Industria auto în 2022: Pandemie, criză de cipuri, dar profituri record

Pierderile de producție cauzate de lockdown și de lanțurile de aprovizionare afectează piața auto. Va continua criza și în noul an?
Industria auto în 2022: Pandemie, criză de cipuri, dar profituri record

După mai bine de trei decenii în care supracapacitatea era normalitatea în industria auto, pandemia a dat peste cap tendințele. Semiconductorii lipsesc, lanțurile de aprovizionare sunt perturbate, prețurile materiilor prime sunt în creștere.

Producția este paralizată, cumpărătorii de automobile trebuie să renunțe la reduceri și să aștepte mult timp pentru vehiculele comandate.

”Este puțin probabil ca o redresare cuprinzătoare să fie posibilă până în 2023”, arată, într-un studiu recent, expertul în domeniul automobilelor, Ferdinand Dudenhöffer, de la Center Automotive Research (CAR).

Dacă în 2019, anul dinaintea crizei, în Germania erau vândute 3,6 milioane de autoturisme, piața s-a prăbușit în 2020 la 2,9 milioane de exemplare vândute. În 2021, conform estimürilor CAR, nu vor fi fost cumpărate mai multe de 2,69 milioane.

Dudenhöffer preconizează o creștere a vânzărilor de automobile la 3,01 milioane de vehicule în 2022. În prima jumătate a anului 2022 continuă să se întrevadă o penurie de semiconductori în rândul producătorilor germani de automobile. Iar noi valuri pandemice, cauzate de varianta Omicron, nu pot fi excluse.

ADVERTISING

Dudenhöffer nu se așteaptă ca piața auto germană să revină la nivelul de dinaintea crizei până în a doua jumătate a anului 2023, când blocajul din aprovizionare se va atenua.

În plus, potrivit expertului, vârsta medie a parcului auto din Germania va atinge în acel moment un nivel ridicat, de peste zece ani, ceea ce înseamnă că se poate aștepta o întinerire a flotei prin mai multe vânzări de mașini noi. Mașinile electrice încurajează acest val de reînnoire, potrivit specialistului.

India devansează pentru prima dată Germania

După anul de criză 2020, pierderile de producție din industria auto germană, de altfel puternică, au diminuat creșterea în prima jumătate a anului 2021, în timp ce, în aceeași perioadă, piețe importante precum SUA, Rusia și Brazilia au crescut.

”Una dintre consecințe este schimbarea accentului pe piața globală. În 2021, pentru prima dată, în India s-au vândut mai multe mașini decât în Germania”, a spus expertul. Mai mult, în 2022, India chiar va devansa Germania.

ADVERTISING

Inclusiv datele Fondului Monetar Internațional (FMI) arată că India se poate aștepta la rate de creștere ridicate pe piața auto. Dintre fostele țări BRIC (Brazilia-Rusia-India-China), India a reușit, datorită industrializării sale, să se poziționeze ca o regiune de creștere, în urma Chinei.

În schimb, în Brazilia și în Rusia probabil că nu va exista niciun salt vizibil în 2022.

Redresare lentă pe piața auto

În anul 2019, piața auto globală încă înregistra vânzări de circa 80 de milioane de vehicule noi. În 2020, numărul acestora a scăzut cu peste 14%, ajungând la 68,6 milioane.

Potrivit estimărilor RCA, în 2021, industria auto a înregistrat o ușoară creștere, până la 70,5 milioane de autovehicule. Aceasta va fi urmată de un mic salt până la 75,2 milioane în 2022. Nici în 2023, cu 78,8 milioane de vânzări noi, nu va fi atins nivelul de dinaintea crizei. Abia în 2025 vom reveni la vechile valori maxime, subliniază experții.

ADVERTISING

”Recuperarea în urma pandemiei are nevoie de timp”, a declarat cu prudență Dudenhöffer.

Pentru aceasta este nevoie de o reorganizare a lanțurilor valorice și de capacități suplimentare în producția de semiconductori.

Nu toate vânzările pierdute din cauza pandemiei pot fi recuperate până în 2023. ”Însă îmbătrânirea stocurilor de vehicule pe piețele saturate înseamnă că se poate aștepta o creștere pe termen mai lung a pieței auto globale”, crede expertul.

Raze de speranță pentru producătorii auto

Totuşi, în pofida problemelor care lovesc industria auto, criza a adus și unele avantaje.

Potrivit unui studiu realizat de compania de analiză EY, cei mai mari 16 producători auto din lume au obținut un profit operațional de aproximativ 23 de miliarde de euro în al treilea trimestru din 2021 - o creștere de 11%, ajungând la un nou nivel record.

Vânzările de autoturisme au scăzut cu 16% (analiștii estimează că aproximativ 11 milioane de mașini nu au putut fi construite din cauza lipsei de cipuri). Toate cele 16 companii au reușit să realizeze o cifră de afaceri totală de doar 371 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o scădere de 1,6%.

Cu toate acestea, profiturile au crescut în mod semnificativ, deoarece cipurile, greu de procurat, au fost instalate în modele de automobile premium, care au marjă mare de profit și care apoi au avut prioritate la livrare.

În plus, pentru că cererea a depășit oferta, nu a existat aproape nicio campanie de reduceri.

Majoritatea companiilor analizate au reușit să își crească valoarea la bursă pe parcursul anului, mai ales producătorul american de automobile electrice Tesla.

Specialiștii de la EY consideră că sunt de temut noi lipsuri de materii prime.

”Creșterea bruscă a numărului de infecții în unele țări și măsurile dure de contracarare ar putea duce din nou la perturbări majore, la noi opriri ale producției și la probleme logistice”, a declarat Dudenhöffer, la prezentarea studiului.

China este afectată în mod disproporționat, pe cea mai mare piață auto din lume, vânzările reducându-se cu 26% în al treilea trimestru din 2021.

Klaus Ulrich


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇