3 modalități de a evita penalizările autorităților atunci când ai o firmă

3 modalități de a evita penalizările autorităților atunci când ai o firmă

Firmele din România au diverse obligații și responsabilități atât din punct de vedere legal, cât și fiscal. Îndeplinirea lor ține de mai multe aspecte, însă uneori se poate ca unele dintre ele să fie omise, ceea ce poate atrage diverse penalizări din partea autorităților. Evitarea acestora poate fi destul de simplă, atunci când se au în vedere câteva elemente pe cât de simple, pe atât de eficiente.

Dacă ești proprietarul unei firme și vrei să știi cum să ai o afacere care respectă toate cerințele legii, în rândurile de mai jos, vei găsi 3 modalități prin care să eviți penalitățile.

ADVERTISING

Cum te asiguri că firma ta respectă toate normele legale și fiscale

1. Fii la curent cu legile tot timpul

Una dintre cele mai simple metode de a evita riscul uneia sau mai multor penalizări este fie să rămâi, fie să desemnezi o persoană care să știe întotdeauna ce se schimbă din punct de vedere al legislației. Astfel, printre cele mai dese schimbări sunt cele legate de:

  • Codul fiscal, care este nu doar destul de stufos, ci suferă și diverse modificări la anumite intervale de timp;
  • legislația muncii care conține atât prevederi legate de condițiile de muncă, cât și de salarizare;
  • legile specifice domeniului în care activează societatea și care este controlat de anumite autorități.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deși poate părea dificil, atunci când îți propui să rămâi la curent cu toate noutățile, îți fi mai ușor să implementezi schimbările, respectând astfel normele legale în vigoare.

2. Asigură-te că totul funcționează cum trebuie în firmă

Deși poate părea că tot timpul controlezi și știi ce se întâmplă în firma ta, adevărul este că nu poți face aceste lucruri tot timpul. De aceea, la anumite intervale de timp să apelezi la un audit financiar poate fi o soluție la îndemână de a afla nu doar cum se prezintă societatea, ci și cum poți îmbunătăți situația acesteia din punct de vedere fiscal. În acest scop, poți utiliza serviciile Mazars în România pe care te poți baza și pentru soluții de consultanță.

ADVERTISING

3. Plătește-ți taxele și impozitele la timp

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care multe firme le fac este neplata taxelor și impozitelor la timp. Acest lucru nu doar că duce la penalizări de ordin financiar, ci și la pierderi pe același palier, astfel că în loc ca banii dați autorităților să fie utilizați cu folos, vor fi pierduți.

Ce trebuie să respecți din acest punct de vedere? Unul dintre cele mai importante aspecte de avut în vedere este respectarea depunerii situațiilor fiscale la Ministerul Finanțelor care trebuie să se facă în termen de cel mult 150 de zile de la încheierea anului fiscal.

Să respecți legile din România poate fi simplu atunci când fie ești la curent cu tot ce trebuie să știi în materie de legislație și fiscalitate, fie utilizezi soluții profesionale cu ajutorul cărora să îți știi societatea în siguranță la schimbările care o pot afecta.