Creditul bancar. 6 aspecte de care să ții cont înainte să iei un împrumut

Foto: pexels

Te gândești să îți iei un credit de nevoi personale sau imobiliar? Indiferent de motivele pentru care îți este necesar, există diferite tipuri de împrumut bancar, iar alegerea celui potrivit poate fi copleșitoare. Înainte de a discuta cu un consultant, citește acest articol pentru a înțelege care sunt aspectele de care trebuie să mai ții cont.

Nu împrumuta decât banii necesari

Să presupunem că vrei să îți iei un credit urgent pentru că ți s-a stricat mașina și depinzi de ea. În cazul acesta, ai nevoie de bani doar pentru reparații sau un autoturism nou. Din păcate, multe persoane se entuziasmează și cer sume mai mari, pe care nu și le permit. 

ADVERTISING

„Dacă tot îmi iau un credit, parcă aș schimba și frigiderul, nici laptopul nu mai merge atât de bine...”. Evită această greșeală și nu împrumuta decât banii necesari. E tentant să ceri o sumă mai mare pentru a-ți rezolva toate dorințele, însă creditele sunt pentru nevoi.

Asigură-te că îți poți plăti ratele

Poate îți dorești să scapi cât mai repede de împrumut, însă nu alege o perioadă mai scurtă doar din acest motiv. Cu cât durata creditului este mai lungă, cu atât ratele lunare sunt mai mici. Bineînțeles, nu e o idee bună nici să lungești prea mult.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Calculează-ți cu atenție bugetul pentru a-ți da seama exact cât poți plăti în fiecare lună, pentru a evita penalitățile. Fii realist și ia în calcul posibile schimbări în viața personală sau profesională.

Verifică cursul valutar

Dacă ai nevoie de un împrumut pentru o achiziție mai scumpă, cu preț în euro, e important să te uiți la BNR curs valutar. Astfel, vei știi exact de ce credit ai nevoie. 

Mai mult, aflând prețul în lei, vei putea calcula corect ratele lunare, în funcție de salariul tău. În mod ideal, rata nu ar trebui să depășească 30% din venit. Poate vrei să scapi mai repede de împrumut, însă trebuie să ai suficienți bani și pentru cheltuielile curente sau anumite situații neprevăzute.

ADVERTISING

Înțelege avantajele și dezavantajele asigurărilor de viață

Multe bănci oferă și asigurare opțională de viață, care în general acoperă deces, invaliditate sau șomaj. Desigur, e bine să ai un plan B, însă ai cu adevărat nevoie de el? 

Dacă îți faci un credit de nevoi personale mic pentru a-ți schimba electrocasnice care s-au stricat, e posibil să ieși în pierdere. Asigurările pot influența suma pe care o plătești lunar, deci nu te lăsa convins să accepți o plasă de siguranță care nu îți e necesară.

Compară mai multe oferte

Când vine vorba de credite bancare e bine să te documentezi cu atenție și să ignori campaniile de marketing. Ia în considerare comisioanele de activare, de rambursare anticipată, dobânzile variabile, costul ratei lunare, cum se calculează penalitățile și costul final. 

Atenție, doar pentru că ceri oferte de la mai multe bănci nu înseamnă că trebuie să le accepți! Compară cu atenție și alege-o pe cea mai potrivită nevoilor tale.

Ține cont și de alte posibile datorii

Dacă mai ai deja un credit, asigură-te că le poți plăti pe ambele la timp. Altfel, nu vei face decât să înmulțești datoriile, în special când apar penalitățile. În cazul în care te afli în această situație, solicită un credit pe termen scurt sau cu o sumă mică, pentru a evita eventualele situații neplăcute.

Accesarea unui credit bancar poate părea dificilă, însă vei reuși să iei cea mai avantajoasă decizie dacă ții cont de aspectele de mai sus. Nu uita: calculează cu atenție suma necesară, nu împrumuta mai mult decât ai nevoie și compară mai multe oferte.