Asigurarea privată de sănătate. Ce să verifici înainte să închei o asigurare

Asigurarea privată de sănătate. Ce să verifici înainte să închei o asigurare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sănătatea este cea mai importantă. Sunt cuvinte rostite des, însă parcă nu le înțelegem cu adevărat sensul decât atunci când ne confruntăm chiar noi sau cineva apropiat cu o problemă medicală. Iar problemele medicale implică de regulă cheltuieli mari – o preocupare pe care ți-ai dori să nu o ai în asemenea momente dificile.

O asigurare privată de sănătate nu te vindecă în mod miraculos, dar te scapă cel puțin de grija banilor, pentru ca tu să te poți concentra pe redobândirea sănătății.

Vei afla din acest articol cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre asigurările private de sănătate, inclusiv cum să o alegi pe cea mai bună pentru tine și pentru familia ta.

Asigurarea privată de sănătate este un tip de asigurare care îți oferă acces la servicii medicale în clinici și spitale private, acoperind costurile consultațiilor, investigațiilor, tratamentelor și spitalizării, în funcție de pachetul ales.

În schimbul protecției de care beneficiezi, tu plătești o primă lunară/anuală către o companie de asigurări.

Asigurarea privată de sănătate este opțională, dar poate fi complementară asigurării de sănătate de stat (CNAS), oferind acces mai rapid la medici și investigații, fără liste de așteptare, spitalizare și intervenții chirurgicale în unități private, flexibilitate în alegerea medicilor și clinicilor etc.

Poți personaliza pachetele existente în funcție de nevoile tale specifice, adăugând servicii precum internare și îngrijire pentru naștere, servicii stomatologice, fizioterapie etc.

Asigurarea privată poate avea și o funcție de prevenție, incluzând de regulă un control medical anual, astfel încât să fii mereu cu un pas înaintea problemelor de sănătate ce pot apărea.

La stabilirea primei pentru o asigurare medicală privată sunt luați în calcul factori precum vârsta asiguratului, starea de sănătate și istoricul medical.

Ce să verifici înainte de a încheia o asigurare privată de sănătate

Fiind opțională, poți încheia polița la orice companie de asigurări dorești. Înainte de a face acest pas, verifică:

- ce servicii sunt incluse și ce excluderi există. Este important să știi de ce beneficiezi, dar și ce nu este acoperit. De obicei, asigurările nu includ afecțiuni preexistente, tratamente estetice, bolile grave în anumite condiții, servicii stomatologice extinse etc.

- costul poliței și nivelul de acoperire. Verifică prima de asigurare (cât plătești lunar/anual); franșiza (cât trebuie să plătești din buzunar înainte ca asigurarea să acopere restul); plafonul de acoperire (există o sumă maximă până la care asigurarea plătește).

- dacă există o perioadă de așteptare pentru anumite servicii. Multe polițe impun un timp minim până când poți beneficia de anumite servicii (ex: 12 luni pentru maternitate sau pentru tratamente ale unor boli cronice).

- modalitatea de decontare. Există două posibilități: decontarea directă (asiguratorul plătește direct spitalului/clinicii) sau rambursarea (tu plătești serviciile și primești banii înapoi ulterior).

- lista clinicilor și spitalelor partenere. Unele asigurări sunt valabile doar în anumite rețele medicale. Verifică în cazul clinicilor și spitalelor la care poți merge aspecte precum încrederea pe care o prezintă și distanța față de tine.

- posibilitatea de a adăuga membri ai familiei. Dacă vrei să incluzi și familia (soț/soție, copii), vezi dacă polița permite acest lucru și care sunt costurile suplimentare.

Ai grijă de sănătatea ta făcând alegeri inteligente. O asigurare privată de sănătate aleasă cu grijă poate fi una dintre cele mai importante.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇