Merită să iți cumperi mașină electrică în România în 2020? Plusuri și minusuri

Merită să iți cumperi mașină electrică în România în 2020? Plusuri și minusuri
Tesla, cel mai popular brand de mașini electrice din lume

Mașinile electrice câștigă tot mai mult teren în țara noastră, iar în 2019 numărul celor înmatriculate a crescut cu 150% față de 2018. În cele ce urmează, SpotMedia.ro va analiza dacă merită să iți cumperi mașină electrică în România în 2020.

A avea o mașină electrică în România deja nu mai este un moft sau o dorință de a ieși în evidență. Așadar, răspunsul la întrebarea „Merită să iți cumperi mașină electrică” este, din start, da – în cazul în care faci preponderent drumuri în oraș. Sigur, există și părți negative, dar per total experiența de a avea o mașină electrică este una pozitivă.

Merită să iți cumperi o mașină electrică? Iată părțile pozitive

Experiența de la volan e complet diferită - Mașinile cu propulsie electrică au foarte puține lucruri în comun cu cele cu motoare termice. Cuplul maxim este produs încă din momentul 0 și accelerația este mult mai rapidă.

ADVERTISING

Costuri mult mai reduse - Chiar dacă în momentul achiziției prețul pe care îl plătim pentru o mașină electrică este mai ridicat față de versiunea clasică, în timp vom observa că ieșim pe plus. Spre exemplu, un Volkswagen e-Golf are un preț de pornire de 33.142 de euro, în timp ce Golf-ul cu motoare termice pornește de la 19.235 de euro. Totuși, statul oferă eco-bonusuri importante, ceea ce face ca prețul să devină competitiv. În plus, pentru o mașină cu motor termic apar și costurile legate de combustibil. În schimb, la mașinile electrice suportăm doar curentul electric, cu mențiunea că la aproape toate stațiile din țara noastră încărcarea este deocamdată gratuită. Apoi, și costurile legate de revizii sunt mai scăzute, la fel ca și impozitul plătit anual. În plus, mașinile electrice beneficiază de parcare gratuită în marile orașe. Iar dacă mergi mult zilnic în oraș, răspunsul la întrebarea dacă merită să iți cumperi mașină electrică este cu siguranță Da.

Screenshot_1
Merită să îți cumperi mașină electrică? Volkswagen e-Golf e printre cele mai populare (Foto: Volkswagen.ro)

Numărul stațiilor de încărcare din România crește considerabil - Principala teama a celor care își pun problema dacă merită să cumperi o mașină electrică în România este fobia de a rămâne fară curent, cu autonomie zero. Ei bine, trebuie spus că în momentul de față în țara noastră sunt peste 400 de stații de încărcare și orice drum ai face vei găsi un loc în care să bagi curent. În plus, acest sector este într-o continuă dezvoltare în România, iar creșterea semestrială este de 30%. Pentru a verifica stațiile de încărcare, este recomandată aplicația Plugshare.

ADVERTISING

Devalorizarea mașinilor electrice este minimă - Dacă vei verifica pe site-urile de specialitate, vei observa că sunt foarte puține mașini electrice. Proprietarii sunt mulțumiți de ele și astfel preferă să le păstreze. Iar cum oferta este destul de redusă, automat și procentul în care o mașină electrică își scade din valoare este mai mic.

Protejăm mediul - Să fim sinceri, sunt puțini cei care își cumpără o mașină electrică pornind de la această idee, dar și acest aspect este important și trebuie să îl luăm în calcul.

Cele mai vândute mărci de mașini electrice din România în 2019:

  • Renault
  • Nissan
  • BMW
  • Volkswagen
  • Smart
  • Jaguar
  • Audi
  • Mercedes Benz

Merită să iți cumperi o mașină electrică? Iată părțile negative

Dacă stai la bloc, iți va fi destul de dificil să o încarci - În cazul în care nu stai la casă sau într-un complex rezidențial care să aibă stație de încărcare, te poți confrunta cu o situație destul de enervantă. Practic, va trebui să mergi destul de des la supermarket sau la stații de încărcare din oraș pentru a căpăta ceva curent pentru ziua / zilele următoare. Poți scăpa însă de această problemă dacă lucrezi într-o clădire de birouri nouă, care oferă și locuri cu stații de încărcare pentru angajați.

ADVERTISING

La drum lung, trebuie să ai răbdare - Unul dintre cele mai mari minusuri ale mașinilor electrice este acela că, la drum lung, în funcție de autonomia existentă, va trebui sa faci câte o pauză de 20-30 de minute pentru a băga curent. Așadar, dacă ești o persoană grăbită să ajungă la destinație, răspunsul la întrebarea "Merită să îți cumperi mașină electrică?" este mai degrabă Nu.

Mașinile electrice sunt construite pentru eficiență, nu pentru viteză - Autonomia anunțată de producătorii auto este cea obținută în condiții de mers foarte economic și cu trafic redus. Totuși, în realitate, autonomia reală a mașinilor electrice este undeva cu 15-25% mai mică, în condițiile unui condus normal. Pe de altă parte, dacă mașina este condusă agresiv, autonomia declarată de producător poate scădea chiar și cu 50%. Asta deoarece mașinile electrice sunt construite să fie cât mai eficiente. Așadar, dacă îți vei cumpăra o mașină electrică, va trebui să înveți să o conduci eficient.

În România nu există stații Supercharger - Chiar dacă rețeaua de stații de încărcare este bine pusă la punct, în cazul în care ești proprietarul unui model Tesla vei avea de suferit. Asta deoarece în țara noastră nu există momentan stații de încărcare Supercharger. Astfel, durata pe care o vei petrece la stațiile de încărcare va crește.

Tesla nu are încă reprezentanță în România - Tesla este un etalon pentru mașinile electrice, dar, din păcate, nu există nicio reprezentanță în țara noastră. Astfel, daca vei avea vreo problemă cu mașina, va trebui să conduci până la Viena. Un alt minus îl reprezintă asigurarea Casco. Având în vedere că reprezentanța este tocmai la Viena, companiile de asigurări le solicită clienților să suporte costurile de transport pe platformă, în cazul în care este necesar un drum până în Austria.

Best Electric Cars 2020 (and the ones to avoid) – Top 10s | What Car?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇