Companii care ne pun pe harta Europei Dincolo de combustibil: cum construiește MOL un viitor sustenabil în România

România este parte din Europa, iar companiile europene care au venit și au investit în România sunt un motor permanent al evoluției țării noastre, nu doar din punct de vedere economic, ci și al mentalităților.

Principiile, valorile, etica pe care le respectă aceste companii, reziliența lor în vremuri dificile sunt un pilon al dezvoltării sănătoase a societății românești, un reper și o susținere în momente inerente de derapaj democratic, într-o țară în tranziție.

spotmedia.ro celebrează contribuția esențială a acestor companii la dezvoltarea României cu ocazia Zilei Europei și vă prezintă poveștile, planurile, reușitele și angajamentele pentru viitor aici, în România, ale unora dintre cele mai importante companii europene care fac deja parte din istoria țării noastre.

Din 9 mai, 9 zile, 9 companii reper pentru destinul european al României.
<span style="color:#990000;">Companii care ne pun pe harta Europei</span> Dincolo de combustibil: cum construiește MOL un viitor sustenabil în România

România a fost prima țară în care Grupul MOL a investit în afara Ungariei, în 1995, deschizând drumul expansiunii internaționale a grupului. Alegerea acestei piețe nu a fost întâmplătoare: România oferea, încă de atunci, un potențial economic solid și o deschidere strategică spre Europa Centrală și de Sud-Est.

În cei 30 de ani de prezență în Româna, MOL a investit constant, a crescut organic și și-a extins prezența dincolo de zona clasică de retail de carburanți, devenind un actor-cheie în mobilitate sustenabilă, digitalizare și implicare comunitară. A dezvoltat parteneriate locale solide, a promovat leadershipul feminin, a susținut educația și incluziunea și a rămas, în tot acest timp, fidelă valorilor europene care pun omul, comunitatea și viitorul pe primul plan.

Trei decenii mai târziu, această alegere se dovedește nu doar vizionară, ci și profund ancorată în realitatea unei dezvoltări comune, iar România a devenit un pilon strategic al dezvoltării regionale a MOL.

Despre începuturile MOL în România, strategia de dezvoltare și investițiile realizate, dar și despre implicarea în comunitate și valorile care ghidează deciziile companiei și importanța lor în perioade turbulente, am vorbit cu Gábor Mozga, CEO MOL România.

În contextul economiei dinamice a României, al dezvoltării infrastructurii rutiere și al apetitului tot mai mare pentru inovație, această piață rămâne atractivă pentru investiții.

Fie că vorbim despre extinderea rețelei de stații, transformarea digitală sau dezvoltarea segmentului non-fuel, România va rămâne un partener strategic cu rol important în contextul viziunii de dezvoltare a Grupului MOL.

Gábor Mozga, CEO MOL România

Trei decenii de parteneriat: cum a devenit România cheia expansiunii MOL

Când ați intrat pe piața din România și ce v-a determinat să faceți acest pas? Care a fost strategia inițială și cum s-a adaptat de-a lungul timpului? Cum vedeți astăzi rolul României în portofoliul regional sau global al companiei?

Anul acesta sărbătorim 30 de ani de prezență constantă pe piața locală – primele trei decenii ale angajamentului pe termen lung pe care ni l-am asumat în România. Avem o legătură puternică cu această piață fiindcă este prima țară în care Grupul MOL s-a extins pe plan internațional, deci este prima ușă pe care am deschis-o și care a facilitat nivelul nostru actual de expansiune internațională.

De-a lungul anilor, România a devenit un pilon esențial în strategia regională a Grupului MOL, iar relația s-a extins și dincolo de zona de core business: am construit punți și relații. Suntem mândri de prieteniile pe care le-am dezvoltat și de sinergiile pe care le-am identificat, fiindcă arată faptul că decizia de a intra pe această piață a fost corectă și sustenabilă pe termen lung.

Chiar și acum, România este una dintre cele mai importante piețe pentru noi, având în vedere potențialul, resursele și rolul central jucat în procesul de dezvoltare internațională. Totodată, regiunea are capacitatea de a genera performanțe peste așteptări atunci când lucrăm împreună armonios și cu încredere.

În primii ani de activitate, MOL România s-a concentrat pe crearea brandului, dezvoltarea rețelei de stații de servicii și crearea unei relații de încredere cu clienții noștri. Apreciem foarte mult contribuția colegilor și valoarea pe care ei o conferă organizației, deoarece ei au un rol cheie în susținerea dezvoltării internaționale.

Ulterior, față de momentul în care am intrat pe piață, strategia noastră a evoluat. Segmentul de retail de carburanți este o componentă esențială a businessului, însă am diversificat constant serviciile oferite. Am introdus conceptul gastro Fresh Corner, ne-am consolidat poziția în segmentul B2B, am lansat soluții digitale, precum platforma de loialitate MOL Move, și ne-am extins prezența locală prin deschiderea unor noi stații de servicii.

MOL servicii

Astăzi, MOL România nu mai este doar un retailer de carburanți – suntem un furnizor integrat de servicii de mobilitate și o companie digitală de bunuri de consum.

În contextul economiei dinamice a României, al dezvoltării infrastructurii rutiere și al apetitului tot mai mare pentru inovație, această piață rămâne atractivă pentru investiții.

Fie că vorbim despre extinderea rețelei de stații, transformarea digitală sau dezvoltarea segmentului non-fuel, România va rămâne un partener strategic cu rol important în contextul viziunii de dezvoltare a Grupului MOL.

Investiții strategice și digitalizare: MOL redefinește retailul de carburanți

Care sunt cele mai importante investiții realizate în România? Ce tip de impact aveți în economia locală?

În 1995, România a devenit prima țară în care Grupul MOL și-a extins activitatea dincolo de granițe. De atunci, MOL România a făcut investiții de peste 350 de milioane de dolari și a sprijinit inițiative în rândul comunităților cu aproape 25 de milioane de dolari.

Aceste investiții reflectă angajamentul nostru pe termen lung în România și au fost direcționate către extinderea și modernizarea rețelei de stații, consolidarea infrastructurii logistice și dezvoltarea conceptului Fresh Corner pentru a răspunde cât mai bine nevoilor în continuă schimbare ale consumatorilor.

Astăzi, MOL România operează 236 de stații de servicii și are 259 de angajați direcți. Prin rețeaua extinsă de parteneri și furnizori, compania contribuie la susținerea a mii de locuri de muncă la nivel național.

MOL benzinărie

Anul trecut a fost unul important în călătoria companiei pe plan local. Am depășit pragul de 1 miliard de litri de carburant vândut, am finalizat modernizarea sistemului ERP și am implementat o nouă platformă de operare pentru retail.

De asemenea, am lansat integral platforma noastră de loialitate, MOL Move, un program premiat care a atras peste 800.000 de utilizatori încă din primul an și ne propunem să atingem pragul de 1 milion de utilizatori până la finalul anului 2025.

MOL Move nu este doar un program de loialitate, ci este o soluție care reflectă angajamentul nostru față de inovare și clienți. Acesta oferă o experiență digitală de ultimă generație, cu beneficii exclusive, cum ar fi oferte personalizate și reduceri adaptate nevoilor individuale ale fiecărui client.

Conceptul Fresh Corner este unul dintre cele mai clare exemple ale transformării MOL România dintr-un retailer tradițional de carburant într-un furnizor modern de soluții integrate de mobilitate și dedicate confortului clienților. De asemenea, este o dovadă a eforturilor noastre continue privind inovarea și calitatea.

Dincolo de cifre, impactul nostru este vizibil și prin felul în care am îmbunătățit calitatea serviciilor în sectorul de retail de carburanți, am introdus formate inovatoare inspirate de modelul magazinelor de proximitate și am construit lanțuri de aprovizionare de încredere, contribuind la asigurarea securității energetice.

Suntem mândri că le oferim consumatorilor români acces la produse și servicii de calitate, susținând totodată comunitățile locale prin numeroase inițiative de responsabilitate socială și promovând o cultură a sustenabilității, inovației și încrederii.

Credem într-un viitor în care țările din ECE și comunitățile locale colaborează îndeaproape, în beneficiul prosperității comune pentru a valorifica potențialul mare care există în regiune.  

Oamenii contează: cultura echității și programele cu impact uman real

Ne puteți oferi un exemplu concret de proiect local, cu impact? Cum promovați diversitatea, incluziunea și echitatea în cadrul echipelor din România?

Sunt mândru de cultura bazată pe transparență și încredere pe care o construim la MOL România. Această cultură ne-a ajutat să depășim împreună provocările din ultimul an și să mergem înainte urmărind obiective clare.

Ne dorim să creăm un mediu în care fiecare coleg se simte ascultat, apreciat și încurajat să contribuie în mod semnificativ. Acest angajament este reflectat și prin rezultatele noastre interne: am atins un scor de engagement de 88% – o dovadă clară că angajații noștri se simt implicați în misiunea companiei și respectați la nivel individual.

La MOL România, echitatea și incluziunea nu sunt doar valori, sunt priorități strategice care modelează felul în care conducem și ne dezvoltăm. Oamenii sunt cei mai importanți, iar atunci când ei se dezvoltă și afacerea noastră o face.

80% din echipa noastră de conducere este formată din femei, în contextul în care punem preț pe diversitate, echitate și incluziune în toate echipele. Acest angajament este vizibil atât în structura noastră de conducere, cât și în modul în care recrutăm, formăm talente și promovăm un dialog deschis.

Încă de la intrarea pe piața din România, ne-am dorit să avem un impact semnificativ în comunitate chiar și dincolo de core-businesss. Am investit proactiv în proiecte care ajută comunitățile și am alocat până acum peste 25 de milioane de dolari pentru programe de mediu și educație. Aceste eforturi reafirmă rolul nostru de cetățean corporativ responsabil și sustenabil.

Dintre numeroasele programe de investiții în comunitate, două îmi sunt deosebit de dragi datorită impactului lor pe termen lung.

Primul este programul Spații Verzi care aniversează anul acesta 20 de ani. De la lansare, inițiativa a beneficiat de finanțare de peste 10 milioane de lei și a avut ca obiectiv reconectarea comunităților cu natura prin proiecte de ecologizare urbană, educație și sustenabilitate.

Ceea ce face acest program special este impactul său direct și la nivel personal — de la copiii care plantează primii lor copaci, la voluntarii care transformă zone urbane abandonate în adevărate spații verzi. Peste 270.000 de persoane au fost implicate în cele peste 700 de proiecte desfășurate până acum și suntem mândri să continuăm această inițiativă alături de Fundația pentru Parteneriat.

Al doilea program care mi-a fost foarte drag este Permis pentru viitor, un alt exemplu al angajamentului pe termen lung al MOL România față de comunitate.

De mai bine de un deceniu, acest program aduce o schimbare reală în viața tinerilor din mediile defavorizate. Până acum, 181 de tineri au finalizat școala de șoferi prin acest program. Această inițiativă oferă mai mult decât o calificare, ea facilitează găsirea unui loc de muncă și îmbunătățește mobilitatea, atât fizică, cât și socială.

Acesta este un exemplu al modului în care un parteneriat puternic între mediul de afaceri și societate poate stimula progresul social. Natura incluzivă a programului este reflectată prin diversitatea beneficiarilor săi, de la tinerii care vor să obțină atestate profesionale, la cei cu nevoi speciale.

România în Europa: valori comune și angajamente sustenabile

Cum a influențat apartenența României la UE decizia companiei de a investi aici? Ați beneficiat de proiecte, reglementări sau fonduri europene? Ce valori europene considerați că vă definesc?

​MOL a început să investească în România cu mult înainte ca țara să adere la Uniunea Europeană. De la momentul aderării, România a cunoscut o creștere economică semnificativă, o infrastructură dezvoltată, acces la fonduri europene, o creștere a comerțului.  

Accesul la fondurile UE a permis României să accelereze dezvoltarea infrastructurii și să încurajeze inovația, în special în sectorul energetic. De asemenea, este susținută dezvoltarea infrastructurii rutiere, sprijinită prin investițiile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care va avea un impact economic pozitiv și va stimula creșterea consumului.

Valorile europene precum sustenabilitatea, transparența și competitivitatea sunt profund integrate în activitatea noastră. În acest context, investim în mod activ în energie regenerabilă și în reducerea amprentei noastre de carbon. Inițiativele Grupului MOL în producția hidrogenului verde și a combustibililor alternativi reflectă angajamentul nostru față de această direcție.

Strategia noastră Shape Tomorrow este aliniată cu obiectivele Green Deal prin atingerea unui nivel net zero de emisii de carbon până în 2050, prin susținerea economiei circulare, prin creșterea producției de energie cu emisii scăzute și prin tranziția de la combustibilii tradiționali către alternative sustenabile, precum biocombustibilii, hidrogenul și soluțiile de e-mobilitate.

În România, angajamentul nostru față de mobilitatea sustenabilă este reflectat deja prin investițiile în infrastructura pentru vehicule electrice.

Am instalat stații de încărcare pentru mașini electrice în 41 de locații din țară cu o capacitate totală de alimentare simultană pentru 96 de vehicule. Pe măsură ce electromobilitatea continuă să crească în România, ne dorim să extindem rețeaua de stații de încărcare pentru a răspunde cererii tot mai mari.

Reziliența prin valori: cum gestionează MOL transformările

Care sunt reperele care vă ghidează deciziile în vremuri complexe și impredictibile? Cum se menține etica în afaceri atunci când presiunile externe cresc? Ce rol joacă valorile companiei și structurile interne în a vă ajuta să rămâneți rezilienți? Aveți un exemplu concret care arată cum aceste principii v-au ajutat într-un moment dificil?

La MOL România, ne ghidăm după valori fundamentale care rămân constante în orice situație: transparența, încrederea și implicarea activă a echipei. Aceste valori stau la baza culturii noastre organizaționale și ne oferă o direcție clară, mai ales în momentele dificile.

Cred cu tărie că leadership-ul nu înseamnă autoritate, ci construirea unui parteneriat. De aceea, îi îndemn pe membrii echipei să se implice în procesul decizional încă de la început – în special în etapele cu schimbare. Comunicarea deschisă și feedbackul ne ajută să rămânem mai uniți și să găsim împreună soluții pentru gestionarea incertitudinii.

Un exemplu recent al modului în care integrăm aceste principii este vizibil în felul în care am abordat transformările prin care a trecut compania. Am prioritizat dialogul deschis cu echipa noastră – comunicând clar motivele din spatele schimbărilor și creând un cadru pentru dialog și feedback. Această abordare incluzivă a contribuit la asigurarea unei tranziții fluide, la menținerea standardelor noastre etice și, în cele din urmă, a condus la rezultate de care suntem cu adevărat mândri.

Pe parcursul anului trecut, ne-am bucurat de câteva realizări notabile: am lansat MOL Move, o platformă de loialitate nouă și apreciată care oferă beneficii atractive, am deschis noi stații de servicii, am modernizat sistemele ERP și ne-am consolidat capacitățile B2B și logistice.

Sunt convins că acest progres se datorează echipei noastre care este pe deplin aliniată la viziunea noastră – aceea de a deveni o companie mai sustenabilă, mai agilă și mai adaptată nevoilor în continuă schimbare ale consumatorilor.

Prin promovarea unei culturi bazate pe transparență și încredere, nu doar că am depășit provocările împreună, ci ne-am și dezvoltat având un scop comun și cu încredere.

Shape Tomorrow: planuri pe termen lung și viitorul energiei în România

Ce planuri aveți în România pentru următorii ani? Ce vă doriți de la mediul economic, social sau instituțional pentru a sprijini aceste planuri? Dacă ați transmite un mesaj publicului din România, de Ziua Europei, care ar fi acela?

În ceea ce privește viitorul, viziunea noastră este concentrată pe creștere sustenabilă și inovație, fiind ghidată de strategia pe termen lung a Grupului MOL, Shape Tomorrow. Grupul MOL și-a luat angajamentul de a asigura o tranziție energetică smart, creând un echilibru între obiectivele privind sustenabilitatea și nevoia de a menține competitivitatea și securitatea aprovizionării în țările în care ne desfășurăm activitatea.

Până în 2030, Grupul MOL își propune să devină prima alegere pentru consumatori ca retailer digitalizat de bunuri de consum și ca furnizor integrat de servicii integrate de mobilitate. În România, vom continua investițiile făcute în ultimele trei decenii, cu un accent pe dezvoltarea segmentelor B2C și B2B.

Vom extinde în continuare rețeaua de stații de servicii și vom îmbunătăți experiența clienților folosind tehnologia și inovația.

Atingerea acestor obiective depinde de desfășurarea activității într-un mediu economic stabil și previzibil, precum și de menținerea unui dialog constructiv cu partenerii instituționali. Credem cu tărie că o colaborare între sectorul privat și instituțiile publice este esențială pentru a obține progrese semnificative și pentru a ne asigura că inițiativele noastre contribuie pozitiv atât la economie, cât și în societate.

Promisiune pentru viitor

România este prima țară în care am investit, și rămâne una dintre cele mai importante. Viitorul nostru aici e clădit pe încredere, inovație și sustenabilitate. Împreună, construim un drum sigur spre o Europă mai verde, mai conectată și mai echitabilă”.

10 lucruri de impact construite de MOL in Romania

  • Prima extindere internațională a Grupului MOL, chiar în România, în 1995
  • Peste 350 milioane dolari investiți în rețea, digitalizare, infrastructură și servicii
  • Aproape 25 milioane dolari alocați pentru proiecte sociale și comunitare
  • O rețea națională de 236 de stații de servicii
  • Peste 800.000 de utilizatori activi ai platformei digitale MOL Move în primul an
  • Programul „Permis pentru viitor”, care a schimbat viețile a peste 180 de tineri defavorizați
  • Programul „Spații Verzi”, 20 de ani de ecologie urbană cu peste 700 de proiecte
  • Rețea națională de 41 de stații de încărcare electrică, în creștere
  • Un scor de engagement intern de 88%, semn al unui climat organizațional solid
  • O echipă de management formată în proporție de 80% din femei, într-o industrie tradițional masculină