Cum a pierdut Alibaba 26 de miliarde de dolari pentru că un bărbat a fost arestat

Cum a pierdut Alibaba 26 de miliarde de dolari pentru că un bărbat a fost arestat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Libertatea are un preț colosal pentru magnatul chinez Jack Ma: 26 de miliarde de dolari.

O știre aparent neimportantă a provocat prăbușirea cu 9,4% a valorii acțiunilor gigantului chinez de comerț online Alibaba la bursa de la Hong Kong. Presa de stat din China a anunțat că un bărbat pe nume Ma din Hangzhou, orașul în care se află sediul Alibaba, a fost arestat din motive de securitate, relatează CNN.

Potrivit televiziunii de stat CCTV, suspectul a fost reținut pe 25 aprilie, sub suspiciunea de "colaborare cu forțe ostile din afara Chinei pentru incitarea la secesiune și subminarea puterii de stat".

Știrea care avea doar o frază a fost preluată de celelalte instituții de presă de stat și s-a răspândit pe rețelele de știri din China, provocând panică la bursa din Hong Kong, unde este listată Alibaba.

În doar câteva minute, valoarea acțiunilor companiei s-a redus cu 26 de miliarde de dolari. Motivul: toată lumea a crezut că bărbatul arestat, pe care îl cheamă Ma, era Jack Ma, fondatorul și directorul Alibaba Group.

ADVERTISING

O confuzie foarte scumpă

Hu Xijin, fostul redactor-șef al tabloidului naționalist Global Times, s-a grăbit să clarifice situația pe rețeaua de socializare Weibo, echivalentul chinezesc al Twitter: el a precizat că numele suspectului are trei caractere. Numele chinez al lui Jack Ma, Ma Yun, are doar două caractere. Postul CCTV a actualizat apoi știrea, incluzând precizarea lui Hu.

Global Times a relatat că bărbatul arestat este născut în 1985 în Wenzhou (Jack Ma s-a născut în 1964 la Hangzhou) și a lucrat ca director de cercetare hardware și dezvoltare la o companie de IT.

Clarificarea nu a fost în zadar, Alibaba recuperându-și, până la sfârșitul zilei bursiere, aproape în întregime pierderea suferită.

Guvernul chinez nu are nevoie să facă arestări

Reacția emoțională a investitorilor reprezintă încă un indiciu care trădează nervozitatea investitorilor în privința sectorului tehnologic din China care a devenit o țintă a măsurilor extrem de dure ale statului, începând din 2020.

ADVERTISING

În pofida ultimelor semnale ale guvernului chinez care pare să dea înapoi din cauza efectelor economice, după cum a relatat Wall Street Journal, haosul de marți de la bursă arată că investitorii încă sunt nesiguri.

"Am crezut că a fost ceva ciudat. Fie un avertisment pentru tot sectorul tehnologic sau poate pentru Jack Ma personal. Cine știe? Dar s-a demonstrat că Guvernul nici nu trebuie să aresteze un director executiv ca să șteargă miliarde de dolari din valoarea de piață a unei companii. Trebuie doar să transmită o informație", a rezumat situația Victor Shih, profesor de științe politice la University of California din San Diego.

"E destul de puternic (guvernul chinez - n.red.). Cu siguranță, ceea ce s-a întâmplat ieri a fost o ilustrare clară a acestei puteri, fie că e deliberată sau nu", a adăugat Shih a doua zi după evenimentul de la bursa din Hong Kong.

ADVERTISING

Potrivit CNN, faptul că investitorii au crezut că Jack Ma, unul dintre cei mai influenți miliardari din China, poate fi reținut de organele de securitate spune ceva despre realitatea politică în care acționează mulți magnați din această țară.

"Nu prea mai contează dacă chiar a fost el. Lucrul important este: mulți oameni cred că a fost el, mulți oameni se așteaptă să fie el, acum asta interesează", precizează un comentariu foarte popular pe Weibo care a primit 57.000 de like-uri.

De ce nu sunt iubiți miliardarii în China

Întoarcerea opiniei publice împotriva lui Ma e aproape la fel de spectaculoasă ca și povestea îmbogățirii sale. Până în urmă cu aproape trei ani, profesorul de engleză care a devenit miliardar era foarte apreciat pentru charisma lui, sinceritatea și povestea succesului obținut prin forțe proprii. Câțiva admiratori l-au numit chiar "Tati Ma".

Însă când companii ca Alibaba și-au extins imperiile în alte domenii de afaceri, miliardarii au devenit țintele frustrării crescânde și resentimentelor muncitorilor tineri, care trebuie să suporte ore suplimentare, mai multă presiune și același salariu.

Adeziunea lui Jack Ma la așa-numita cultură a muncii "996" (muncă de la ora nouă dimineața la nouă seara, șase zile pe săptămână) i-a atras critici dure.

Pe măsură ce giganții tehnologici din China au intrat sub umbra rece a Guvernului, "capitaliștii diabolici" au început să fie acuzați tot mai mult pentru diverse probleme sociale, de la competiția sălbatică la scumpirile extreme ale pieței imobiliare.

"În doar câțiva ani, 'Daddy Ma' a fost etichetat 'capitalist împuțit'" de opinia publică și mulți abia așteaptă prăbușirea lui", a scris un blogger, Xiang Dongliang, pe WeChat. "Dar întrebarea este: va face viața cuiva mai bună prăbușirea capitaliștilor și eliminarea așa-zilelor forțe străine?", întreabă el.

Tăcerea suspectă a fondatorului Alibaba

Jack Ma s-a retras din viața publică și a rămas discret de când oferta publică inițială a Ant Group în SUA a fost blocată de autorități, în 2020. Cândva una dintre cele mai populare figuri în China, el nu a mai postat nimic din octombrie 2020 pe Weibo, unde are aproape 25 de milioane de urmăritori.

Ultima lui postare, despre o întâlnire cu directorii a aproape 100 de școli în care a discutat despre viitorul educației în China, a fost inundată de comentarii critice.

"N-aș fi surprins dacă Ma va fi închis într-o zi", a scris cineva. "Ești doar un capitalist! Nu mai pretinde că ești un om bun!", i-a transmis un alt utilizator al rețelei.

Jack Ma a păstrat tăcerea marți, în timp ce zvonurile împânzeau internetul chinez. Hashtag-urile despre arestarea unui suspect numit Ma s-au numărat printre subiectele populare pe Weibo, cu sute de milioane de vizionări.

"El are doar tăcerea, care este 'o formă specială de existență'", a scris jurnalistul Zhang Feng, într-un articol intens distribuit pe WeChat. "Acest tip de tăcere are o semnificație profundă. Pentru o figură publică, discursul este o extensie a existenței sale. Când un om nu mai vorbește, deși este încă viu, încă face lucruri, o parte din el a dispărut", a mai scris Feng.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇