Auditul financiar este obligatoriu prin lege nu doar în România, ci și la nivel internațional. Acesta are ca scop asigurarea fiabilității și a transparenței situațiilor financiare, dar și a performanței unei afaceri, depistând anumite erori sau nereguli care o pot afecta. Prin urmare, auditorul are o contribuție semnificativă în evaluarea eficacității sistemelor financiare, contribuind la construirea unui business sustenabil.
Care sunt beneficiile unui audit financiar?
Un audit financiar este o investigație efectuată la nivel intern sau de o terță parte externă și independentă cu privire la situațiile financiare ale unei societăți, cu scopul de a oferi asigurări că acestea sunt întocmite în mod corespunzător și că prezintă o situație corectă în conformitate cu cadrul de raportare relevant. Pentru a beneficia de cele mai bune rezultate în acest sens, este recomandat să apelezi la o echipă de audit financiar externă, cu expertiză în domeniu, cum ar fi Mazars în România. Fie că este vorba de o entitate cu capital de stat, fie că este vorba de o companie privată, această soluție este cea mai bună din punct de vedere al transparenței și al obiectivității. Auditurile sunt benefice din mai multe motive:
Asigură conformitate cu prevederile legale
Evident, acesta este cel mai important motiv pentru a efectua un audit - respectarea cerințelor legale și a reglementărilor din industrie. Un audit oferă proprietarilor de întreprinderi și acționarilor liniște deplină în ceea ce privește conformitatea cu reglementările și cu obligațiile legale actuale. În caz contrar, compania prezintă riscuri de a suporta amenzi mari și alte consecințe negative precum pierderea clienților sau a reputației.
Oferă credibilitate
Auditul verifică dacă situațiile financiare sunt o reprezentare fidelă și corectă a situației curente a întreprinderii. Acest lucru este important deoarece oferă credibilitate în fața clienților, investitorilor, creditorilor sau a altor părți interesate. Este o confirmare a faptului că, din punct de vedere financiar, întreaga activitate este echitabilă și prosperă.
Asigură revizuirea activității sau a sistemului
Un audit amănunțit și realizat corect oferă o privire de ansamblu asupra sistemelor și controalelor interne ale organizației. Este, de asemenea, o ocazie ideală pentru a sugera îmbunătățiri și revizuiri ale unor proceduri deficitare, cu scopul de a face afacerea mai eficientă. Prin intermediul procesului de audit pot fi identificate modalități de îmbunătățire a practicilor contabile.
Are rol în detectarea și prevenirea fraudei sau a erorilor financiare
Un audit poate fi un instrument eficient pentru identificarea fraudei sau a altor erori financiare, comise neintenționat. Auditorii cu experiență vor identifica punctele slabe din sistemele de control ale unei entități și vor sugera noi modalități de consolidare a acestora pentru a preveni frauda.
Contribuie la o mai bună planificare și întocmire a bugetului
Auditul este un proces detaliat care examinează anumite tipuri de venituri, cheltuieli și alte lucruri esențiale pentru o bună desfășurare a activității. Deoarece confirmă acuratețea situațiilor financiare, auditul poate fi utilizat de proprietarii unei afaceri pentru o mai bună planificare financiară și luare a deciziilor în viitor.
În concluzie, auditarea situațiilor financiare nu este doar o cerință legală, ci reprezintă un instrument esențial în evoluția oricărui business. Deși este privit foarte des ca un lucru negativ, acesta aduce o mulțime de beneficii unei companii.