Ce tipuri de ascensoare există și care sunt caracteristicile acestora

Ce tipuri de ascensoare există și care sunt caracteristicile acestora
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Lifturile sunt prezente în toate tipurile de clădiri și reprezintă una dintre cele mai utile invenții ale omului. Descoperă în acest articol câte tipuri de ascensoare există și care sunt caracteristicile acestora.

Ascensoare pentru persoane

Istoria lifturilor de persoane datează încă din 236 î.Hr., când Arhimede a construit primul echipament de acest tip. Desigur, pe vremea aceea lifturile funcționau cu totul diferit față de acum. Erau de fapt platforme sau cabine prinse de o frânghie trasă de oameni (sclavi) sau animale. Pe măsură ce tehnologia a avansat, au apărut mecanisme activate de forța apei, apoi de motoare cu aburi, iar mai târziu prin mecanisme hidraulice. În prezent, ascensoarele sunt alimentate de motoare electrice care antrenează sisteme de contragreutate și cabluri de tracțiune. 

Un ascensor de persoane poate fi folosit în blocuri de locuințe, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni, spitale și clinici, clădiri publice, precum și în vile particulare. Spre deosebire de primele modele, lifturile sunt acum mult mai rapide și, bineînțeles, mai sigure. Există inclusiv tehnologii care permit transmiterea de informații în timp real de la ascensor la compania de service. Astfel, procesele de întreținere și reparație sunt simplificate, iar uneori pot fi făcute de la distanță.

Ascensoare pentru marfă

Ascensoarele și platformele pentru marfă sunt utilizate în depozite, supermarket-uri, mall-uri, spitale, hotele, aeroporturi etc. Pe scurt, sunt destinate spațiilor cu trafic intens de mărfuri. Au în general capacitatea de până la 20.000 kg, lungimea cabinei poate ajunge la 8000 mm, iar lățimea la 20.000.

Ascensoare pentru spitale

Ascensoarele pentru spitale, numite și lifturi de targă, sunt obligatorii în orice spital. Pentru ca un ascensor să poată fi admis în acest scop, e nevoie să îndeplinească următoarele criterii:

  • sarcină minimă: 1500 kg
  • lățime cabină: 1400 mm
  • adâncime cabină: 2400 mm
  • deschiderea ușilor: 1000 mm
  • protecție la foc și căldură: 120 de minute în caz de incendiu
  • material: oțel inoxidabil medical ce poate fi dezinfectat ușor

Ascensoare pentru autoturisme

Ascensoarele auto sunt folosite pentru a transporta autoturisme între etaje, fie în parcări, fie în blocuri de apartamente. A nu se confunda cu elevatoarele auto, acele echipamente utilizate în ateliere de reparații, de vulcanizare sau reprezentanțe auto. În timp ce lifturile pot urca mașina la alte etaje, elevatoarele o ridică doar atât cât e nevoie pentru reparații sau inspecții.

Elevatoare pentru persoane cu dizabilități

Elevatoarele pentru persoane cu dizabilități locomotorii oferă accesul persoanelor cu mobilitate redusă în clădiri publice și locuințe rezidențiale. Sunt numite și scaune de scări, fiind montate pe barele de pe marginea acestora. Pot fi instalate în general pe aproape orice tip de scară, inclusiv pe cele în spirală. Cele mai multe modele se pot folosi doar în interior, însă există și produse ce pot fi montate la exterior.

Ascensoarele sunt o invenție în continuă schimbare, iar noile tehnologii ne permit să deplasăm oameni sau obiecte mai repede și mai sigur. De la cele de persoane până la cele pentru automobile și mărfuri, lifturile ne ușurează viața.