Stabilitatea financiară nu este despre a avea un buget mare, ci despre a face alegeri inteligente. De aceea, în cele de mai jos ți-am pregătit trei metode la îndemână prin care poți îmbunătăți relația ta cu banii.
1. Ține evidența bugetului tău
Gestionarea bugetului te ajută să-ți monitorizezi cheltuielile și să faci alegeri responsabile în ceea ce privește stilul tău de viață.
Fii conștient de toate sursele tale de venit, stabilește care este bugetul pe care te poți baza lunar și apoi identifică și împarte cheltuielile pe categorii. Poți să împarți cheltuielile în două categorii. Prima categorie ar trebui să cuprindă cheltuielile fixe, cum ar fi plata chiriei/ratelor sau diverse abonamente, iar a doua categorie să includă cheltuieli variabile, precum cele pentru achiziția alimentelor, cele aferente transportului sau hainelor.
Compară veniturile și cheltuielile la începutul fiecărei luni pentru luna anterioară. Identifică tipurile de cheltuieli care pot fi ajustate și vezi care sunt acțiunile care te-ar ajuta să economisești sau să îți păstrezi cheltuielile la același nivel pentru a-ți putea anticipa sumele economisite.
2. Fii pregătit pentru situații neprevăzute
Dacă unele dintre situațiile neprevăzute pot avea drept consecință decalarea programului, întârzierea la locul de muncă sau schimbarea destinației de vacanță, există și alte situații neprevăzute, care pot avea un impact mai mare în viața ta. Indiferent de situații, este bine să fii prevăzător și pregătit. Un mod potrivit de a face acest lucru, este să optezi pentru o asigurare de viata, astfel încât aspectul financiar să nu fie o grijă în plus.
De exemplu, în cazul unor evenimente precum un accident sau o îmbolnăvire, asigurările îți oferă sprijin financiar care să-ți permită să plătești o parte din cheltuielile necesare. Astfel, te poți concentra în totalitate pe starea sănătății tale, fără să ai grija banilor.
În funcție de acoperirile pe care dorești să le ai prin asigurare, poți opta pentru o asigurare de viață care să te protejeze financiar în cazul unor accidente, fie ele casnice sau rutiere, sau o asigurare de viață care să îți ofere protecție în cazul unei îmbolnăviri. Totodată, poți opta și pentru o asigurare pentru boli grave, care este o asigurare privata de sanatate ce poate acoperi cheltuielile financiare în cazul diagnosticării cu o afecțiune gravă. La confirmarea diagnosticului cu una sau mai multe afecțiuni incluse în polița de asigurare, compania de asigurări îți va oferi sprijin financiar și servicii pentru a beneficia de tratament specializat chiar și în afara țării.
3. Ajustează-ți cheltuielile și economisește într-un mod sănătos
Odată ce ai un buget lunar clar, știi care sunt cheltuielile recurente și ai luat în calcul modalități de a-ți proteja bugetul în cazul unor situații neprevăzute, pasul următor firesc este să îți gestionezi economiile, astfel încât să îți atingi obiectivele financiare.
Folosește-te de regula 50/30/20 care presupune să aloci 50% din buget pentru cheltuieli absolut necesare, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii. Suma destinată economisirii, direcționeaz-o lunar într-un cont de economii, astfel încât să existe o separare clară între sumele pe care le cheltuiești în mod curent și cele economisite. Consultă și compară și ofertele băncilor în ceea ce privește depozitele și dobânzile aferente.
Desigur, nu uita să ajustezi mereu modul în care cheltuiești banii, mai ales dacă ești predispus la cheltuieli impulsive.
Pe lângă adoptarea propriilor obiceiuri de economisire, te poți inspira și din practicile pe care le au oamenii pe care îi admiri. De exemplu, un exercițiu bun ar putea fi să observi oamenii care au o relație bună cu banii și să vezi cum se raportează la bani și care sunt metodele pe care ei le aplică pentru gestionarea bugetului lor. Discută cu familia și prietenii despre obiceiurile lor financiare și vezi care dintre ele se potrivesc și stilului tău de viață.
Toate acțiunile prezentate în acest articol pot fi cu ușurință integrate într-un stil de viață modern, orientat spre stabilitate financiară. Informează-te corespunzător și reține că schimbări care par mărunte, pot avea un impact important.