A doua dezbatere „Spot On Energy” - „Energia nucleară: cum o producem și cu ce preț?” Participă experți și reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Nuclearelectrica

A doua dezbatere „Spot On Energy” - „Energia nucleară: cum o producem și cu ce preț?” Participă experți și reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Nuclearelectrica

spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă (AEI) organizează marți, 4 iunie, dezbaterea online „Energia nucleară: cum o producem și cu ce preț?”, a doua din seria Spot On Energy – ciclul de 7 dezbateri despre viitorul pieței de energie din România.

Evenimentul va avea loc online,  începând cu ora 10:30, și se va transmite live pe pagina de Facebook a evenimentului, precum și pe paginile de Facebook ale spotmedia.roAsociația România Inteligentă și pe website-ul spotmedia.ro.

Dezbaterea va fi moderată de Gabriel Kolbay, jurnalist la spotmedia.ro și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Vor fi abordate temele

  • Experiența acumulată de România în domeniul nuclear;
  • Perspectivele de extindere a producției. De ce am întârziat și ce urmează?;
  • Situația curentă a României în context internațional și riscurile pe care le implică;
  • Ciclul integrat de combustibil nuclear;
  • Reactoare mari sau reactoare modulare mobile? Sau ambele?;
  • Situația producției energiei nucleare în regiune;
  • Costurile energiei nucleare;
  • Impactul energiei nucleare și a eliminării deșeurilor nucleare asupra mediului;
  • Avantajele energiei nucleare.
ADVERTISING

Vorbitori:

  • Elena Popescu - director general adjunct în cadrul Direcției Generale de Politici Energetice din Ministerul Energiei;
  • Eugenia Gușilov – director Romanian Energy Center (ROEC); 
  • Bogdan Termegan - Expert, S.N. Nuclearelectrica;
  • Oana-Marciana Özmen - Secretar în Comisia de Industrii și Servicii din cadrul Camerei Deputaților.

„Viitorul energiei nucleare în România trebuie să ne preocupe, prin urmare în cadrul acestei dezbateri Spot On Energy vom aduce în discuție aspectele esențiale legate de siguranța, eficiența și sustenabilitatea utilizării nucleare în mixul energetic al țării noastre. Această dezbatere va fi un dialog constructiv prin care vom crea  o oportunitate valoroasă pentru invitați și participanți de a explora perspectivele reale și provocările concrete asociate cu extinderea energiei nucleare în România în beneficiul publicului și al viitorului energetic al țării”, declară Gabriel Kolbay, reporter Spotmedia.ro și comoderator al dezbaterilor Spot On Energy.

ADVERTISING

Sectorul energetic nuclear al României este pregătit pentru o creștere semnificativă în timp ce noi ne propunem să ne consolidăm independența energetică și sustenabilitatea. La Cernavodă există două reactoare nucleare operaționale, care furnizează în prezent o cincime din producția de energie a țării, iar România vizează acum o creștere masivă de 130% a producției de energie nucleară în anii următori.

Planurile includ finalizarea potențială a celor două reactoare suplimentare de la Cernavodă, aflate în conservare de peste trei decenii. Acest demers ar putea deschide calea pentru stabilirea unui ciclu integrat de combustibil nuclear, consolidând și mai mult infrastructura energetică a României.

În plus, pentru a diversifica utilizarea resurselor de energie nucleară, România ia în considerare implementarea tehnologiei de vârf - cum ar fi reactoarele modulare mobile. Cu toate acestea, fezabilitatea și sustenabilitatea acestor eforturi trebuie supuse unei analize riguroase, în special în ceea ce privește siguranța operațională și evaluarea impactului asupra mediului.

ADVERTISING

Pe măsură ce România își conturează drumul către un viitor al alimentării cu energie nucleară, ne confruntăm cu întrebări critice legate de viabilitatea și implicațiile etice ale unor astfel de planuri de extindere. Echilibrarea imperativului securității energetice cu responsabilitatea față de mediu va contura, fără îndoială, traiectoria strategiei de energie nucleară a României în anii ce vor urma.

„Sunt ferm convins că energia nucleară reprezintă o componentă esențială a portofoliului energetic al României. Ne propunem să analizăm în profunzime beneficiile și provocările asociate cu extinderea utilizării nucleare pentru a ne asigura că luăm decizii informate și responsabile. Vom aduce în prim-plan perspectivele practice și soluțiile realiste care vor contribui la consolidarea poziției României în domeniul energiei nucleare și la promovarea unui viitor energetic durabil”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert extrajudiciar în domeniul gazelor naturale, președinte al Asociației Energia Inteligentă (AEI) și moderator al evenimentelor Spot On Energy.

Despre dezbaterile Spot On Energy

Cele 7 dezbateri Spot On Energy, organizate de spotmedia.ro și Asociația Energia Inteligentă, au loc în perioada aprilie – noiembrie 2024. Tema dezbaterii din luna aprilie a fost „Gaze naturale: Cum profităm de principala noastră resursă energetică” . Următoarele se vor concentra pe viitorul mobilității electrice, hidrogenul și energia viitorului, sărăcia energetică, energia verde și viitorul termoficării.Pentru detalii complete despre acest ciclu de dezbateri accesați pagina dedicată Spot On Energy.

Fiecare dezbatere va fi un schimb deschis de idei între reprezentanții guvernamentali, autoritățile de reglementare, actorii din industria energetică și consumatorii finali, care vor căuta răspunsuri la cele mai stringente provocări cu care se confruntă sectorul energetic românesc.

Citește concluziile primei debateri, cu tema: „Gazele naturale: Cum profităm de principala noastră resursă energetică?”.

Pentru mai multe informații și pentru a participa la dezbaterile Spot On Energy, accesați pagina de internet a spotmedia.ro și a Asociației Energia inteligentă și urmăriți paginile de Facebook și LinkedIn ale acestora.

Sponsorii și parteneri dezbaterii ”Spot On Energy”: „Energia nucleară: cum o producem și cu ce preț?”

Cu sprijinul: S.N. Nuclearelectrica.| Parteneri instituționali: Ministerul Energiei, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă – Guvernul României | Parteneri media: Ziarul BURSA, Revista Biz, 9AM, Wall-Street.ro, Start-up.ro, Club Economic, Economistul, România Durabilă | Parteneri de monitorizare: mediaTRUST Romania


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇