Cât o să fie pensia privată de la Pilonul 2? Un calcul pesimist și unul moderat

Cât o să fie pensia privată de la Pilonul 2? Un calcul pesimist și unul moderat

Am plecat de la o întrebare primita in emisiunea “Banii în mișcare” de la Digi24: „Știu că le randamentul din Pilonul II de pensii private nu este garantat, dar cum pot să estimez cât o să fie pensia mea privată pe care o voi încasa la finalul perioadei de cotizație?”

În realitate, există un randament minim garantat la Pilonul II: zero!

Practic, la finalul perioadei de cotizare, suma totală din contul de pensie privată nu poate fi mai mică decât contribuțiile virate în perioada activă, diminuate cu comisioanele de administrare și eventualele comisioane de transfer.

ADVERTISING

Însă, așa cum am văzut, realitatea ultimilor 13 ani de funcționare pentru Pilonul II indică un randament mediu anual de 8,3%, în timp ce inflația medie a fost doar de 3,1%.

Deci, acestea sunt cifrele despre randamentul minim garantat prin lege, respectiv cel observat în practica de până acum

Cu toate acestea, nu știm 100% sigur cât o să fie pensia din Pilonul II la finalul perioadei de cotizație, deoarece nu știm evoluția salariului, deci cât o să cotizam, și care va fi randamentul. Totuși, am făcut câteva simulări foarte conservatoare, iar rezultatele sunt foarte bune pentru Pilonul II.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ipotezele pe care le-am folosit sunt următoarele:

  • în primul rând, am considerat o perioadă de cotizație de 40 ani, adică intervalul 2008-2047
  • am considerat salariul mediu brut din perioada 2008 – 2021. Pentru următorii ani estimez o creștere medie anuala a salariului mediu brut de 3%
  • apoi, randamentul mediu anual este conform datelor istorice. Pentru viitor am considerat o estimare 5% pe an, deci semnificativ sub nivelul real din primii 13 ani de 8,3%
  • De asemenea, pentru contribuția lunara către Pilonul II am considerat nivelul actual de 3,75%. Deși guvernul actual și PNRR indică o creștere a acestor contribuții pana la 4,75% în următorul deceniu.
ADVERTISING

Deci, cu toate aceste ipoteze extrem de conservatoare, obținem în anul 2048 suma de 306.951 lei

Dacă ne gândim că o sa primim această sumă în tranșe lunare timp de 15 ani de longevitate medie după vârsta de pensionare, fără continuarea investirii sumelor respective, obținem o suma medie lunara de 1.705 lei, ceea ce ar trebui să reprezinte aproape 20% din ultimul salariu mediu net. Este o sumă impresionantă, având în vedere că vorbim de o contribuție de doar 3,75% din CAS-ul lunar de 25%. Diferența de 21,25% se duce la Pilonul I, de aproape 6 ori mai mult decât la Pilonul II.

În ciuda acestui fapt, din cauza evoluției demografice dezastruoase, se estimează că pensia publică din Pilonul I va înlocui doar 35% din ultimul salariu din perioada de activitate. Și mai problematic, în cazul unui deces prematur, toate drepturile acumulate în Pilonul I se pierd. Nu sunt moștenite, decât prea puțin și în anumite cazuri excepționale la pensia de urmaș.

Pentru că aceste ipoteze sunt destul de pesimiste, am vrut să văd ce se întâmplă dacă randamentul anual creste cu 1pp pana la 6% iar contribuția lunara către Pilonul II creste la 5%.

Pe același calcule, deja pensia din Pilonul II crește la o medie lunară de 2.500 lei, cu aproape 50% mai mult decât calculele precedente. Vedeți ce înseamnă toate acestea? Un trai decent pentru pensionari, care nu mai sunt dependenți și nu mai pot fi atât de ușor de manipulat de către politicieni prin tentațiile de majorare de pensii publice, care oricum s-ar face pe datorie și împovărând generațiile viitoare.

Autor: Iancu Guda, project-e.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇