CE lansează pachetul privind sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor

Comisia Europeană (CE) lansează pachetul privind sprijinirea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor. Cel puțin 22 de miliarde de euro ar trebui cheltuiți în cadrul acestui proiect.

CE anunță că prin intermediul NextGenerationEU și al viitorului buget al UE s-au propus oportunități semnificative de finanțare din partea UE pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat că este mai important ca oricând să fie ajutată viitoarea generație de europeni să prospere și să avanseze pe piața locurilor de muncă.

ADVERTISING

„Prin pachetul de Sprijinire a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor propunem modalități clare și specifice pentru ca tinerii noștri să beneficieze de șansele profesionale pe care le merită.

Propunerile stabilesc, de asemenea, fondurile UE disponibile pentru a sprijini statele membre în ceea ce privește stimularea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor. Investind în tinerii de astăzi, vom contribui la crearea unei piețe a muncii competitive”, a spus Dombrovskis.

ADVERTISING

Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat la rândul său că trebuie puse în practică reformele necesare privind măsurile de sprijin oferite tinerilor.

„Suntem datori față de milioanele de absolvenți și față de cei care fac primii pași pe piața forței de muncă să mobilizăm tot sprijinul de care dispunem”, a afirmat acesta.

Măsurile

Printre măsurile de sprijinire a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor se numără stimulentele pentru ocuparea forței de muncă și pentru întreprinderile nou-înființate, precum și consolidarea rețelelor de tineri antreprenori și a centrelor de formare inter-întreprinderi.

ADVERTISING

UE a creat Garanția pentru tineret în 2013 și a construit punți către piața forței de muncă pentru aproximativ 24 de milioane de tineri.

Propunerea CE vizează de acum înainte persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani și extinde impactul său asupra tinerilor vulnerabili din întreaga UE.

„Un nou impuls pentru ucenicii va fi benefic atât pentru angajatori, cât și pentru tineri, adăugând forță de muncă calificată pentru o gamă largă de sectoare. Alianța europeană pentru ucenicii a pus la dispoziție peste 900.000 de stagii de ucenicie”, au arătat oficialii europeni.

În timpul crizei financiare mondiale din 2008, șomajul în rândul tinerilor a crescut de la 16 % în 2008 la un vârf de 24,4 % în 2013.

Cifrele au scăzut de atunci, atingându-se un nivel minim record de 14,9 % chiar înainte de apariția pandemiei de COVID.

Cu toate acestea, șomajul în rândul tinerilor a rămas întotdeauna de două ori mai mare decât șomajul general. Cifrele cele mai recente arată că, în aprilie 2020, șomajul în rândul tinerilor din UE era de 15,4 %.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇