Găsirea ideii de afacere potrivită este cel mai important lucru în construirea unei afaceri de succes, iar alegerea sursei de finanțare (atragerea capitalului) este a doua cea mai importantă etapă, dacă îți dorești o dezvoltare cât mai armonioasă.
În timp ce sursele de capital rămân în continuare în mare parte aceleași (credite pentru afaceri, atragerea investitorilor etc.), anumiți factori trebuie luați în considerare de antreprenorii care doresc să mobilizeze finanțarea prin împrumuturi.
Instituțiile financiare bancare și nebancare se uită cu atenție la IMM-urile de astăzi înainte de a împrumuta bani, în special în medii de finanțare mai dificile, cum ar fi criza economică actuală. De aceea, trebuie să te asiguri că faci o impresie bună prin:
Un plan de afaceri bine pus la punct
Fără îndoială, ca antreprenor, ai un plan de afaceri care servește ca un ghid pentru următorul pas al businessului. Cu toate acestea, când te afli în pragul obținerii unui credit pentru IMM-uri, este important să-ți îmbunătățești planul de afaceri. Potențialii creditori vor examina fiecare element conținut în plan, în special preconizările financiare.
Include absolut tot ceea ce are legătură cu afacerea ta la momentul prezent, cum ar fi: obiectivele, concurenții, veniturile și cheltuielile anterioare și cele proiectate, analiza pieței, precum și modul în care intenționezi să-ți dezvolți afacerea prin intermediul creditului. Acestea vor fi primele lucruri pe care le poate citi un potențial creditor, dar și ultimele dacă nu devin interesați imediat.
Cercetarea opțiunilor de împrumut
Există o mulțime de opțiuni de împrumut pentru orice tip de afacere. Ai la dispoziție instituțiile bancare, instituțiile nebancare și alte companii care oferă împrumuturi antreprenorilor.
Creditele pentru firme mici de la Vitas România pot fi o alegere înțeleaptă pentru depășirea problemelor economice care, în mod indirect, afectează companiile. În funcție de nevoile și obiectivele pentru dezvoltarea afacerii, poți alege între un credit pentru capitalul de lucru (achiziții de marfă, materii prime etc.) și un credit pentru investiții (achiziții de utilaje, echipamente, amenajarea spațiului de lucru etc.).
Pregătirea și prezentarea stării financiare
Vei fi nevoit să incluzi orice situație financiară anterioară care să dovedească angajamentul complet în colaborarea cu creditorul, iar proiecția stării financiare în viitor va ajuta instituția să ia o decizie mai rapidă cu privire la acordarea creditului pentru IMM-uri.
Prezintă planul pe care vrei să-l urmezi și cifrele preconizate, astfel încât creditorul să-ți poată analiza obiectivele și să știe că vei scoate venit suficient pentru o rambursare fără probleme.
În acest plan poți include: situația fluxurilor de numerar, situația venitului și situațiile de sold pentru ultimii trei până la cinci ani (în funcție de istoricul firmei), precum și estimările acestor situații pentru următorii ani.
O garanție puternică
Anumite tipuri de împrumuturi pentru IMM-uri îți vor solicita o formă de garanție pentru rambursarea creditului. Dacă este și cazul tău, va trebui să ai o idee despre cât valorează forma de garanție adusă și dacă echivalează valoarea creditului.
Înțelege ce beneficii aduce creditarea afacerii tale
Trebuie sa analizezi care este oportunitatea creată de obținerea creditării în paralel cu costul și perioada în care vei putea face rambursareafără nicio problemă. Află ce oferte îți poate oferi Vitas România și folosește-te de toate beneficiile pentru estimarea plăților finale.
Cunoaște bine termenii și condițiile atașate fiecărei oferte de împrumut înainte de a decide care dintre ele este cel mai potrivit pentru afacerea ta. Arată-le creditorilor că firma ta este o investiție bună!