7 întrebări pe care să i le adresezi unui IFN înainte de a lua un credit online rapid

7 întrebări pe care să i le adresezi unui IFN înainte de a lua un credit online rapid

Creditele online reprezintă pentru tot mai mulți români varianta la îndemână de a face rost de o sumă de bani într-un timp foarte scurt. IFN-urile, adică instituțiile financiare nebancare, vin cu o ofertă de creditare variată și pun la dispoziția beneficiarilor împrumuturi rapide, prin intermediul cărora banii sunt virați în conturile clienților imediat după semnarea contractului.

Comparativ cu băncile, IFN-urile au condiții de aprobare mai simple, iar cele mai multe dintre ele acceptă și persoane cu istoric negativ, înscrise în Biroul de Credite. Există mai multe tipuri de credite online rapide, între care cele de nevoi personale și cele de tip avans până la salariu. Dacă ai nevoie de un credit până la salariu, de exemplu, ai posibilitatea să primești banii necesari imediat și să-i rambursezi într-un interval de până la 3 luni.

ADVERTISING

Înainte de a face o solicitare pentru un credit online rapid, asigură-te că știi toate detaliile despre condițiile de eligibilitate, documente necesare, dobânzi aplicate, perioadă și grafic de rambursare sau alte comisioane percepute. Iată 7 întrebări pe care ar trebui să le adresezi instituției de la care alegi să iei un credit online nebancar:

De ce documente e nevoie pentru a solicita un credit?

În general, IFN-urile impun prezentarea unui minim de documente, adică un act de identitate și fluturașul de salariu, care să dovedească faptul că înregistrezi un venit stabil.

În cazul în care nu dispui de un fluturaș de salariu, cel mai probabil vei face dovada venitului printr-un extras de cont bancar, unde ți-au fost virați banii de către angajator.

ADVERTISING

Ce sumă poți împrumuta și în ce condiții?

Dacă alegi un credit online pe termen scurt de la instituția Avans Salariu, de exemplu, vei trimite buletinul, alături de fluturașul de salariu și de extrasul de cont unde dorești să-ți fie trimiși banii. În funcție de venitul tău lunar, vei putea primi până la jumătate din suma respectivă sub formă de credit până la salariu, iar perioada de rambursare va fi de cel mult 90 de zile.

Sumele împrumutate la creditele online nebancare variază în funcție de venitul tău lunar, dar și de perioada de rambursare pe care o alegi. Ideal este să contactezi instituția creditoare și să ceri o ofertă personalizată. Ți se va comunica imediat câți bani poți primi și în ce condiții.

ADVERTISING

Cât durează până ajung banii în cont?

Marele avantaj al creditelor online este acela că banii sunt virați în contul beneficiarului în aceeași zi de la solicitare. Aprobarea dosarului se face în cel mai scurt timp, asta pentru că documentele se trimit online, la fel și contractul de creditare spre a fi semnat.

Există IFN-uri care oferă și varianta acordării banilor în numerar, la cerere.

Este nevoie de o garanție pentru creditul online?

De obicei, IFN-urile nu impun garanții pentru creditele online nebancare. Nu ai nevoie de niciun bun material pentru a gira cu el sau pentru a-l oferi drept garanție, astfel încât să-ți fie aprobat împrumutul.

Creditul de tip IFN ar trebui să fie negarantat și să fie acordat tuturor persoanelor care au un venit lunar stabil, inclusiv celor care nu dețin bunuri sau proprietăți pe numele lor.

Cum se stabilesc ratele lunare?

Fiecare instituție financiară are propriile politici în ceea ce privește avantajele oferite clienților care solicită împrumuturi. Indicat este să consulți ofertele mai multor IFN-uri și să stabilești care este mai potrivită pentru tine. În general, însă, creditele online nebancare au dobândă fixă și rate lunare care sunt egale pe toată perioada de rambursare a împrumutului.

Spre deosebire de bănci, unde la dobânda variabilă sunt luați în calcul factori economici precum Robor sau IRCC, la creditele IFN vei ști exact ce sumă lunară ai de achitat pentru împrumutul tău până la finalul contractului.

Pe lângă dobândă, ce alte comisioane se percep?

Această întrebare este esențială pentru a ști exact care va fi gradul de îndatorare atunci când iei un credit online rapid. Întreabă dacă pe lângă dobânda aplicată se mai percep și alte taxe de acordare sau de administrare. De asemenea, asigură-te că știi exact ce se întâmplă în cazul în care vrei să achiți în avans împrumutul. Cele mai multe IFN-uri, cum este și cazul Avans Salariu, au comision zero la rambursarea anticipată, dar acest lucru trebuie să fie stipulat în contractul de creditare.

Voi primi un grafic de rambursare a creditului?

Da, ar trebui să soliciți și să primești un grafic de rambursare a creditului. Acest grafic îți arată, eșalonat, care este valoarea finală a creditului tău, adică totalul sumei plătite la sfârșitul perioadei contractuale. De asemenea, vei vedea ratele, numărul și suma lor, data scadentă și alte detalii specifice creditului online pe care l-ai luat.