Tinerii din spatele Flip.ro: Fac 40 de milioane de euro anual militând pentru ”right to repair” într-o lume hipnotizată de cele mai noi modele iPhone

Tinerii din spatele Flip.ro: Fac 40 de milioane de euro anual militând pentru ”right to repair” într-o lume hipnotizată de cele mai noi modele iPhone

Mirajul noilor tehnologii ne face să ne dorim câte un telefon nou în fiecare an. O cameră mai performantă, un aspect mai slim, toate aceste elemente vin și scurtează din ce în ce mai mult perioada de uzură morală a unor dispozitive pe care nici nu visam să le avem în urmă cu 20 de ani.

Și totuși, ce se întâmplă cu toate aceste telefoane după ce noul model lansat ne atrage și mai tare? Asta a fost întrebarea la care trei tineri din România au încercat să găsească o soluție de business, pornind de la rațiuni ce țin de economia circulară, dar și de oportunitatea creată de acest val tehnologic care ne-a cuprins pe fiecare dintre noi.

Dar asta nu e tot. George Moroianu, Alin Luca și Alex Burghelia au creat site-ul Flip.ro în 2019, după ce au realizat că se mai confruntă cu o problemă nu doar ei, ci și mulți alți tineri din generația lor.

”Ideea Flip a venit de la două probleme personale, pe care noi ca fondatori le-am sesizat: (1) este riscant să îți cumperi un telefon de pe site-urile de anunțuri, deoarece poți cumpăra un telefon cu defecte ascunse și (2) nu este ușor să îți vinzi vechile telefoane pe site-urile de anunțuri: te întâlnești cu fel și fel de persoane la colț de bloc, la ore târzii, și primești oferte neserioase pentru bunurile pe care vrei să le vinzi”, explică Alex Burghelia, co-fondator Flip.ro într-un interviu acordat spotmedia.ro.

Erau curioși dacă și alte persoane se lovesc de aceste probleme, așa că au întrebat 500 de oameni.

”Ne-am dat seama că nevoile pe care le aveam noi le au și multe alte persoane, iar pe aceste date am construit un business case pe care l-am prezentat primilor investitori. Așa a venit ideea Flip, în jurul căreia am construit un website care te ajută să-ți vinzi telefonul ușor și să cumperi în siguranță telefoane recondiționate”, spune el.

Dar cum faci să ieși în evidență pe o piață suprasaturată de comerț online, sub o formă sau alta? Cei trei tineri al ales o cale îndrăzneață. La cea mai recentă lansare de iPhone, cei trei s-au dus în campusul Apple din Cupertino cu un camion cu ecrane LED pe care rulau mesaje cu felicitări pentru noul model de iPhone, aducând în atenția privitorilor titluri ca „Noi deja sărbătorim relansarea”, „Aceasta nu este o lansare. E o relansare pentru modelele vechi” sau „Modelul e doar un număr”.

„Susținem economia circulară, așa că, pentru noi, lansarea noului iPhone a fost momentul perfect să îndemnăm utilizatorii la cumpărături smart, având în vedere că alegerea unui smartphone recondiționat este mai sustenabilă atât pentru portofelele lor, cât și pentru planetă”, susțineau ei atunci.

Pentru a afla cât mai multe despre ideea din spatele businessului utilizat activ de peste 100.000 de români și care aduce deja venituri anuale de 40 de milioane de euro, am stat de vorbă cu Alex Burghelea, unul dintre co-fondatorii Flip.ro.

”Flip.ro a fost fondat de trei tineri antreprenori: Alin Luca (28 de ani), Alex Burghelia (24 de ani) și George Moroianu (25 de ani). Anterior acestei inițiative, fiecare dintre noi am avut diverse inițiative în lumea comerțului electronic sau în fonduri cu capital de risc”, povestește el, într-un interviu acordat spotmedia.ro

DSC3360-1

Care a fost investiția în acest proiect?

Primii investitori în proiectul Flip au fost agenția de marketing Difrnt și V7 Capital, în 2019. Ulterior, s-au alăturat rundelor de finanțare fondul de investiții Gap Minder și un grup de angel-investors, care au contribuit cu capital în 2020 pentru dezvoltarea Flip.

eMAG Ventures a venit alături de noi în anii 2021 și 2022 cu peste 8 milioane de euro investiți în proiect, capital destinat accelerării creșterii companiei: tehnologie, marketing, echipă și expansiune internațională.

Prin acest proiect vorbiți, de fapt, despre economia circulară și despre ”right to repair”. Care este potențialul pe care îl vezi pe această piață?

Piața de electronice recondiționate este pe un trend ascendent în toată lumea, fiind o alegere pe care oamenii o fac din considerente de mediu dar și de buget. În vreme ce prețurile cresc la toate categoriile de bunuri din cauza inflației, alegerea unui telefon recondiționat devine din ce în ce mai atractivă. În Europa de Vest există companii precum Back Market, Swappie și Refurbed, care au implementat cu succes modele de business similare cu cel al Flip.

Ce cifră de afaceri estimați pentru 2022?

Țintim triplarea cifrei de afaceri din 2021, ceea ce înseamnă peste 40 de milioane de euro în venituri și peste 100.000 de telefoane vândute. În termeni de sustenabilitate, impactul refolosirii acestui număr de telefoane este comparabil cu plantarea unei păduri de dimensiuni medii, deoarece prin alegerea folosirii unui telefon recondiționat se salvează aproximativ 58 de kilograme de CO2.

Ați ales un mod inedit de a arăta publicului care sunt valorile voastre. Spune-ne mai multe despre cum s-a născut ideea de a merge în campusul Apple din Cupertino, California, chiar la lansarea celui mai recent model iPhone.

times-square-2

Telefoanele Apple sunt cele mai căutate produse pe Flip, iar lansarea din California a fiecărui nou model este un eveniment urmărit de milioane de oameni. Ideea ca un mic start-up din România să ajungă tocmai acolo să „relanseze” modele vechi, care sunt la fel de bune ca cele noi, face parte din cultura noastră ca brand, este o dovadă a spiritului nostru agil.

times-square-3

În campusul din Cupertino am plimbat un LED Truck cu mesaje despre cât de prietenoase (și cu mediul, dar și cu portofelul) sunt telefoanele de pe Flip, dar am avut mesaje și în New York, în Times Square. Sigur că a fost nevoie de o doză de curaj pentru acest gest, dar curajul este oricum necesar ca să putem ajunge la o economie cu adevărat circulară.

apple-campus-3

Produsele refurbished sunt la fel de bune ca cele noi, iar acest gest, într-un context foarte vizibil (chiar dacă suntem un mic David în fața Apple), considerăm că ne-a ajutat să răspândim și mai mult acest mesaj în rândul consumatorilor.

apple-campus-4

Ce planuri aveți pentru Flip.ro? Unde v-ați propus să ajungă?

Așa cum povesteam anterior, Flip este un website care se extinde la nivel internațional. Deoarece există cerere și în țările vecine, am decis să ne extindem activitatea și în Bulgaria și Ungaria, unde apetitul pentru telefoane recondiționate este crescut. Oamenii văd beneficiile pe care le oferim: preț cu până la 40% mai mic, garanție de până la 24 de luni, drept de retur și livrare rapidă gratuită.

Privind lucrurile astfe, ne-am propous ca Flip să devină liderul pieței de electronice recondiționate din Europa de Est.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇