Cum au ajuns apartamentele vechi din București mai scumpe decât cele noi - analiză Storia

Cum au ajuns apartamentele vechi din București mai scumpe decât cele noi - analiză Storia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Începutul anului marchează o creștere de 9% pentru apartamentele de vânzare, comparativ cu luna ianuarie 2023, însă prețurile medii rămân relativ similare cu cele din decembrie 2023.

Prețul solicitat pe metrul pătrat din apartamentele noi de vânzare a crescut cu 10% în luna ianuarie 2024 vs. ianuarie 2023, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 8%, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX.

Interesul utilizatorilor este mai ridicat pentru proprietățile de vânzare, aceștia realizând în ianuarie 2024 cu 59% mai multe contactări față de luna ianuarie 2023 și cu 66% mai multe față de luna decembrie 2023. 

„În contextul pieței imobiliare din țară, în 2024 observăm o tendință interesantă. Deși cererea pentru apartamentele de vânzare este ridicată, numărul tranzacțiilor raportat la fondul locativ se situează cu 29% sub media Uniunii Europene.

ADVERTISING

Pentru mai multă claritate, fondul locativ se referă la totalitatea unităților de locuit disponibile într-o anumită regiune. Totodată, evoluția prețurilor proprietăților din ultimii trei ani rămâne sub media altor țări din regiune, fiind semnificativ sub ritmul de creștere a veniturilor populației.

Aceste aspecte indică atât oportunități, cât și provocări în piața imobiliară. În plus, gradul de urbanizare, adică proporția populației care trăiește în zone urbane, rămâne încă relativ scăzut în țara noastră, ceea ce sugerează că există premise pentru o aliniere treptată cu alte state similare din Europa, oferind perspective încurajatoare pe termen lung”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna ianuarie 2024

image1-1

În București, prețurile medii pentru vânzarea apartamentelor vechi sunt mai ridicate decât cele ale apartamentelor noi.

ADVERTISING

Astfel, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a ajuns, în ianuarie 2024, la 1.705 euro/metru pătrat, un preț cu 10% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior și cu 3% mai mare față de luna decembrie 2023.

În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.732 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat față de luna ianuarie a anului trecut și cu 3% mai mare față de luna decembrie 2023.

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

CLUJ-NAPOCA: În luna ianuarie, prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi au fost relativ similare cu cele din decembrie.

Așadar, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.596 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat comparativ cu ianuarie 2023.

Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.560 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior. 

image2-1

IAȘI: În ianuarie 2024, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi a fost de 1.521 euro/metru pătrat.

ADVERTISING

Prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 9%, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 11%, comparativ cu luna ianuarie 2023.

image4-1

TIMIȘOARA: În ianuarie, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.542 euro, cu 3% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023.

La apartamentele vechi se observă o creștere de 8%, acestea ajungând la un preț mediu de cerere de 1.532 euro/metru pătrat.

image8-1

BRAȘOV: Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.997 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat decât cel din ianuarie 2023.

Totuși, prețurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 14% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.771 euro/metru pătrat.

image3-1

SIBIU: În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 9% în luna ianuarie față de acum un an, ajungând la 1.432 euro/metru pătrat.

În același timp, prețurile pentru locuințele vechi au avut creșteri mai temperate (+3%), ajungând la 1.485 euro/metru pătrat.

image6-1

CONSTANȚA: În luna ianuarie, apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.727 euro/mp, cu 5% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior.

În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 9% mai ridicate față de luna ianuarie 2023, ajungând la o valoare de 1.639 euro/mp.

image9-1

ORADEA: Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.528 euro (în creștere cu 4% în ianuarie 2024 vs. 2023).

Prețurile medii pentru apartamentele vechi au înregistrat o creștere rapidă, atingând un preț mediu de cerere de 1.464 euro/mp, cu o majorare de 14% față de aceeași perioadă a anului precedent.

image7-1

CRAIOVA: În luna ianuarie, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.564 euro/mp (în creștere cu 9% în ianuarie 2024 vs. 2023), în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.507 euro/mp, cu 6% mai ridicat comparativ cu aceeași lună anului anterior.

image5-1

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii  în cunoștință de cauză.

Despre Storia

Storia e platforma de imobiliare lansată de OLX care își propune să aducă mai multă claritate pe piața imobiliară. E locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele. Storia își propune să îi sprijine pe cei care caută locuința potrivită, oferind instrumente și informații valoroase despre piața imobiliară, cu scopul de a-i ajuta să ia decizii informate. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare.

În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇