care trebuie să le știi pentru a putea lua o decizie avantajoasă pentru tine.
Ce este un credit ipotecar?
Un credit ipotecar reprezintă un împrumut pe termen lung, prin care o persoană obține fonduri de la o bancă, pentru a achiziționa o locuință. În funcție de nevoi și de preferințe, valoarea unui împrumut bancar este diferită. Perioada de rambursare este aleasă în funcție de nivelul ratelor, iar tipul de dobândă este un criteriu important, în condițiile economice actuale.
Un credit ipotecar de la OTP Bank îți permite să împrumuți între 1.000 și 300.000 de euro, echivalentul în lei, iar perioada maximă de rambursare este de 360 de luni. Avansul solicitat la achiziția unei locuințe cu acest credit ipotecar este de cel puțin 15%. Pentru a putea obține o sumă mai mare poți aduce până la 3 codebitori. Banca acceptă o gamă largă de venituri și poți aplica online sau direct în sucursală, fără adeverință de venit, dacă veniturile pot fi verificate în baza de date ANAF.
Ce înseamnă credit ipotecar cu dobândă fixă în primii 3 ani și ulterior variabilă?
Creditul ipotecar cu dobândă fixă în primii 3 ani este acel tip de credit în care rata dobânzii este stabilită la momentul contractării și nu se modifică pe parcursul anilor stabiliți. Acest lucru înseamnă că știi exact cât va trebui să plătești lunar în primii ani, ceea ce îți oferă o predictibilitate și stabilitate financiară pe termen mediu. Avantajul principal al unui credit ipotecar cu dobândă fixă este că acesta nu este afectat de fluctuațiile economice sau de schimbările pieței.
Creditul ipotecar luat ca exemplu oferă posibilitatea de a opta pentru un împrumut cu dobândă fixă în primii 3 ani și variabilă ulterior. Acest lucru înseamnă că rata dobânzii pe an între 5,89% și 6,59%, fixă în primii 3 ani, ulterior variabilă, constituită din marjă fixă între 2,49% și 3,19%, la care se adaugă IRCC. Condiția pentru a accesa această variantă de creditare este să încasezi venitul în contul tău deschis la bancă. Ceea ce trebuie să știi este că dacă nu încasezi veniturile în contul tău deschis la bancă, rata dobânzii va fi cu 0,6 puncte procentuale mai mare.
Rata dobânzii se stabilește la acordarea creditului în funcție de valoarea lui.
Ce înseamnă credit ipotecar cu dobândă variabilă?
Un credit ipotecar cu dobândă variabilă este un tip de împrumut în care rata dobânzii se poate modifica pe parcursul perioadei contractuale, în funcție de indicele de referință, IRCC. Aceasta înseamnă că rata dobânzii plătite poate crește sau scădea pe măsură ce indicele se modifică.
La un credit ipotecar cu dobândă variabilă de la OTP Bank, rata dobânzii pe an este între 8,27% și 8,97%, constituită din marja fixă între 2,31% și 3,01%, la care se adaugă IRCC, iar dacă nu încasezi veniturile în contul tău deschis la bancă, rata dobânzii va fi cu 0,6 puncte procentuale mai mare.
Folosirea calculatorului de credit pentru o decizie informată
Un calculator de credit funcționează prin introducerea datelor relevante, cum ar fi suma dorită pentru împrumut, perioada de rambursare și tipul de dobândă. Estimările sunt utile pentru a obține o imagine clară asupra impactului financiar al creditului ipotecar. Acest lucru te poate ajuta să înțelegi dacă un credit ipotecar este fezabil din punct de vedere al bugetului tău.
Dacă mergi la bancă să vorbești cu un consultant, poți să obții informații detaliate legate de creditul ipotecar cu dobândă fixă în primii 3 ani și ulterior variabilă sau pentru cel cu dobândă variabilă.
Care sunt factorii care conduc la modificarea ratelor unui credit ipotecar?
Rata unui credit ipotecar poate fi influențată de mai mulți factori, precum:
- politica de dobândă a băncii;
- fluctuațiile economice - inflația, rata de schimb valutar, nivelul dobânzilor pe piața interbancară;
- modificările legislative.
Când trebuie să alegi între un credit ipotecar cu dobândă fixă în primii 3 ani și ulterior variabilă și unul cu dobândă variabilă trebuie să ai în vedere situația ta financiară, cea personală și condițiile economice generale. Sfatul nostru este să îți pui câteva întrebări înainte de orice decizie.
- Ce sumă poți plăti lunar, confortabil?
- Îți poți permite în continuare plata ratelor lunare dacă ratele dobânzii cresc?
- Care este planul legat de casă sau cât timp te vezi locuind pe proprietate?
- Care este trendul în legătură cu dobânzile la creditele ipotecare?
În final, atunci când ai dificultăți financiare și crezi că nu mai poți plăti ratele creditului ipotecar la timp, mergi la bancă pentru identificarea variantei potrivite de rambursare și evitarea costurilor suplimentare.
În acest articol ți-am oferit o privire de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă creditul ipotecar cu dobândă fixă în primii 3 ani și ulterior variabilă și creditul ipotecar cu dobândă variabilă. Am dat exemple concrete ale ratei dobânzii pentru ca tu să identifici varianta potrivită pentru tine și nevoile tale. Dacă mai ai și alte neclarități, programează chiar acum o întâlnire cu un consilier bancar!