Într-o Europă care pune tot mai mult accent pe sustenabilitate, digitalizare și incluziune, instituțiile financiare responsabile devin catalizatori esențiali pentru progres.
ING este un astfel de exemplu: o bancă europeană care, de trei decenii, construiește în România nu doar servicii bancare moderne, ci și relații de încredere, parteneriate durabile și inițiative cu impact real în economie și societate.
spotmedia.ro celebrează, de Ziua Europei, contribuția acestor companii la transformarea României și spune poveștile lor. Una dintre aceste povești este cea a ING, un model de creștere organică, etică în afaceri și angajament pentru viitor. Și prima instituție financiară internațională care a avut încredere să vină și să deschidă o sucursală în România, după Revoluție.
Despre evoluția în România, investițiile realizate și impactul local al acestora, valorile care ghidează fiecare decizie, dar și despre planurile de viitor ale ING România am vorbit cu Diana Mihai, Head of Brand, Marketing & Communications.

România rămâne o piață importantă pentru ING la nivel global.
Este o țară în care ne-am bucurat de o creștere frumoasă, în care avem un portofoliu solid de clienți și pentru care avem în continuare ambiții mari.
Diana Mihai, Head of Brand, Marketing & Communications ING România
Primii pași în România: cum a deschis ING un drum bancar nou în 1994
Când ați intrat pe piața din România și ce v-a determinat să faceți acest pas?
Istoria ING în România a început acum 31 de ani, în 1994, când banca olandeză a devenit prima instituție financiară internațională care a deschis o sucursală în România după căderea comunismului. Potențialul economic al României era evident încă de atunci, considerând dimensiunea, resursele și poziționarea țării, ceea ce s-a și dovedit în următoarele decade, cu o poveste de creștere frumoasă.
Care a fost strategia inițială și cum s-a adaptat de-a lungul timpului?
În primii ani în România, ING s-a axat pe segmentul de Wholesale Banking și 10 ani mai târziu a deschis segmentele pentru persoane fizice și antreprenori, iar astăzi este singura bancă în top 10 după active cu creștere organică, fără achiziții de portofolii de clienți.
Pe parcursul celor 30 de ani, putem distinge două fire strategice care se remarcă: cel al inovației și cel al experienței excelente a clienților.
Am adus pe piața bancară premiere care au definit un nou model de banking, devenind în timp un standard al pieței, precum aplicația de internet banking, plățile contactless, contul curent cu comisioane zero sau pachetele cu servicii predefinite pentru antreprenori.
Cum vedeți astăzi rolul României în portofoliul regional sau global al companiei?
România rămâne o piață importantă pentru ING la nivel global. Este o țară în care ne-am bucurat de o creștere frumoasă, în care avem un portofoliu solid de clienți și pentru care avem în continuare ambiții mari.
Pentru context, ING este prezentă în peste 40 de țări din Europa, America de Nord, America Latină, Asia și Australia. România este una dintre cele 11 piețe în care ING oferă și servicii de Retail banking dedicate persoanelor fizice.
În România, ING are cel mai activ portofoliu de clienți digitali, fiind un standard la nivel de grup.
Investiții strategice și impact în sectoare-cheie
Care sunt cele mai importante investiții realizate în România și ce tip de impact aveți în economia locală?
De-a lungul celor peste trei decenii de prezență în România, ING a fost un partener real în dezvoltarea unor sectoare-cheie ale economiei. De exemplu, ING este principalul partener al companiilor din sectorul telecom, cu o penetrare de peste 70%, fiind alături de toți marii operatori încă de la începuturile activității băncii în România. Banca a contribuit cu soluții de finanțare și cash management la dezvoltarea sectorului și la poziționarea României în topul celor mai dezvoltate țări din lume în privința vitezei de internet.
Sectorul auto este unul din sectoarele cheie ale României: are o pondere semnificativă atât în PIB, cât și în exporturile totale, și este unul dintre principalii angajatori din România. ING este unul din principalii susținători ai acestui sector, la nivel global, regional și local.
Iar unul dintre exemplele recente este faptul că ING a devenit finanțator unic al Sistemului de Garanție-Returnare din România, cel mai important proiect de economie circulară la nivel național, care se bucură de implicarea sectorului privat și a statului român. Finanțarea SGR se adaugă unui portofoliu mare de finanțări sustenabile, care, în total, a depășit pragul de 1 miliard euro, finanțări care includ obligațiuni și credite (sindicalizate sau bilaterale).
Puteți împărtăși câteva cifre relevante?
În sediul central ING Bank România lucrează în jur de 2.500 de angajați care dezvoltă produse și oferă soluții și servicii pentru cei peste 1,9 milioane de clienți din România, cărora li se alătură alți peste 1.000 de colegi care lucrează sub brandul ING în sucursale.

Din perspectiva rezultatelor financiare, ING Bank România a avut o creștere solidă în 2024. Banca a înregistrat venituri totale de 3,8 miliarde lei, în creștere cu 13% față de anul precedent. Portofoliul de credite a urcat cu 18%, ajungând la 45 miliarde lei, în timp ce activele totale s-au ridicat la 78 miliarde lei, cu 9% mai mult decât în 2023.
Contribuția fiscală a fost semnificativă: peste 931 milioane lei au fost virați către bugetul de stat anul trecut, incluzând impozitul pe profit, taxa pe cifra de afaceri, TVA și contribuții sociale. Aceste rezultate reflectă nu doar creșterea financiară de anul trecut, ci și rolul activ al ING în economia României.
Responsabilitate cu sens – oameni, comunități și povești care inspiră
Ne puteți oferi un exemplu concret de proiect local în care v-ați implicat?
La fiecare final de an, colegi din diferite departamente din ING Bank România se adună în echipe și strâng fonduri pentru cauzele și comunitățile care au nevoie de sprijin.
În 2024, „Adoptă un proiect”, campania internă de strângere de fonduri gestionată de oameni din toate departamentele ING Bank, a strâns cu peste 67% mai multe donații față de anul anterior.
În 2024, s-a strâns suma totală de 460.996 lei (92.624 euro) pentru cele 16 cauze înscrise în „Adoptă un Proiect”, dintre care 199.861 lei (40.156 euro) au fost strânși cu ajutorul colegilor, iar ING a suplimentat cu 261.135 lei (52.468 euro). Banii au ajuns la proiecte de educație și sănătate pentru copii, dar și pentru susținerea unor inițiative dedicate animalelor de companie.
Pe parcursul anului trecut, peste 400 de colegi s-au implicat în activități de strângere de fonduri și voluntariat. Pe lângă reușitele din „Adoptă un proiect”, și educația s-a aflat pe lista de priorități, prin orele de educație financiară susținute de colegi în școli și licee.
Există o poveste a unui angajat, partener sau beneficiar care v-a emoționat?
Un exemplu din inițiativa „Adoptă un proiect” este echipa care a reușit să strângă fonduri pentru proiectul ACV România, care a dotat și modernizat secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Clinic de Urgență Târgoviște. Este o secție care tratează copiii nou-născuți grav bolnavi și prematurii din județele Dâmbovița, Argeș, Giurgiu, Teleorman și Ialomița.
Colegii noștri au reușit să mobilizeze și alte echipe din ING să doneze și să se implice, au mers la Târgoviște unde au cunoscut cadrele medicale și s-au implicat trup și suflet într-un proiect care ajută în mod real copiii din regiune. Iar eforturile lor nu se opresc aici, pentru că din toamnă vor continua proiectul pentru o altă secție din țară.

Cum promovați diversitatea, incluziunea și echitatea în cadrul echipelor din România?
ING Bank pornește în primul rând de la echipa ei, având deja cel mai bun procent de femei în funcții de management din industria bancară din România (59% versus 36%), dar ponderi similare sunt și la nivelul grupului ING.
Suntem profund dedicați incluziunii, promovând diversitatea și sentimentul de apartenență, astfel încât fiecare persoană să se simtă binevenită și valorizată.
Valori europene în acțiune – ce înseamnă să fii bancă într-o Europă solidară
Ce valori europene considerați că vă definesc?
În primul rând, ING este o bancă europeană, fondată în Europa și cu o prezență locală puternică. Prin urmare, și valorile noastre reflectă acest spirit.
Credem în libertatea fiecăruia de a-și construi propriul drum, de a-și urma aspirațiile și de a trăi autentic. Susținem autonomia personală, oferind instrumentele și încrederea necesare pentru ca oamenii să-și atingă potențialul și să-și conducă propriul viitor.
Punem accent pe conexiunea umană, chiar și într-o lume din ce în ce mai digitală, pentru că relațiile autentice se bazează pe încredere, empatie și respect reciproc.
Suntem profund dedicați incluziunii, promovând diversitatea și sentimentul de apartenență, astfel încât fiecare persoană să se simtă binevenită și valorizată.
Și, nu în ultimul rând, acționăm cu integritate — cu transparență, responsabilitate și curajul de a spune lucrurilor pe nume, chiar și atunci când este dificil.
Etica în practică – cum se menține direcția în vremuri impredictibile
Care sunt reperele care vă ghidează deciziile în vremuri complexe și impredictibile?
Indiferent de vremuri, credem în valorile universale și umane care au fost întotdeauna prezente în cultura ING.
Fiecare angajat știe și înțelege principiile în care credem din momentul în se alătură băncii: integritatea, înainte de orice, faptul că suntem onești, prudenți și responsabili.
Apoi, avem un mod de lucru care ne ajută să ne păstrăm reperele indiferent de vremuri: ne asumăm o responsabilitate și o ducem până la capăt, îi ajutăm pe ceilalți să reușească și suntem întotdeauna cu un pas înainte.
Cum se menține etica în afaceri atunci când presiunile externe cresc? Aveți un exemplu concret care arată cum aceste principii v-au ajutat într-un moment dificil?
În ING avem un program intern care se numește sugestiv „Everybody is a risk manager” și care a fost creat, desigur, de colegii din departamentele de risc la nivel global. Pe scurt, programul îi încurajează pe colegii din ING să gândească precum un manager de risc, adică să identifice, să înțeleagă, să discute și să acționeze asupra riscurilor cu care ne confruntăm zi de zi.
O cultură evoluată de risc vine cu mai multă siguranță pentru angajați, clienți și societate în general și asigură o componentă de etică, atât de importantă în zilele noastre.
Viitorul în România – digital, sustenabil și profund uman
Ce planuri aveți în România pentru următorii ani?
Ambiția ING este să devină cea mai bună bancă europeană atât în România, cât și în celelalte piețe în care operăm. Prin cea mai bună bancă înțelegem cea mai iubită, de impact, valoroasă.
Direcția nu se schimbă, iar ING se va concentra în continuare pe cele două priorități strategice, clienții și sustenabilitatea, susținute de cei patru factori strategici: furnizarea de servicii digitale fără întreruperi; folosirea potențialului maxim al tehnologiei și al operațiunilor scalabile; menținerea încrederii, prin păstrarea siguranței și a securității; susținerea potențialului complet al angajaților noștri.

Ce vă doriți de la mediul economic, social sau instituțional pentru a sprijini aceste planuri?
O perspectivă împărtășită de domeniul bancar și domeniul de business în general este nevoia de predictibilitate și de asumare a deciziilor. Pentru a putea lucra cu planuri și scenarii concrete este nevoie de mai multe claritate în privința taxelor și a deciziilor de ajustare a deficitului bugetar, care trebuie redus.
Apoi ne uităm și la nevoia de a avea o bună absorbție a fondurilor europene. În România, avem șansa extraordinară a apartenenței la Uniunea Europeană, așa că este important să lucrăm cu motoarele turate pentru a crește în continuare cu ajutorul fondurilor primite din Europa.
Promisiunea de viitor
Suntem aici pe termen lung. Construim cu responsabilitate, inovăm cu sens și rămânem alături de clienți, angajați și comunități. România este și va rămâne un pilon esențial în evoluția noastră europeană.
10 lucruri de impact construite de ING în România
- Prima bancă internațională care a deschis o sucursală în România după 1989
- 31 de ani de prezență continuă, cu investiții constante și creștere organică
- Peste 1,9 milioane de clienți persoane fizice și 3.500 de angajați în România
- Aplicații bancare și soluții digitale inovatoare, lideri în utilizare la nivel de grup
- Finanțator unic al Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect național de economie circulară
- Peste 1 miliard de euro în finanțări sustenabile (credite și obligațiuni verzi)
- Partener cheie în dezvoltarea sectoarelor telecom, auto și IT din România
- Campania internă „Adoptă un proiect” cu aproape 500.000 lei strânși pentru cauze sociale în 2024
- Cea mai mare proporție de femei în poziții de conducere din sistemul bancar (59%)
- Contribuție fiscală de peste 930 milioane lei doar în 2024