Producătorul auto suedez Volvo Cars a anunţat luni că va reduce aproximativ 3.000 de locuri de muncă, în cadrul unui plan major de eficientizare a costurilor, în contextul unei perioade dificile pentru industria auto la nivel global.
Decizia vine după ce compania, deţinută de grupul chinez Geely Holding, a lansat la sfârşitul lunii aprilie un plan de reducere a costurilor şi de optimizare a fluxurilor de numerar în valoare de 18 miliarde de coroane suedeze (aproximativ 1,89 miliarde de dolari), transmite CNBC.
Potrivit companiei, concedierile vor afecta în principal posturi administrative din Suedia, reprezentând aproximativ 15% din totalul angajaţilor de birou. În plus, vor fi eliminate circa 1.000 de poziţii de consultanţă, tot în majoritate din Suedia, şi 1.200 de angajaţi interni, restul reducerilor urmând să aibă loc la nivel internaţional.
”Aceste decizii au fost dificile, dar sunt paşi importanţi pentru a construi un Volvo Cars mai puternic şi mai rezilient,” a declarat CEO-ul Håkan Samuelsson.
”Industria auto traversează o perioadă provocatoare. Pentru a face faţă, trebuie să ne îmbunătăţim generarea de numerar şi să reducem structural costurile, fără a renunţa la dezvoltarea talentelor necesare pentru viitorul nostru ambiţios”, a adăugat acesta.
Odată cu lansarea planului de acţiune pe 29 aprilie, compania a anunţat reducerea investiţiilor şi restructurări la nivel global, retrăgând în acelaşi timp estimările financiare pentru 2025 şi 2026, invocând presiunile tarifare asupra sectorului auto.
Riscuri din războiul comercial
Industria auto globală este tot mai afectată de incertitudinile legate de tarife comerciale, mai ales în contextul în care lanţurile de aprovizionare sunt extrem de globalizate, iar o parte importantă din producţie se desfăşoară în America de Nord.
Vineri, preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu impunerea unor tarife de 50% pe importurile din Uniunea Europeană, începând cu 1 iunie, determinând o scădere abruptă a indicelui auto european. Ulterior, Trump a anunţat amânarea aplicării acestor tarife până pe 9 iulie, după o discuţie cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
UE se confruntă deja cu tarife de 25% din partea SUA pentru automobile, oţel şi aluminiu, precum şi tarife „reciprocate” de 10% pentru majoritatea celorlalte bunuri.
Volvo Cars a precizat că măsurile sunt esenţiale pentru a-şi putea menţine strategia pe termen lung şi a reafirmat obiectivul de a deveni o companie exclusiv electrică. Totuşi, în septembrie anul trecut, compania a renunţat la planul de a vinde doar vehicule electrice pe termen scurt, invocând necesitatea unui răspuns mai „pragmatic şi flexibil” la condiţiile de piaţă şi la scăderea cererii.