Ce-i sperie, dar îi și provoacă pe miliardarii lumii: inteligența artificială, electrificarea, digitalizarea și sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem

Ce-i sperie, dar îi și provoacă pe miliardarii lumii: inteligența artificială, electrificarea, digitalizarea și sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Maria are 46 de ani și lucrează pe linia de asamblare de motoare la un fabricant auto din România, câștigă 1.200 de euro net pe lună cu tot cu bonusuri și se bucură de stabilitate. Totuși, peste doar 10 ani, locul ei de muncă nu ar mai trebui să existe, pentru că în Europa nu se vor mai asambla motoare cu combustie internă, iar motoarele electrice sunt mult mai simple și nu au nevoie de atâtea mâini ca să fie asamblate.

Atunci, ea va avea 56 de ani și încă mulţi ani până la pensie. Mare parte din producție va fi fost deja robotizată. Ce va mai găsi de muncă?

De fapt, aceeași întrebare și-o poate pune orice angajat din România a cărui muncă poate fi preluată fie de către un simplu program software (contabili, editori video, funcționari la taxe și impozite, animatori, secretare, redactori care rescriu știri, birocrați de toate felurile, programatori, traducători, testeri de software, economiști, analiști etc.), sau de către un robot înzestrat cu inteligență artificială (profesori, muncitori pe banda de asamblare, curieri, medici generaliști sau diagnosticieni, mineri, îngrijitoare de bătrâni, asistente medicale, editori de cărți, muncitori din depozite, șoferi de camion etc.).

Cum vor arăta joburile noastre peste 10 ani? Le vom mai avea?

Combinația dintre electrificarea industriei și creșterea dramatică a inteligenței artificiale de tip agentic (capabilă să execute mai bine decât un om sarcinile specifice ale acestuia) ne va schimba tuturor lumea mai repede decât am crede. Și, se pare, decât am putea suporta.

Citeşte informaţiile integral in articolul publicat de PressOne


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇