Al doilea stat din UE care interzice grâul ucrainean UPDATE Reacția ministrului Daea

Al doilea stat din UE care interzice grâul ucrainean <b>UPDATE</B> Reacția ministrului Daea

Ministerul Agriculturii din Slovacia a interzis grâul ucrainean pe piețele sale începând de joi, 13 aprilie, din cauza pesticidelor găsite în grâu, care sunt interzise în Uniunea Europeană, conform unui comunicat de presă al acestei instituții. Este al doilea stat membru UE care ia o astfel de decizie, după Polonia.

„Totodată, ŠVPS SR prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje informează toate statele membre UE despre lotul care nu îndeplinește cerințele de sănătate. Ministrul Samuel Vlčan îl va informa pe ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și pe miniștrii agriculturii din România și Bulgaria despre situație în cadrul ședinței comune de mâine (vineri – n.red.), care urmează să fie dedicată protecției piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina. MPRV SR nu recomandă importul de cereale ucrainene și a produselor sale”, potrivit sursei citate.

ADVERTISING

Astfel, miniștrii agriculturii din România și Bulgaria se vor întâlni, vineri, 14 aprilie, pentru a discuta despre modalități de protejare a piețelor lor împotriva importurilor de mărfuri ieftine din Ucraina, informează Kyiv Independent.

Decizia în Slovacia a fost luată după ce un lot de grâu din Ucraina cu o greutate de 1.500 de tone "a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane".

La începutul acestei săptămâni, Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru a opri importurile de grâu până cel puțin în iulie, din cauza unui flux mare de grâu ucrainean ieftin în Polonia, care i-a supărat pe fermierii polonezi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După protestele din Polonia, guvernul a cerut Comisiei Europene să utilizeze "toate instrumentele de reglementare - cote, tarife, care vor limita sau bloca importurile de grâu ucrainean în Polonia", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.

Anterior, Ungaria a anunțat pe 9 aprilie că va introduce noi măsuri pentru a reduce volumul de grâu ucrainean, invocând preocupări legate de cantitățile mari de produse ucrainene ieftine care intră în țară și afectează piețele interne.

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, grâul ucrainean ieftin a inundat piața UE, ajutat de faptul că Uniunea Europeană a renunțat la taxele vamale și la cotele de import pentru a menține sectorul agricol al Ucrainei în funcțiune.

ADVERTISING

UPDATE 14.44: REACȚIA MINISTRULUI ROMÂN AL AGRICULTURII

Miniştrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Cehia, România, Slovacia şi Ungaria au discutat vineri în videoconferinţă despre situaţia creată pe pieţele celor 6 state membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina. S-a convenit ca aceste probleme să nu se abordeze separat, ci în mod unitar de către cele şase state membre, anunţă Ministerul român al Agriculturii.

„În cadrul videoconferinţei s-a pus în discuţie situaţia creată pe pieţele celor 6 state membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina. Prin acestă întâlnire se continuă demersul făcut de premierii din România, Polonia, Slovacia, Ungaria, respectiv preşedintele Bulgariei, care au semnat o scrisoare adresată Preşedintei Comisiei Europene, prin care s-a solicitat luarea unor măsuri concrete în vederea îmbunătăţirii situaţiei. În cadrul videoconferinţei am convenit ca aceste probleme să nu se abordeze separat, ci în mod unitar de către cele şase state membre”, precizează Ministerul român al Agriculturii.

S-a agreat totodată ca experţii ministerelor respective să redacteze o informare, pe care să o agreeze la nivel politic după care să fie prezentată atât în cadrul Consiliului de miniştri ai agriculturii din 25 aprilie, cât şi comisarilor europeni pentru agricultură Janusz Wojciechowski şi respectiv pentru comerţ, Valdis Dombrovskis. Textul informării va fi stabilit de comun acord, mai arată Ministerul Agriculturii.

Amintim că fermierii din Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România îi reproșează ministrului Petre Daea că nu a răspuns la o solicitare oficială venită din partea autorităţilor ucrainene, încă din data de 17 martie, pentru o întâlnire în care să se găsească soluţii similare celor din Polonia privind criza cerealelor. Asociația avertiza că îi va cere demisia ministrului Petre Daea, în cazul în care acesta nu răspunde urgent cererii oficialilor ucraineni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇