Cum poate ajuta mediul online afacerile din HoReCa lovite de criza din sănătate

imagine

Anul 2020 este unul extrem de complicat pentru afacerile din HoReCa, fie că vorbim despre partea de cazare, fie că vorbim despre zona de restaurante, baruri, cafenele, cluburi.

Până și zona de catering a avut de suferit în lipsa evenimentelor și cu mai puțini angajați la locurile de muncă, însă această nișă se poate spune că s-a adaptat cel mai bine.

După cum arată lucrurile, criza din sănătatea publică generată de pandemia de Covid-19 va mai dura cel puțin câteva luni, astfel că efectele negative pentru companiile din HoReCa se vor prelungi în prima parte a anului 2021.

Ce este de făcut pentru ca afacerile din HoReCa să poata supraviețui, inclusiv în zonele în care autoritățile au impus carantină?

ADVERTISING

Recent s-a anunțat despre un sprijin guvernamental de tip ajutor de stat, în plus există diverse programe care pot fi accesate acum și în viitor, inclusiv fonduri europene și alte mecanisme pentru a diminua impactul negativ al pandemiei.

Însă cu siguranță nu este de ajuns, afacerile din HoReCa au nevoie de un model de business modificat, adaptat noii realități, căci cu siguranță anumite schimbări în relația cu consumatorii vor fi vizibile pe termen lung.

În acest context, de mare ajutor este internetul, cu toate resursele digitale pe care acesta le oferă mediului de afaceri în general.

Cum poate profita o afacere HoReCa de avantajele internetului

Dacă ne referim la partea de restaurante și alte unități de alimentație publică, internetul înseamnă comenzi online, livrări la domiciliu, dar și creșterea brandului în general.

ADVERTISING

Pentru partea de comenzi, se pot folosi platformele specializare (Glovo, TakeAway, FoodPanda, Tazz by emag), care funcționează pe principiul unui mall: ești acolo unde există trafic (platforma se ocupă de acest lucru) și doar profiți încercând să te remarci prin ofertă în sine.

Partea mai puțin bună este că plătești un comision consistent, așa cum plătești chirie foarte mare pentru a închiria un spațiu în mall. Totuși, dacă ținem cont de faptul că plătești comision în funcție de comenzi, este o relație win - win.

Multe restaurante, cafenele, magazine de dulciuri au înteles însă că există o oportunitate în plus: lansarea propriilor website-uri de tip e-shop, magazin de comenzi cu livrare la domiciliu. Marele avantaj: totul este independent, flexibil, nu depinzi de o altă companie care să medieze relația ta cu clienții.

ADVERTISING

Vinzi direct, păstrezi 100% din încasări, este ca și cum ai elimina intermediarii. Acest lucru se poate face simplu, realizând o platformă proprie (costă mai puțin decât crezi, căci există platforme de tip e-commerce ușor de personalizat, cu plata lunară a unei sume modice).

Este important să acorzi atenție detaliilor, de exemplu la partea de găzduire web, astfel încât website-ul să fie aproape 100% din timp accesibil clienților, iar paginile să se încarce rapid.

Există firme de web hosting care oferă garanții în acest sens dar si site-uri specializate care te pot ajuta sa gasesti cele mai bune planuri de gazduire web din Romania.

Această metodă de abordare înseamnă consolidarea brandului propriu online, este un mare câștig pe termen mediu și lung, indiferent cum va arăta viitorul în domeniul HoReCa.

Hotelurile, pensiunile, unitățile de cazare de orice fel pot primi online rezervări pentru pachete turistice pentru 2021 - de asemenea prin platforme de tip booking.com sau / și prin propriile website-uri care să permite rezervări online.

Se pot vinde vouchere de vacanță pentru anii următori, la fel cum restaurantele și cafenelele pot vinde vouchere de consum pentru viitor, pentru clienții fideli, la prețuri cu discount.

Altfel spus: atragi acum bani din viitor și poți susține afacerea în vremuri mai grele, fără a te îndatora la creditori instituționali.

Pentru toate tipurile de afaceri din HoReCa, rețelele sociale sunt de asemenea de mare ajutor. Companiile care sunt active acum pot genera încasări și pot pregăti terenul pentru un viitor foarte productiv imediat ce efectele pandemiei se estompează, iar oamenii vor putea din nou să călătorească, să socializeze în oraș și să se distreze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇